Kamera på stativ foran mursteinvegg

Du trenger bare et fotostativ og en jevn overflate, f.eks. en mursteinvegg, for å teste objektivet.

Test objektivene dine og få høyere kvalitet

Det kan være store forskjeller på hvor bra objektivene dine leverer på forskjellige innstillinger. Hvis du tester objektivene dine, vet du hvor svakhetene er og kan få høyere kvalitet.

27. mars 2023 av Kristoffer Engbo

Både brennvidden og blenderverdien kan påvirke hvor bra objektivet ditt presterer, og med en enkel test kan du sjekke når objektivene dine er best, slik at du får best mulig kvalitet ut av dem.

På de største blenderåpningene kan du oppleve at skarpheten ikke blir like god som på litt mindre blenderåpninger. Ofte kan du også få litt mørkere bildehjørner, og bildehjørnene er heller ikke alltid like skarpe som det bildet er i midten.

Bildene nedenfor er tatt på henholdsvis F2.8 og F5.6. Legg merke til at hjørnene er mørkere på F2.8, som er versjonen til venstre. Dra i linjen på midten for å se mer av de to versjonene.

På de minste blenderåpningene vil du ofte også oppleve at skarpheten ikke er helt på topp på grunn fenomenet som kalles diffraksjon.

>Last ned e-boken: Komplett guide til objektiver

På zoomobjektiver kan det også være store forskjeller på det objektiver leverer på de forskjellige brennviddene. Skarpheten kan variere, og det kan for eksempel være forskjell på hvor mye og hvordan objektivet fortegner. Du kan f.eks. få putefortegning med rette linjer som buer utover midt i bildet på vidvinkel, og tønnefortegning der rette linjer buer innover i midten på tele.

Vet du om objektivets svakheter, kan du få enda høyere bildekvalitet ved for eksempel å unngå innstillingene som ikke gir maksimal skarphet.

>Les også: Derfor bør du kjenne til disse 6 brennviddene

Det er imidlertid store forskjeller på hvordan de enkelte objektivene presterer, og derfor er det lurt å teste dine egne, slik at du fremover vet når de leverer best.

Slik tester du ditt eget objektiv

Du må finne et sted du kan fotografere med rette linjer og jevne fargetoner, f.eks. en mursteinvegg. Sett kameraet på et stativ på en avstand der veggen dekker hele bildeflaten. 

Den må være jevnt belyst, så velg gjerne en vegg som ligger i skyggen midt på dagen når det er mye lys. Objektivets frontlinse må være parallell med veggen.

Zoomobjektiv på 18 mm-innstilling

Med et zoomobjektiv starter vi med å teste på vidvinkelinnstillingen, som her er 18 mm.

Slik stiller du inn kameraet

Velg blenderprioritet og en fast ISO-verdi på kameraets såkalte base-ISO, som vanligvis er 100 eller 200. Still inn kameraet til å ta opp i både jpeg og raw samtidig. Velg et enkelt fokuspunkt som du plasserer helt i midten av bildet.

For å unngå risting når du trykker på utløserknappen, slår du på kameraets selvutløser. Velg f.eks. en selvutløser på to sekunder. Da rekker kameraet å falle til ro etter at du har trykket på utløseren.

>Les også: Derfor er et 50 mm-objektiv din (nye) bestevenn

Slik stiller du inn objektivet

Nå kan du ta testbilder. Slå eventuelt av bildestabiliseringen, for kameraet står jo på stativ. Tester du et zoomobjektiv, kan du starte på kraftigste vidvinkel.

Velg objektivets største blenderåpning, f.eks. F2.8, og ta det første bildet. Nå vrir du blenderinnstillingen ett klikk, vanligvis en tredjedels blender ned, f.eks. fra F2.8 til F3.2. Ta et nytt bilde og fortsett slik til du er ved objektivets minste blenderåpning, for eksempel F22. 

Zoomobjektiv på 35 mm-innstillingen

Med dette zoomobjektivet på 18–55 mm har vi tatt testbilder på henholdsvis 18, 35 og 55 mm.

Tester du et zoomobjektiv, velger du deretter en middels brennvidde og tar enda et sett med bilder på de forskjellige blenderverdiene, og til slutt velger du teleinnstillingen og tar flere bilder. 

Du kan eventuelt ta et bilde av hånden din mellom hvert sett. Da skiller du dem lettere fra hverandre når du skal se over bildene.

Slik sjekker du bildene

Åpne bildene i bildevisningsprogrammet du foretrekker. Vi bruker vanligvis Lightroom. Begynn med å se gjennom en serie med bilder i stort format, der du ser hele bildet. Her kan du sjekke om bildehjørnene er mørkere – noe som vanligvis skjer på de største blenderåpningene – og ved hvilken blender de mørke hjørnene forsvinner.

Previews i Lightroom

Det er lurt å merke bildene dine og velge Library, Previews og Build 1:1 Previews før du begynner. Dermed slipper du å vente på at bildene skal bli lastet inn når du blar mellom dem.

Her kan du også sjekke om det er fortegning, altså buede linjer. Fortegningen vil ikke endre seg med blenderen, men sannsynligvis med brennvidden.

Når du har sett gjennom bildene der du sjekker hele bildet, zoomer du inn til 100 prosent og ser gjennom serien igjen. Nå sjekker du skarpheten på forskjellige blenderåpninger. Begynn med å sjekke i midten, og deretter kan du sjekke skarpheten i hjørnene.

Funksjonen Compare i Lightroom

I Lightrooms Library kan du merke to bilder og taste C. Dermed kan du sammenligne to bilder ved siden av hverandre. På disse bildene er F8.0-versjonen til venstre mye skarpere enn F22-versjonen.

På bakgrunn av det du observerer kan du trekke noen konklusjoner. Du kan for eksempel så langt som mulig måtte holde deg unna de to største blenderåpningene på vidvinkel og de tre minste åpningene på alle brennviddene. Dermed kan du ta enda skarpere bilder senere.

Siden noen kameraer fikser en rekke objektivfeil automatisk i jpeg-bildene, kan det være verdt å sjekke både raw- og jpeg-bilder.

Kanskje du er interessert i...