Portrett av ung mann tatt med liten dybdeskarphet og perspektivkontroll

Et objektiv med perspektivkontroll kan skape effekter som ingen vanlige objektiver kan gi deg. 

© Digital FOTO

Spesielt objektiv kan gi deg spennende og annerledes portretter

Objektiver med perspektivkontroll er ikke forbeholdt arkitekturfotografer. Også portrett- og bryllupsfotografer kan dra nytte av disse spesielle objektivene.

19. august 2021 av Sarah Marie Winter

Det er nok de færreste fotoentusiaster som har et tilt/shift-objektiv i ryggsekken, men dette spesielle objektivet kan faktisk levere imponerende effekter som det ellers ville vært umulig å skape i fotograferingen.

I motsetning til hva mange tror, er ikke tilt/shift-objektivene forbeholdt arkitekturfotografer. De har faktisk begynt å bli stadig mer populære blant særlig portrett- og bryllupsfotografer. 

Med tilt-funksjonen, som forskyver fokusplanet, kan du nemlig legge dybdeskarpheten helt annerledes enn med vanlige objektiver. Dette kan gi deg portretter som det nedenfor, hvor kroppen og håret til modellen er helt ute av fokus.

> Les også: Alt du bør vite om portrettfotografering 

Portrett av ung mann tatt med liten dybdeskarphet og perspektivkontroll

Med et tilt/shift-objektiv kan du skape interessante uskarpheter i bildene som et vanlig objektiv aldri vil kunne gi deg. 

© Digital FOTO

Lær deg alt om tilt/shift i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 13/2021 kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med perspektivkontroll. Vi går gjennom de ulike funksjonene, viser noen av de mange mulighetene og forklarer hvordan du går frem for å ta portrettbilder. 

Hvis du synes det er mye penger for et så spesielt objektiv, gir artikkelen deg også tre alternative veier til tilt/shift som koster en brøkdel av de originale objektivene fra Canon og Nikon. 

Abonnerer du ikke ennå? Få to numre av Digital FOTO samt en trådløs powerbank til telefonen eller kameraet for 99 kroner pluss porto. Da er du sikker på at du har nok strøm på farten.

> Les også: Dette er de beste kamerainnstillingene til portrettbilder

Kanskje du er interessert i...