Søylegang i København fotografert med vidvinkelobjektiv og teleobjektiv

Selv om du står på nøyaktig samme sted, kan du få helt forskjellige resultater med forskjellige brennvidder. Her har vi satt sammen to bilder som er tatt på 28 mm og 300 mm. 

© Digital FOTO

Langt unna eller på nært hold? Slik lurer perspektivet deg

Perspektivet i bilder endrer seg veldig avhengig av objektivet du setter på kameraet. Se hvordan det fungerer i praksis, når vi tar det samme bildet på 28, 70 og 300 millimeter.

15. mai 2020 av Sarah Marie Winter

Når du bytter fra ett objektiv til et annet, forandrer bildet i kamerasøkeren seg. Det vet de fleste som har testet å bruke to eller flere forskjellige objektiver. 

Men er du også klar over hvor mye det kan forandre seg, avhengig av om du bruker kraftig vidvinkel eller tele? 

> Les også: Stor guide til objektiver

Hva er forskjellen på vidvinkel og tele?

En av de mest vesentlige egenskapene til vidvinkelobjektivet er at det skyver elementene i bildet bort fra hverandre, så det ser ut som om de er lenger unna hverandre og kameraet enn det de egentlig er.

For teleobjektivet er det omtrent motsatt. Det trekker elementene i bildet sammen og gjør at det ser ut som om de er nærmere hverandre og kameraet enn det de faktisk er. 

Jo kraftigere vidvinkelen eller teleobjektivet er, desto kraftigere blir effekten. Derfor er 85 millimeter er en god brennvidde til portretter. Denne brennvidden komprimerer perspektivet i beskjeden grad, og det har en flatterende effekt på ansikter. 

> Les også: Derfor må du kjenne til disse 5 brennviddene

Hva betyr det i praksis?

For å vise forskjellen så tydelig som mulig har Digital FOTO gått ut i byen med objektiver på henholdsvis 28, 70 og 300 millimeter. 

Under kan du se et bilde av en søylegang. Bildet er tatt på 28 millimeter. Legg merke til hvor store mellomrommene mellom søylene er. 

Søylegang i København fotografert med vidvinkelobjektiv

Dette bildet er tatt på 28 millimeter. Allerede her er mellomrommene mellom søylene ganske store, men de hadde blitt enda større hvis vi brukte en kraftigere vidvinkel, for eksempel 14 millimeter.

© Digital FOTO

Deretter tok vi bildet under på 70 millimeter. Legg merke til hvordan mellomrommene har krympet. Nå er det bare mellom de to første søylene at vi kan ane bakgrunnen. 

Søylegang i København fotografert med objektiv i normalområdet

Dette bildet er tatt på 70 milllimeter. Brennvidden som minner mest om perspektivet våre egne øyne ser verden med, er 50 millimeter.

© Digital FOTO

Til slutt tok vi bildet under på 300 millimeter. Legg merke til at vi nå ikke kan se bakgrunnen mellom søylene i det hele tatt, for de står mye nærmere hverandre. Det ser også ut som om porten borterst mye nærmere. 

Søylegang i København fotografert med teleobjektiv

Dette bildet er tatt på 300 millimeter. Den store brennvidden trekker søylene sammen og gjør at det ser ut som om det bare er noen få centimeter mellom dem. 

© Digital FOTO

Du vil altså kunne stå på akkurat samme sted og få helt forskjellige bilder, avhengig av hvilket objektiv du har på kameraet ditt. 

Dette er også grunnen til at vi anbefaler helt forskjellige objektiver for om du vil fotografere landskap, arkitektur, portretter, action, storby eller noe annet. 

> Les også: Dette betyr tallene på objektivet ditt

Kanskje du er interessert i...