Førsteinntrykket vårt av Sigmas nye hypertelezoom, Sigma 60-600 mm F4.5-5.6

Vi har hatt Sigmas nye hyper-teleobjektiv mellom hendene. Les om førsteinntrykket vårt her. 

© Digital FOTO

Førsteinntrykk av Sigma 60-600mm: Et drømmeobjektiv for sports- og dyrefotografer

Sigmas nye hypertelezoom er en skikkelig bamse. Men når man tar med det store zoomområdet i vurderingen, er det faktisk verken voldsomt tungt eller uhåndterlig.

26. september 2018

På Photokinas første offisielle dag løftet den japanske produsenten Sigma på sløret for hele fem nye objektiver – tre med fast brennvidde i Art-serien og to i Sports-serien. 

Det ene sportsobjektivet er det lenge forventede Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM, som vil erstatte det eksisterende 70-200mm, som etter 8 år på markedet er noe utdatert. 

Dermed ser det ut til at profesjonelle sportsfotografer vil få et nytt og budsjettvennlig alternativ til Canons og Nikons tilsvarende objektiver.

Bilde av Sigma 60-600mm F4.5-5.6

Den nye hypertelezoomen fra Sigma  tar mye plass – men det er ikke minst på grunn av den store motlysblenderen. 

© Digital FOTO

Sigma 60-600 mm setter rekord

Det andre sportsobjektivet er det helt nye Sigma 60-600 mm F4.5-5.6 DG OS HSM, som setter ny rekord med imponerende 10x zoom. 

Selv lover Sigma at objektivet er av samme høye kvalitet som produsentens andre hypertelezoom, Sigma 150-600 mm F4.5-6.3. På utsiden ligner objektivet også på denne modellen.

Imidlertid er det mer som gjør Sigmas 60-600-millimeter til et enestående objektiv. For det første har det en forbedret optisk konstruksjon med hele 25 linseelementer arrangert i 19 grupper, samt tre såkalte FLD-elementer og et SLD-element.

Det høres kanskje kryptisk ut, men det ifølge Sigma betyr det minimalt med kromatisk aberrasjon og skarphet helt ut i hjørnene. 

Stort, men ikke for tungt Sigma 60-600 mm

Som du nok kan se på bildet, er det et forholdsvis stort og tungt objektiv – særlig på 60 mm. Men selv om det veier nøyaktig 2,7 kilo, føles det faktisk rimelig lett til tross for denne voldsomme størrelsen. 

Det betyr selvfølgelig ikke at du kan ta håndholdte bilder med Sigma 60-600 mm F4.5-5.6 en hel dag, men hvis du sammenligner det med teleobjektiver med kortere brennvidder, er det slett ikke så tungt. 

Riktig nok ser det svært langt ut på full tele, men en del av lengden skyldes den store motlysblenderen som jo i seg selv ikke veier så mye, og som kan skrus av hvis du foretrekker et litt mer kompakt objektiv.

I løpet av de få minuttene vi rakk å prøve objektivet, lå det godt i hånden, og fastheten i zoomringen var god. 

Les også: Spar penger med uoriginale objektiver

Smart knapp låser zoomen

Sigma 60-600 mm F4.5-5.6 byr dessuten på en funksjon som sikkert vil vise seg å være nyttig for mange fotografer – en knapp på siden av objektivet som kan låse enhver zoomposisjon.

Dermed risikerer man ikke at zoomen glir mens man er i ferd med å ta et bilde, noe som kan skje med store objektiver hvis man for eksempel holder det litt nedover. 

Alt i alt ser Sigmas nye hypertelezoom ut til å være ideell for sports- og dyrefotografer som vil ha alt i ett objektiv. 

Det må selvfølgelig ses i lys av at vi foreløpig ikke har hatt mulighet for å teste bildekvalitet eller ytelse grundig, men hvis Sigma scorer like høyt på disse punktene som på håndteringen og den generelle følelsen, er de godt på vei. 

Objektivet kommer i salg i slutten av oktober, og prisen vil ligge på rundt 20 000 kroner.

> Les flere nyheter fra Photokina 2018 her

Fest ekstraobjektiver på mobiltelefonen

Du får helt nye muligheter hvis du setter et ekstraobjektiv på mobiltelefonen din. Da kan du forvandle smarttelefonen til for eksempel et makrokamera, hvor du kan gå helt tett på detaljene.

Eksterne objektiver finnes i mange varianter, og akkurat nå får du et sett med både makroobjektiv, vidvinkelobjektiv og fiskeøyeobjektiv i én pakke, når du tegner et abonnement på Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...