Minnekort

Filerne på dine hukommelseskort kan fjernes på to måder.

Skal jeg formatere eller slette?

Når minnekort skal tømmes, kan man enten velge å slette bildene eller formatere kortet. Her ser du hva som er best.

Når du har overført bildene dine til datamaskinen og tatt en sikkerhetskopi av filener, har du to muligheter for å rydde opp på minnekortet: slette eller formatere.

Slettefunksjonen fjerner bildene, mens formatering sletter alt og reorganiserer kortet, som dermed kan komme til å skrive og lese litt raskere. En hovedrengjøring, kan man si.

Fordeler og ulemper med metodene

Hvis du sletter bilder på kortet, er fordelen at du kan slette bildene enkeltvis. Dessuten er det lett å gjenskape data. På minussiden har vi at metoden er treg, og det kan være risiko for kortfeil.

Velger du derimot å formatere kortet i kameraet, går det fort, og du sikrer stabilitet og minimerer risikoen for kortfeil. Til gjengjeld forsvinner dataene dine helt.

> Les også: Velg riktig minnekort

Nikon Z6 med XQD-kort

Uansett hvilken minnekorttype du bruker, kan det formateres i kameraet.

© Nikon

Formater minnekortet jevnlig

Vi anbefaler at du bruker kameraets slettefunksjon til å slette dårlige bilder i felten, og at du formaterer minnekortet en gang i blant. Ofte kan du også slette alle bildene på én gang, men vi anbefaler formatering.

Det sikreste er å formatere kortet i det kameraet det skal brukes i.

Ofte kan man velge “Beskytt” på ett eller flere bilder. Det er den lille skyveknappen på siden som kan låse kortet. Det beskytter mot sletting, men formaterer du minnekortet, forsvinner også disse filene også.

Hvis uhellet er ute

Har du ved en slettet blinkskuddet på minnekortet ved en feil, er det som regel hjelp å få. De fleste produsenter tilbyr gratisprogrammer som kan finne filene som er borte. Det gjelder for eksempel for både jpeg- og raw-filer, men du må ikke regne at du alltid kan finne dem igjen.

Her kan du se hvilke programmer noen av de største kortprodusentene anbefaler:

Kingston: MediaRECOVER

SanDisk: SanDisk Rescue PRO

Sony: Memory Card File Rescue

Transcend: RecoveRx

> Les også: Gratisprogram holder orden på dublettene

Kanskje du er interessert i...