Canon RF-objektiver

RF er Canons nyeste fatning, men den kan ikke brukes på alle Canon-kameraer.

© Canon

Hvilke objektiver kan jeg sette på Canon-kameraet mitt?

Her får du oversikt over Canons forskjellige fatninger og hvilke objektiver du kan bruke på kameraet ditt.

7. januar 2022 av Kristoffer Engbo

Digitalkameraer fra Canon finnes med fire forskjellige fatninger, og objektivene du velger må passe til den fatningen kameraet ditt har. 

Her kan du se hvilke objektiver du kan bruke, avhengig av hvilket Canon-kamera du har.

EF-M-fatningen

Denne fatningen brukes på Canons speilløse kameraer i EOS M-serien, som har en bildebrikke i APS-C-størrelse. 

Canon EOS M6 Mark II

Canon EOS M6 Mark II er et av kameraene som tar EF-M-objektiver.

© Canon

I skrivende stund produserer Canon åtte objektiver med EF-M-fatning. Ved hjelp av adapteren EF-EOS M, som fås for rundt 1500 kroner, kan du også bruke EF- og EF-S-objektiver til Canons speilreflekskameraer på et Canon EOS M-kamera.

>Les også: Fem brennvidder du bør kjenne til

Utvalget av uoriginale objektiver med EF-M-fatning er ikke stort. Det finnes noen få modeller fra Tamron, Sigma, Samyang og Laowa. På Internett finner du også objektiver fra for eksempel Viltrox og 7artisans.

RF-fatning

Canons speilløse systemkameraer med den store fullformatbrikken i EOS R-serien har RF-fatning. Det gjelder for eksempel Canon EOS R6 og Canon EOS R.

Selv om fatningen er forholdsvis ny, lager Canon allerede et bredt utvalg av både zoomobjektiver og objektiver med fast brennvidde.

Du kan også kjøpe RF-objektiver fra noen få andre produsenter, for eksempel Samyang og Laowa, men foreløpig finnes det ikke så mange objektiver fra uoriginale produsenter.

>Les også: Derfor er fullformat best

Canon EOS R6

Canon EOS R6 har RF-fatning. Ved hjelp av Canons EF-EOS R-adaptere kan du bruke EF- og EF-S-objektiver på EOS R-kameraet ditt.

© Canon

EF-S-fatningen

Objektivene med EF-S-fatning passer til Canons speilreflekskameraer med APS-C-bildebrikke, for eksempel Canon EOS 90D, Canon EOS 2000D og Canon EOS 250D.

Canon har et stort utvalg av zoomobjektiver og noen få objektiver med fast brennvidde. Tamron, Sigma og Tokina lager noen få objektiver som passer til Canons speilreflekskameraer med APS-C-brikke.

>Les også: Hvilket objektiv bør jeg velge?

Du kan også bruke alle objektivene til EF-fatningen på Canons speilreflekskameraer med APS-C-brikke. Her blir bildeutsnittet bare beskåret når du bruker EF-objektivene på fullformatkameraer.

Canon EOS 850D

EF-S-objektivene er laget spesielt til Canons speilreflekskameraer med APS-C-brikke, for eksempel Canon EOS 850D.

© Canon

Selv om selve fatningen er den samme som EF, kan du ikke bruke EF-S-objektiver på Canons fullformathus. EF-S-objektivene stikker nemlig lenger inn i kamerahusene, og der er det ikke plass i fullformatkameraene.

EF-fatningen

Canons speilreflekskameraer med fullformatbrikke, for eksempel Canon EOS 6D Mark II og Canon EOS 5D Mark IV, benytter seg av EF-objektiver, som Canon har laget siden 1987.

Selv lager Canon et stort utvalg av objektiver, fra kraftig vidvinkel til kraftig tele. Du kan også få spesialobjektiver som fiskeøye og objektiver med perspektivkontroll.

Canon EF 600 mm F4.0L IS III USM

Canon lager blant annet kraftige teler, som dette Canon EF 600 mm F4.0L IS III USM, med EF-fatning.

© Canon

Mange uoriginale produsenter, blant annet Tamron, Sigma, Samyang, Tokina og Laowa, lager også objektiver med denne fatningen.

EF-objektivene kan også brukes på Canons speilreflekskameraer med APS-C-brikke, som også bruker EF-S-fatning. Imidlertid kan ikke EF-S-objektivene brukes på fullformatkameraer.

Kanskje du er interessert i...