Fotoskriver

Multiskrivere som både skanner og skriver ut, koster ofte under 1000 kroner. 

© Shutterstock

Fem ting du bør vite når du kjøper fotoskriver

Når du vil kjøpe en ny fotoskriver, kan det være vanskelig å vite hva du skal se etter. De forskjellige modellene finnes i mange størrelser, og er beskrevet med kompliserte spesifikasjoner som lett kan være forvirrende. Her får du fem tips som hjelper deg med skriverkjøpet.

14. juni 2021 av Mathias Blohm Schytte

Er du på jakt etter en laserskriver, eller er du mer interessert i en blekkskriver? Og hvilken papirtype vil du skrive ut på? 

Du er kanskje ikke helt sikker, men her får du fem tips som hjelper deg med å velge riktig når du skal kjøpe ny fotoskriver.

  1. Tenk over forbruket ditt
  2. Få kontroll på piksler
  3. Blekkskriver eller laserskriver?
  4. Riktig fotopapir
  5. Skriverblekket

1. Tenk over forbruket ditt

Når du ser på en ny fotoskriver, er det første steget å finne ut hvor stort skriverbehovet ditt er.

Det er nemlig nesten like irriterende å kjøpe en fotoskriver med en funksjon for mye, som det er å kjøpe én med en funksjon for lite.

Tenk derfor over om du trenger en avansert, profesjonell fotoskriver, eller om du kan «nøye deg» med en multiskriver.

Prisene begynner på under 1000 kroner for en god multiskriver, mens prisen for en profesjonell fotoskriver starter på rundt 4500 kroner. Så det er mange kroner å spare.

HP Envy Pro 6420 er en god kandidat til en multiskriver som egner seg for hobbyfotografer som vil skrive ut bilder av og til.

HP ENVY Pro 6420

HP Envy Pro 6420 gjør det enkelt å skanne og skrive ut fra både datamaskin og mobil via en app. Skriveren egner seg imidlertid bedre til hobbyfotografer enn til ivrige fotoentusiaster som vil ha utskrifter av ypperste kvalitet.

© HP

2. Få kontroll på piksler

Stort sett alle skrivere kan skrive ut bilder av akseptabel kvalitet.

Likevel er det viktig å huske på at oppløsningen må være høy nok til at bildet ikke blir pikselert.

På skrivere måler vi oppløsningen i dpi eller dots per inch (punkter per tomme), akkurat slik du er vant til med piksler på et kamera.

Skriver du ut i A4-størrelse, bør ikke bildet være på under 2480 x 3508 piksler (altså totalt 8,7 megapiksler), som tilsvarer en utskriftsoppløsning på rundt 300 dpi.

Les mer om skrivernes oppløsning her.

3. Blekkskriver eller laserskriver?

I utgangspunktet finnes det to skrivertyper, nemlig blekkskrivere og laserskrivere.

Til bildeutskrift må du likevel holde deg langt unna laserskriverne, for de kan ikke skrive ut på fotopapir.

Hvis du derimot er i ferd med å utgi en novellesamling og trenger mange sort/hvitt-utskrifter i en fei, kan en laserskriver være smart, for den både skriver ut raskt og er billigere i bruk når det gjelder utskrift uten farger.

Vær også oppmerksom på antall farger i blekkskriveren. Jo flere farger, desto bedre detaljgjengivelse får du i bildene dine. Men prisen er som regel også deretter.

Be alltid om å se en testutskrift før du kjøper.

Canon PIXMA G650 er en god fotoskriver i mellomklassen. Den passer godt til entusiaster som vil skrive ut mange bilder, for blekkpatronene er relativt billige sammenlignet med andre merker.

Canon PIXMA G650

Canon PIXMA G650 er en brukervennlig skriver, og det er veldig enkelt å fylle blekk på den. Utformingen av flaskene gjør at du ikke kan helle på feil farge.

© Canon

4. Riktig fotopapir

At en skriver er billig i innkjøp betyr ikke nødvendigvis at du totalt sett får billige bilder.

Prismessig er det nemlig flere faktorer du må ta høyde for.

Det er spesielt blekk og papir du må investere i. Og her er valgmulighetene nærmest uendelige.

Det vanligste formatet, og det du sikkert husker fra tiden da du leverte filmer til fremkalling i fotobutikken, er størrelsen 10 x 15 centimeter. Her må du regne med at hvert bilde koster cirka en krone i bare fotopapir.

Velger du å skrive ut i A4, kan du enkelt finne fotopapir til rundt to kroner.

Dessuten finnes det papir i utallige kvaliteter. Det billigste er vanligvis blankt og tynt, men hvis du betaler litt mer, kan du få papir av høyere kvalitet.

Det er lurt å spørre i butikken om skriveren kan skrive ut på kvalitetspapir.

> Les alt om fotoskrivere

5. Skriverblekket

La det være sagt at markedet for skriverblekk er som Det ville vesten.

Det finnes nemlig både originale blekkpatroner og kopiprodukter, som selvsagt koster en del mindre. Noen prøver til og med å fylle opp patronene igjen selv.

Vi anbefaler at du kjøper produsentens originalblekk, for da er du sikker på at du får patroner som passer og blekk av høy kvalitet.

Hvis du budsjetterer med at en patron til cirka 250 sider koster 140 kroner, er du ikke helt på villspor.

Du må være oppmerksom på at du særlig med de billige skriverne må skrive ut jevnlig hvis du vil opprettholde god kvalitet. Hvis ikke må du kalkulere med å bytte ut blekkpatronene før de er tomme.

Epson SureColor SC-P900 er en skriver i absolutt toppklasse, og passer bra til fotografer som skriver ut mye og vil ha den beste kvaliteten.

Epson SureColor SC-P900

Alle bekymringer om utgifter fordufter når de utrolig flotte utskriftene kommer ut av det sortglinsende flaggskipet. Vi har aldri sett så gode bilder før fra en skrivebordsskriver.

© Epson

Hva bør du så velge?

Her i Digital FOTO tester vi stadig nye skrivere, og vi sammenligner de forskjellige utskriftene nøye. 

I Fordelssonen kan du lese alle anmeldelsene våre av de nye fotoskriverne. 

Vi skriver alltid ut mange bilder for å finne ut hva skrivernes styrker og svakheter er.

I tillegg gir vi skriverne karakterer, slik at du har det beste grunnlaget for å velge den riktige fotoskriveren til behovene dine. Vi ser også alltid på prisen på både skriveren og utskriftene, slik at du vet hva du må budsjettere med. 

Kanskje du er interessert i...