Mann fotograferer på stativ

Kjøper du et billig stativ, følger hodet med. Investerer du i et profesjonelt stativ, kan du kombinere merker etter eget valg. Kulehoder er veldig fleksible og derfor velegnet for fotografering.

© Shutterstock

4 tips for skarpe bilder med kamerastativ

I mange situasjoner er et kamerastativ uunnværlig når du fotograferer, men det er ikke alltid nok bare å sette kameraet på stativet. Hvis du følger disse fire tipsene, blir det slutt på uskarpe bilder tatt på stativ.

Det er flere motiver som krever at du bruker et fotostativ hvis du vil ha et vellykket bilde. Det gjelder blant annet når du vil ta landskapsbilder med lav ISO-verdi, ta HDR-bilder eller lage timelapse.

Her er det nødvendig å ha kameraet på et stativ, og at stativet står stabilt og trygt plassert – ellers vil det bli synlig i bildene dine.

Her veileder vi deg til hvordan du kan styre unna de vanligste feilene fotografer gjør når de fotograferer med et kamerastativ.

1. Etterstram skruer og spenner

Det er viktig at du strammer til alle skruer godt når du har funnet den riktige komposisjonen. Du risikerer nemlig at stativet står og beveger seg bittelitt, og det er faktisk nok til at du får uskarpe bilder når du fotograferer med lukkertider på over ett sekund.

Når du ikke etterstrammer, risikerer du også at stativet velter med kameraet på, hvis du har satt et tungt objektiv på kameraet.

> Les også: Dynamisk område: Derfor er det viktig

Foss fotografert med lang lukkertid

Langtidsopptak i dagslys krever stativ. Her kan du også gi vannet en silkemyk overflate med en lengre lukkertid.

© Shutterstock

2. Sett stativet stabilt og trygt

Det verst tenkelige scenarioet er at stativet velter fordi det står ustabilt. Selv om stativets maksimale belastning ikke nødvendigvis overskrides, kan et ustabilt fundament få stativet og kameraet til å velte – og det kan gjøre store skader på fotoutstyret ditt.

Her kan kroken som sitter rett under midtstangen være en nyttig, for den øker stabiliteten hvis du henger noe tungt i den.

De fleste stativer takler flere kilo mer enn det et kamera og et objektiv veier til sammen. Derfor kan du godt henge noe ekstra tungt på stativet og presse det ned mot bakken.

3. Ta reimen av kameraet

Blåser det, risikerer du at reimen slår mot stativet og skaper rystelser. Derfor må du ta av reimen når du fotograferer i vinden.

> Les også: 7 grunner til å bruke kamerastativ

Mann fotograferer solnedgangen ved stranden.

For å ta panoramabilder i veldig høy oppløsning er det nødvendig å ta en serie med bilder med forskjellig utsnitt, som du deretter setter sammen i for eksempel Photoshop.

© Shutterstock

4. Unngå risting fra speilbevegelsen

Selv om kameraet står på stativ, kan du få risting fra speilbevegelsen i et speilreflekskamera når kameraet eksponerer.

Derfor bør du slå opp speilet så du unngår de små rystelsene som kan resulterte i uskarpe bilder. Du finner funksjonen i opptaksmenyen, og den heter typisk Låsing av speil eller MUP (Mirror Lockup).

Når funksjonen er skrudd på, slår ikke speilet seg opp i det øyeblikket kameraet eksponerer, og derfor vil du heller ikke kunne se de små rystelsene i bildene dine.

Les mer om landskapsbilder og kamerastativer i Digital FOTO

I Digital FOTO 5/2021 kan lese enda mer om hvordan du får skarpe bilder ved å bruke et kamerastativ. Her veileder vi deg til hvordan du tar flotte naturbilder, uansett om du fotograferer landskap, action eller makro.

Abonnerer du ikke enda? Akkurat nå kan du for 148 kroner inkludert porto få to numre av magasinet + et lystelt som sikrer deg en jevn bakgrunn og perfekt lys i for eksempel makrobildene dine. Lysteltet har en verdi på 499 kroner!

Kanskje du er interessert i...