bildeutskrift

Det er viktig å velge riktig papirtype i skriveroppsettet før du skriver ut.

© Canon

Slik skriver du ut på matt papir

Det meste av fotopapiret i salg har en blank og glinsende overflate, noe som kan være bra til mange ting. Matt fotopapir har imidlertid noen fordeler. Her ser du hvordan du får flotte utskrifter på matt papir.

Når du kjøper en ny fotoskriver, følger det ofte med en pakke med fotopapir, og det er av den blanke typen som også kalles Glossy. Her får du som regel veldig flott og glinsende gjengivelse, uansett om du skriver ut i farge eller sort/hvitt.

Den blanke overflaten har imidlertid et par ulemper. Den er ganske mottakelig for fingeravtrykk, og i tillegg kan du ofte få problemer med å se bildet skikkelig i sin helhet på grunn av reflekser i den blanke overflaten.

Disse problemene slipper du ved å kjøpe matt fotopapir i stedet. Matt fotopapir finnes i mange kvaliteter. De fleste rimelige multiskrivere og fotoskrivere kan håndtere matt papir som ikke er for kraftig. Dette papiret heter vanligvis Matte Photo Paper. 

Hvis du vil skrive ut på matt og eksklusivt galleripapir med struktur, trenger du en egen fotoskriver. Den kan ofte skrive ut i opptil A3+-størrelse. 

>Les også: Så bra klarte Epson SureColor SC-P900 seg

Canon-skriver og fotopapir

Blankt fotopapir er det vanligste, men ikke nødvendigvis optimalt i alle situasjoner.

© Canon

Juster skriveren riktig

Når du vil skrive ut på matt papir, må du først sjekke om skriveren din i det hele tatt håndterer den aktuelle papirtypen. Dette står vanligvis i spesifikasjonene. 

Med det matte papiret i arkmateren er du nesten klar til utskrift. Bare husk å stille inn skriveren og driveren til riktig papirtype, ellers får du noen ganske fæle utskrifter.

Nedenfor ser du hvordan du velger papirtype i Photoshop Elements. Fremgangsmåten er nesten helt lik i Photoshop.

>Les også: Så mange piksler krever en A4-utskrift

Skriverdriver i Photoshop Elements

Klikker du på Advanced Settings…, får du tilgang til skriverdriveren og kan f.eks. justere fargemetningen og om bildet skal være med eller uten kant.

© Digital FOTO

Velg riktig papirstørrelse

Når du har åpnet bildet ditt i Elements og er klar til å skrive det ut, velger du File og Print… I den nye boksen velger du skriveren ved Select Printer. Klikk deretter på Change Settings… under Printer Settings.

Ved Paper Type velger du papirtypen du vil skrive ut på, for eksempel typen Matte Photo Paper. Ved Paper Size velger du papirstørrelsen, f.eks. A4. Klikk på OK.

Ved Select Print Size bestemmer du hvor stort bildet skal være. Klikk deretter på Skriv ut for å skrive ut.

>Les også: Alt om fotoskrivere

Kanskje du er interessert i...