Fem forskjellige objektivtyper på et bord

Mange objektiver kan mer enn å bytte mellom manuelt og automatisk fokus. Under kan du lese om hvilke funksjoner du kan finne på et vanlig objektiv. 

© Shutterstock

6 ting du ikke visste om objektivet ditt

Mange nyere objektiver er utstyrt med knapper, ringer og andre smarte detaljer som byr på avanserte funksjoner. Under ser du noe du kanskje ikke visste at objektivet ditt kunne.

11. november 2020 av Sarah Marie Winter

De fleste kjenner til knappen for å bytte mellom manuelt fokus og autofokus, samt knappen for å aktivere bildestabilisering, noe du finner på siden av mange objektiver. 

Men faktisk er det en hel del objektiver som har flere smarte funksjoner som enten skjuler seg bak en knapp eller en ring. Her har du seks ting du kanskje ikke visste at objektivet ditt kunne.

1. Begrens fokus 

Mange teleobjektiver har en knapp for å justere hvilket område objektivet skal stille skarpt i. Det kalles en fokusbegrenser og er til stor hjelp hvis du for eksempel fotograferer rådyr på lang avstand.

Her kan du stille inn fokusbegrenseren til å ignorere området nærmere enn tre meter på kameraet. Det gjør fokuseringen raskere, og du slipper å oppleve at autofokus plutselig griper tak i et gresstrå i forgrunnen. 

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

Mannlig fotograf stiller skarpt på teleobjektivet sitt i felten

Fotograferer du noe som er mange meter unna, for eksempel et vilt dyr, er det ingen grunn til at objektiv skal stå og lete etter motiver i forgrunnen. Derfor er det smart hvis objektivet har en knapp til å begrense fokus. 

© Shutterstock

2. Få hjelp med panoreringen

Du har sikkert bildestabiliseringen skrudd på i utgangspunktet, men på noen teleobjektiver kan du faktisk velge forskjellige bildestabiliseringstyper til det du fotograferer.

De forskjellige typene er som oftest markert med tallene 1, 2 og 3 på objektivet. Tilstand 1 er den klassiske stabiliseringen, mens tilstand 2 er beregnet for å panorere. Skrur du den på, motarbeider ikke bildestabiliseringen kamerabevegelsene.

Tilstand 3 er beregnet for flakkende motiver. Her skrur noen kameraer av bildestabiliseringen i søkeren, slik at det i stedet bare bruker stabilisering i det øyeblikket du trykker på utløserknappen.

3. Lag raske snarveier

Noen objektiver, for eksempel fra Nikon og Sony, har en knapp på siden som typisk låser fokus som standard, men som kan programmeres til en lang rekke forskjellige funksjoner.

Dermed kan du få en rask snarvei til en funksjon når du står ute i felten. Du kan for eksempel stille inn knappen til å bytte fokusmetode, aktivere bracketing eller vise rutenett. 

4. Lås zoomfunksjonen

Hvis du har et tungt zoomobjektiv, kan du oppleve at zoomen «glir ut» når du går rundt med kameraet over skulderen. Det gjør objektivet mer utsatt fordi du lettere kan dunke borti ting med det.

Derfor har mange telezoomer en knapp som låser zoomen. Det står typisk «Lock» ved den, og for å kunne bruke den må objektivet være helt tilbaketrukket.

> Les også: Dette må du vite før du kjøper et objektiv

Mannlig fotograf stiller inn speilreflekskameraet sitt

Har objektivet ditt en programmerbar knapp eller innstillingsring, kan du legge inn funksjonen du bruker oftest, i den. Dermed går fotograferingen mye raskere. 

© Shutterstock


5. Kontroller for eksempel blender og ISO-verdi

Det er ikke bare knapper som kan hjelpe deg i fotograferingen. Noen objektiver har også innstillingsringer som ligner på en vanlig fokusring, men som kan stilles inn etter behov.

Den kan for eksempel styre blenderåpning, ISO-verdi eller eksponeringskompensasjon, så fotograferingen går raskere. Typisk er det nyere objektiver til speilløse systemkameraer som er utstyrt med denne ringen.

6. Motstå vær og vind

Det kan være vanskelig å vurdere om objektivet ditt kan tåle værgudenes vrede, men du får en god pekepinn ved å se på fatningen – altså der du skrur objektivet ditt inn i kameraet.

Sitter det en gummiring rundt den, er objektivet ditt værbestandig, og da tåler det som oftest litt duskregn. Kommer det kraftige byger, bør du imidlertid for eksempel pakke inn kameraet og objektiv i en plastpose. 

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Kanskje du er interessert i...