nettbrett til fotografer
Nettbrett til fotografer

Det beste nettbrettet til fotografer

Som fotograf har du mange gode grunner til å bruke en iPad eller et nettbrett. Her får du noen av dem, slik at du vet om det er riktig løsning for deg.

18. juli 2013

Et nettbrett eller en iPad kan være et godt verktøy til fotografer som vil ha maksimal maskinkraft og presisjon når de skal behandle bilder, men som samtidig vil kunne ta med seg bildebehandlingen på farten – eller bare i sofaen. 

Størrelsen på et nettbrett eller en iPad-skjerm varierer vanligvis mellom 8 og 14,6 tommer, og det plasserer dem midt mellom mobiltelefonen og en stasjonær datamaskin. 

Det er egentlig ingen forskjell på om du har et nettbrett eller en iPad, for en iPad bare er Apples versjon av et nettbrett, som de i årevis har markedsført bra.

En tommelfingerregel er imidlertid at jo større og dyrere et nettbrett eller en iPad er, desto kraftigere er den og raskere kan du redigere på den.

Blant markedets dominerende nettbrett finner vi iPad helt i front, så Samsung med Galaxy Tab og til slutt Microsofts Surface-nettbrett. 

Det finnes flere forskjellige operativsystemer, men de vanligste er Apples iOS og Googles Android. Hvis du er vant til Apple, vil iOS være enklest å venne seg til, mens det ofte er enklere med Android for Windows-brukere.

>Les også Slik velger du det perfekte nettbrettet

Mann peker på nettbrett der han har et åpent bildebehandlingsprogram

Nettbrett og iPad-er fås i mange forskjellige størrelser og kan vanligvis også brukes som ekstraskjerm til datamaskinen med en egen kabel.

Hvis du ikke allerede har et nettbrett, er det svært sannsynlig at du om ikke lenge vil skaffe deg et. Men hva skal man velge? I denne artikkelen gjennomgår vi fordeler og ulemper ved markedets tre dominerende plattformer, Android, iOS og Windows RT, og har valgt ut tre modeller i samme prisklasse og med en lik skjermstørrelse for å se hva de har å by på – ikke minst for fotoentusiasten.

Derfor bør du vurdere å velge nettbrett eller iPad fremfor Mac eller PC

Hvis du vanligvis redigerer bilder på datamaskinen, kan det være flere fordeler ved å bytte til nettbrett eller en iPad.

Det viktigste argumentet for å velge nettbrett er prisen, for når du kjøper en iPad eller et annet nettbrett, har du vanligvis mange flere prisnivåer å velge i, og på tilbud kan du få et godt nettbrett til mellom 1500 og 3000 kroner. 

Vi må legge til at lagringsplassen er begrenset på både iPad-er og andre nettbrett. Som fotograf kan det lønne seg å finne lagringsløsninger i skyen, for eksempel Apples iCloud, Dropbox eller den skandinaviske tjenesten Onlime.

Sparer plass og øker presisjonen

Selv om du kanskje har en bærbar PC, er den garantert ikke like enkel å frakte som et nettbrett, blant annet fordi iPad-er og andre nettbrett vanligvis har mindre strømforsyning og tar mindre plass i vesken.

Kjøper du en av de dyrere nettbrett- eller iPad-modellene, følger det ofte med en penn som du for eksempel kan bruke til å maskere svært nøyaktig i Lightroom og andre redigeringsprogrammer. 

Du kan også bruke pennen til å signere bildene og lage flotte, unike vannmerker, slik at andre ikke kan stikke av med æren for fotografjobben din.

>Les også Unngå at andre bruker bildene dine med et vannmerke

Kanskje du er interessert i...