Speilløse systemkameraer selges ofte med et settobjektiv som er laget til et fleksibelt utvalg av scenarier. Objektivet har vanligvis en viss zoom og en grei blenderåpning, men det er ikke med dette objektivet du tar blendende portretter, storslåtte landskapsbilder eller perfekte fuglebilder.
Det er når du bruker mer spesialiserte objektiver at magien skjer. Med en relativt liten samling kommer du langt. Her er tre typer som vil gjøre deg i stand til å takle en rekke ulike fotoscenarier.
1. 50 mm prime: Allround og portrett
1. 50 mm prime: Allround og portretter
Hvis skal du ha ett objektiv, er det mye som taler for et 50 mm prime-objektiv. Den faste brennvidden på 50 mm er optimalt tilpasset det menneskelige øyets geometri. Du får derfor harmonisk og naturlig gjengivelse av motivet.
Hvis du velger en en prime uten zoom, forenkles designet, og det gir plass til stor blenderåpning uten å sprenge budsjettet. Du får F.1.8 eller enda større blenderåpninger er til fornuftige priser.
En stor blenderåpning gir god bakgrunnsuskarphet, noe som gjør objektivet ideelt til portretter.

Et 50 mm objektiv med fast blenderåpning tar ikke opp mye plass og fås til fornuftige priser, ogsp med store blenderåpninger som gir flott bakgrunnsuskarphet.
© Shutterstock.2. 70–200 mm tele: Dyr og idrett
Når du vil komme nærmere, trenger du et teleobjektiv. Det kan være dyre- og fuglefotografering, idretts- og konsertfotografering og mye mer. Ved å velge en zoom med en brennvidde på 70–200 mm får du stor fleksibilitet, slik at du raskt kan skifte fra noe nært til noe langt unna, som biler på en racerbane eller omflakkende fugler.
Teleobjektiver egner seg også godt til portretter, for de leverer god bakgrunnsuskarphet og komprimerer bildet på en måte som passer godt til ansikter.
Hvis du kjøper et teleobjektiv primært for å fotografere fugler og dyreliv, er det verdt å vurdere en lengre brennvidde. Prisene vil imidlertid også være betydelig høyere. Du kan imidlertid spare litt ved å gå for en prime-modell med fast brennvidde og liten blenderåpning.

Med et teleobjektiv kan du komme nærmere uten å miste bildekvalitet.
© Shutterstock.3. 24 mm vidvinkel: Landskap og arkitektur
Når du vil ta overdådige landskaps-, arkitektur- og gruppebilder, trenger du et vidvinkelobjektiv. 24 mm er et godt utgangspunkt. Her er proporsjonene naturlige, og du får mye ut av vidvinkelen. Du får slike objektiver til overkommelige priser.
Du trenger ikke å prioritere en stor blenderåpning, for du er ofte ute etter god skarphet i hele bildet for landskapsbilder og lignende.
Hvis du vil at bildet skal strekke seg enda lenger ut til sidene, bør du velge en større brennvidde, men da blir også forvrengningen i kantene sterkere.

Du får med mye i bredden når du fotograferer med et vindvinkelobjektiv.
© Shutterstock.