Bilde av frodig skog tatt av drone med kamera

En drone med kamera gir mulighet for å fotografere i helt nye perspektiver, for eksempel med perspektiv ovenfra og ned. 

© Shutterstock

Hva er en drone med kamera - og hvorfor bør du kjøpe en?

De er enklere å bruke og billigere enn noensinne – det er ingen unnskyldning for ikke å investere i en kameradrone. Les om hvorfor de små helikoptrene kan bli dine beste venner.

5. august 2019 av Sarah Marie Winter

For bare noen få år siden var droner med kamera så dyre og vanskelig å fly at de var utenfor rekkevidde for de aller fleste forbrukere.

Derfor var det nærmest utelukkende profesjonelle videografer som kunne tillate seg å investere i denne nye teknologien. 

I dag er dronene mer brukervennlige, mer pålitelige, lettere og ikke minst billigere enn noensinne, og derfor har mange fotografer fått opp øynene for egenskapene til droner med kamera. 

Hva er en drone?

Helt grunnleggende er en drone et ubemannet, fjernstyrt fly. 

Droneteknologien er langt fra ny, men i mange år har den bare vært brukt av regjeringer, for eksempel til militære formål, redningsaksjoner, overvåking, værmonitorering og brannslukking.

Og hvorfor bør du så investere i en drone med kamera? Du har sikkert mye utstyr som står høyere på ønskelisten enn en liten, flyvende robot, men det finnes faktisk god grunner til å spare opp til den også.

> Se stor videoserie: 10 flotte naturfenomener du må fotografere. 

Nye perspektiver med en drone med kamera

Det kan være vanskelig å skille seg ut som fotograf i en tidsalder der flere enn noensinne tar bilder. En av måtene du kan få bildene dine til å skille seg ut fra mengden, er ved å fotografere motivene dine fra nye og fascinerende perspektiver. 

Det er her dronen med kamera kommer inn i bildet. Den gir mulighet for å bevege seg ut på steder det ikke var mulig å dra tidligere - ufremkommelige fjell, dype hav eller brusende fosser for å nevne noe. 

Det åpner opp for scenarier, vinkler og idéer man ikke tidligere har kunnet gjøre til virkelighet, og resultatene kan bli nærmest kunstneriske.

Bilde av fargerike båter på strand tatt ovenfra med kameradrone
Dronebilde

De fargerike trebåtene ser nesten ut som ispinner som ligger sirlig på rad og rekke. Dette bildet er tatt med en drone med kamera, noe som gjør det lettere å fotografere dette kameraet enn ved å leie et helikopter og knipse løs med det vanlige kameraet ditt.

© Shutterstock

Øv deg med lekedroner

Som med alle andre kameratyper henger pris og kvalitet sammen, også når det gjelder droner med kamera. 

Du kan nok få deg en drone til rundt tusenlappen, men hvis det i det hele tatt er en drone med kamera, er kvaliteten som oftest så lav at bildene stort sett blir ubrukelige.

Hvis du aldri har fløyet en drone før, kan du imidlertid vurdere å kjøpe en billig lekedrone uten kamera (700-1500 kroner), som du kan bruke til å lære deg grunnleggende flyteknikk, så du får enda bedre bilder helt fra begynnelsen av når du skal fly med en skikkelig drone med kamera.

Det er nemlig ikke veldig stor forskjell på hvordan man styrer en billig og en dyr drone, og da er risikoen lavere for at du smadrer den nye, kostbare kameradronen din.

DJI-droner er best til prisen

Kinesiske DJI er verdens ledende produsent av kameradroner, og selv om firmaer som Yuneec og Blade har begynt å komme seg inn på markedet, mener vi fortsatt at modellene fra DJI leverer den beste kvaliteten.

Selv de minste og billigste DJI-dronene kan ta jpeg-bilder på 12,0 megapiksler, og mange kan også filme i 4K-oppløsning.

Hvis du er ute etter den beste bildekvaliteten til en overkommelig pris, er DJI Phantom 4 Pro det mest opplagte valget på markedet akkurat nå. 

Med en bildebrikke på en tomme er den i stand til å ta bilder i både jpeg- og raw-format på hele 20,0 megapiksler samt filme i 4K med 60 bilder i sekundet. Samtidig kan den fly i opptil 30 minutter på én opplading med en rekkevidde på 3,5 km.

> DJI Phantom 4 Pro får en toppkarakter i anmeldelsen vår i Utstyrsguiden her

> Les anmeldelsen vår av Yuneec Thyphoon q500-dronen i Utstyrsguiden her

> Les vår anmeldelse av DJI Mavic Air-dronen i Utstyrsguiden her

Bilde av motorveier som fletter over hverandre tatt ovenfra med drone
Dronebilde

Kjedelige motorveier blir til vakre geometriske former fra en drones synsvinkel. Du kan også finne flotte figurer og mønstre i sportsbaner og på båthavner. 

© Shutterstock

Husk dronereglene

Lovgivningen for droner er streng, og den kan endre seg fra år til år. 

Stadig mer spesialiserte regler kommer på plass, og da gjelder det å holde seg informert.

Du kan lese mer om droner og regler på hjemmesidene våre, og ellers kan du alltid sjekke Drone sidene til Luftfartstilsynet, som er oppdatert på området.

Husk også å oppdatere deg på lokale droneregler hvis du vurderer å ta med dronen din på ferie. Reglene er nemlig forskjellige fra land til land. 

> En kikkert er veldig god å ha med i vesken når du flyr med dronen din. Akkurat nå kan du få en god kikkert med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...