Bilde av drone i luften.

Kameradroner har mildt sagt revolusjonert sjangeren landskapsfotografering de siste årene. Fra 100 meters høyde og med mange megapiksler er mulighetene uendelige. 

© Shutterstock

Hva er en drone med kamera — og hvorfor bør du kjøpe en?

Droner med kamera er enklere å bruke og rimeligere enn noensinne – det finnes ingen unnskyldning for ikke å investere i en kameradrone. Les om hvorfor de små helikoptrene kan bli dine beste venner.

28. oktober 2022 av Sarah Marie Winter

For bare en håndfull år siden var droner med kamera så dyre og vanskelige å fly at de var utenfor rekkevidde for de aller fleste forbrukere.

Derfor var det nesten utelukkende profesjonelle videografer som kunne tillate seg å investere i den ferske teknologien. 

I dag er dronene mer brukervennlige, mer pålitelige, lettere og ikke minst billigere enn noensinne, og derfor har mange fotografer fått øynene opp for hva droner med kamera kan gjøre. 

I denne artikkelen får du svar på spørsmålene:

Fjernkontroll med smarttelefon.

Ofte bruker du smarttelefonen som skjerm når du flyr dronen. På mobilskjermen ser du det dronen ser fra luften med det innebygde kameraet. 

© Shutterstock

Hva er en drone?

En drone er enkelt forklart et ubemannet, fjernstyrt fly.

Droneteknologien er langt fra ny, men i mange år har den bare vært brukt av myndigheter, f.eks. til militære formål, redningsaksjoner, overvåking, værovervåking og brannslukking.

Hvorfor bør så du investere i en drone med kamera? Du har sikkert mye utstyr som står høyere på ønskelisten enn en liten, flygende robot, men det finnes faktisk gode grunner til å spare opp til den også.

> Se stor videoserie: 10 flotte naturfenomener du må fotografere.

DJI Mini 3

De fleste droner er utstyrt med GPS, kompass og sensorer som gjør de flygende kameraene utrolig stabile. Tar du fingrene bort fra fjernkontrollen, står dronen helt stille i luften.

© Shutterstock

Hvilke bilder kan jeg ta med en drone?

Det kan være vanskelig å skille seg ut som fotograf i en tidsalder der flere mennesker enn noen gang tar bilder. 

En av måtene du kan få bildene dine til å skille seg ut fra mengden, er ved å fotografere motivene fra nye og fascinerende perspektiver.

Det er her dronen med kamera kommer inn i bildet. 

Den gir deg mulighet til å bevege deg ut til steder som tidligere ikke var mulige å nå – ufremkommelige fjell, dype hav eller brusende fossefall for å nevne noen av dem.

Det åpner for scenarier, vinkler og ideer du tidligere ikke har kunnet gjøre til virkelighet, og resultatene kan bli nærmest kunstneriske.

Bilde av fargerike båter på stranden fanget ovenfra med kameradrone
Dronebilde

De fleste kameradroner gjør det mulig å snu på kameraet så det vender vertikalt nedover. Det åpner opp for helt nye motiver. Her vil du oppdage at fra de høyere luftlagene finnes det mange flotte mønstre i landskapene som er utrolig fotogene.

© Shutterstock

Krever droner timevis med øvelse?

I løpet av de siste årene er dronene generelt blitt mye mer brukervennlige.

Slipper du kontrollknappene på fjernkontrollen, slutter dronen å bevege seg og står helt stille i luften.

De fleste uerfarne dronefotografer finner raskt ut at dronene er svært intuitive og enkle i bruk. 

Du trenger heller ikke være redd for at dronen skal forsvinne hvis du f.eks. mister forbindelsen på større avstander.

De fleste droner har en knapp du kan trykke på, og så flyr dronen automatisk tilbake til deg og lander selv.

Butikk som selger droner.

Det stemmer ikke at dronene er dyre. For bare 4800 kroner får du både 4K-video og stillbilder på 12 megapiksler i råformat og en rekke smarte funksjoner som gjør det morsomt og enkelt å fly.

© Shutterstock

Hvilken drone bør jeg kjøpe? 

Som med alle andre kameraer henger pris og kvalitet også sammen når det gjelder droner med kamera.

Du kan fint få en drone til under 1000 kroner, men hvis det i det hele tatt er en drone med kamera, er kvaliteten som regel så lav at bildene stort sett blir ubrukelige.

Hvis du aldri har fløyet en drone, kan du imidlertid vurdere å kjøpe en billig lekedrone uten kamera (700–1200 kroner), som du kan bruke til å lære grunnleggende flyteknikk, slik at du får enda bedre bilder fra starten av når du skal fly med en skikkelig drone med kamera.

Det er nemlig ikke særlig stor forskjell på hvordan du styrer en billig og en dyr drone, og da er risikoen mindre for at du ender opp med å knuse den nye, dyre dronen med kamera.

DJI-droner er best til prisen

Kinesiske DJI er verdens ledende produsent av kameradroner, og selv om selskaper som Yuneec, Autel og Blade har begynt å bevege seg inn på markedet, mener vi fortsatt at modellene fra DJI leverer best kvalitet.

Selv de minste og rimeligste DJI-dronene med kamera kan ta jpeg-bilder på 12,0 megapiksler, og mange leverer også video i 4K-oppløsning.

Hvis du er ute etter best bildekvalitet til en overkommelig pris, er DJI Mini 3 Pro eller Autel EVO Nano+ de mest opplagte modellene på markedet akkurat nå til nybegynnere.

> DJI Mini 3 Pro får toppkarakter i anmeldelsen vår i Utstyrsguiden her.

> Les anmeldelsen vår av Autel EVO Nano+ i Utstyrsguiden her.

Bilde av motorveier som fletter seg over hverandre tatt ovenfra med drone
Dronebilde

Kjedelige motorveier blir til vakre geometriske former fra dronens synsvinkel. Du kan også finne flotte figurer og mønstre i idrettsbaner og på fritidsbåthavner. 

© Shutterstock

Er dronereglene vanskelige å forstå?

Nei, det er de ikke. Med apper som Ninox Drone til smarttelefonen ser du hvor du kan fly rundt flyplasser. 

I denne artikkelen kan du også lese om hvordan du unngår å bryte reglene med kameradronen.

Kanskje du er interessert i...