Dell P2718Q 4K-skjerm

Med en 4K-skjerm får du en optimal detalj- og fargegjengivelse når du skal behandle bilder.

© Dell

Derfor må du ha en 4K-skjerm til bildebehandling

Når du skal kjøpe ny dataskjerm, bør du vurdere en med 4K-oppløsning. Det gir deg nemlig et ekstremt detaljnivå og veldig god kontrast. Her kan du se hvorfor 4K er så bra for bilderedigering.

8. oktober 2018 av Poul Siersbæk

Når du vil se bildene dine med den beste detalj- og fargegjengivelsen, har kvalitetsutskrifter tradisjonelt vært langt bedre enn skjermvisningen. 

De fleste dataskjermer byr nemlig maksimalt på en oppløsning som tilsvarer Full HD med 1920 x 1080 piksler. 

Det tilsvarer å vise et bilde med en oppløsning på bare 2,1 megapiksler, som høyst kan skrives ut i formatet 10 x 15 cm ved 300 dpi

Et hav av detaljer i 4K-skjermer

Med 4K-skjermer, som også betegnes som Ultra HD- eller UHD-skjermer, er oppløsningen 3840 x 2160 piksler. 

Det tilsvarer en fotooppløsning på 8,3 megapiksler, som vil være mulig å skrive ut i størrelsen 32,5 x 18,29 cm i 300 dpi – altså omtrent A4. 

Antall piksler er dermed langt høyere, noe som gir et kjempeløft for detaljgjengivelsen.

Siden 4K-skjermer bruker fire piksler for å vise det samme utsnittet som en Full HD-skjerm viser med én piksel, får du også bedre fargegjengivelse. 

Dermed er mulighetene for å vurdere bildekvalitet på skjermen langt bedre, for du kan se nærmere på bildet uten at det ser uskarpt ut. 

Les også: Hva er forskjellen på hd, full hd, 4k, ultra hd og hdr

Forskellige paneltyper i 4K-skjermer

Så har vi panelene, altså den delen av skjermen som viser bildet. Her er det flere teknologier. 

Den enkleste og og billigste heter Twisted Nematic, TN, som for et utrent øye kan se glimrende ut. InPlane Switching, IPS, er bedre – og dyrere. 

Typen PLS tilsvarer i store trekk IPS. Det finnes også billige VA-paneler, noe vi ikke vil anbefale.

Mange 4K-skjermer kan også gjengi fargerommet Adobe RGB, som har et større fargespektrum enn sRGB. 

Er 4K-skjermen av høy kvalitet, kan innsynsvinkelen fort være rundt 80 grader. Dårligere skjermer har en innsynsvinkel på bare 45 grader. 

Lær deg mer om 4K-skjermer i Digital FOTO

I det nye nummeret av Digital FOTO 16/2018 ser vi nærmere på noen av de beste kandidatene for 4K-skjermer til bildebehandling i prisklassen rundt 6000 kroner. 

Vi har testet seks 4K-skjermer, og alle klarer seg bra. Konklusjonen vår må være at du helt greit kan finne en god 4K-skjerm til bildebehandling for rundt 6000 kroner. 

Kjøp bladet i butikken eller kiosken eller tegn et abonnement og få en av de spennende premiene våre med 2 numre av Digital FOTO leveret i postkassen døren for bare 49 kroner + forsendelse. Se utvalget her.

Som abonnent får du umiddelbar tilgang til det aktuelle bladet samt de 11 nyeste utgavene av bladet i magasin-appen vår, Wype, samt tilgang til Fordelssonen med mer enn 500 videokurs om fotografering og bildebehandling.

Kanskje du er interessert i...