Mann fotograferer seg selv med dronen sin

DJI droner flyr best i temperaturer på mellom 0°C til 40°C. Fly derfor mindre turer hvis du fotograferer i kuldegrader. Ellers risikerer du at batteriet plutselig dør. 

© Shutterstock

Dette skal du fotografere med dronen din om vinteren

På våre breddegrader blir hvordan årstidene ser ut, påvirket veldig sterkt av årstidene, og vinteren er spesielt spektakulær. Når landskapet fryser til, får du gode muligheter for å ta fantastiske dronebilder.

Når vinteren forvandler landskapet og det blir kaldere ute, er kanskje det mest naturlige å holde seg inne og kose seg, men ikke glem at årstiden byr på flotte bilder fra luften.

I denne artikkelen gir vi deg inspirasjon til tre motiver du kan fotografere fra luften over vinterlandskapet, og vi forteller deg hva du må være oppmerksom på når du tar med dronen ut i kulden. 

Vintersolens lange skygger sett fra oven

Her i Norden står solen lavt gjennom vinteren, og det gjør at skyggene i landskapet blir lange. Det blir ekstra tydelig ovenfra, og derfor er det et ekstra sterkt motiv å fotografere med dronen.

Skyggene kan både komme fra trær, hus og mennesker, men du må passe på at bildene ikke blir overeksponerte hvis du fotograferer skygger i snøen.

Sannsynligvis vil det hvite landskapet lure lysmåleren i dronekameraet litt, og det kan resultere i at snøen ikke blir hvit, men snarere grå. Øk derfor eksponeringskompensasjonen en anelse, så det hvite blir gjengitt riktig.

> Se videoen: Morten Hilmer gir deg tips til flottere dronevideoer

Syklister fotografert med drone

Du kan også bruke et ND-filter for å redusere gjenskinnet i snøen, men vær oppmerksom på lukkertiden. Du må forlenge den en smule når eksponeringen blir gjort mørkere av ND-filteret.

© Shutterstock

Veier og elver som snor seg flott

Hvis det snør om vinteren, blir veier og elver tydeligere når du fotograferer dem fra luften. Dette kan gi deg fantastiske bilder der du tydelig kan se hvordan for eksempel elvesystemer snor seg gjennom landskapet.

Manglende kontrast når alt er kledd i hvitt, er et problem i mange vinterlandskap. Derfor er det lurt å finne kontrastrike områder der snøen ikke maler hele landskapet hvitt. Gå for eksempel etter områder der det også er trær, fjell eller hus som bryter opp de hvite flatene.

> Les også: DJI Mini 2: Lettvektsdronen for nybegynnere

Elv fotografert fra luften.

Det kan være et problem at snøen blir en smule blå på bildene dine. Det kommer av at dronekameraet sliter med å velge riktig hvitbalanse. Derfor er det best å fotografere i råformat, for da kan du justere hvitbalansen i bildebehandlingen. 

© Shutterstock

Vinterbykos i blåtimen

Blåtimen rundt solnedgang er et fantastisk tidspunkt for fotografering, og det gjelder selvfølgelig også hvis du er dronefotograf. Her kan du fange det fantastiske blå lyset i kombinasjon med byens kunstige lys.

Siden det er relativt lite lys i blåtimen, må du kompensere med lengre lukkertider for å få et veleksponert bilde.

Begynn med å sette lukkertiden til to sekunder, og hvis dronebildet er for mørkt, øker du lukkertiden til du får et veleksponert bilde. Sørg for at dronen står helt stille i luften mens du holder på. Noen droner har en egen funksjon som hjelper deg med å ta bedre bilder når mørket faller på. Funksjonen heter typisk HyperLight.

> Se videoen: Se Svalbard ovenfra

By fotografert fra luften i blåtimen

Hvis du fotograferer i råformat, kan du justere hvitbalansen bedre etterpå.

© Shutterstock

Bonus: Sett sammen sesongene i ett bilde

Hvis du har fotografert landskap ovenfra om våren eller i løpet av sommeren, kan du sette inn disse bildene som en forlengelse av vinterlandskapet ditt.

Det gir en flott visuell fremstilling av årstidene og hvordan de påvirker landskapet.

Se hvordan du lager en glidende overgang mellom to eller flere bilder i Photoshop Elements her.

> Les også: Se verdens beste dronebilder

Tre sesonger fotografert med drone.

Du kan lage en hard overgang mellom årstidene, men du kan også lage en glidende overgang der bildene smelter sammen.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...