Sonys logo

Sony har hovedkontor i den japanske byen Minato.

© Shutterstock

Alt om kameragiganten Sony

De siste årene har Sony tatt en enorm bit av kameramarkedet, og det med god grunn. Sony er innovative og lager kameraer i den absolutte toppklassen, men hva er det som gjør Sony spesielle? Det kan du lese om her.

Sony hører til i toppen når vi snakker om de største teknologigigantene. 

Når vi sammenligner omsetning og ansatte, er selskapet større enn både Nikon og Fujifilm. Imidlertid er ikke Sony like store som Canon. 

Sony har cirka 115 000 ansatte på verdensbasis og omsetter for rundt 80 millioner dollar årlig. 

Selskapet er rett og slett enormt, og Sony ser bare ut til å bli enda større i fremtiden, for stadig flere fotografer kjøper kameraene deres.

Her kan du lese om Sonys historie, produkter og kameraserier.  

Kort om Sonys historie

Radioer, TV-er, Playstation og smarttelefoner er bare noen av de store suksessene Sony har lansert siden selskapet ble grunnlagt i Japan i 1946.

Kameraer og kamerautstyr er faktisk bare en liten del av det imponerende utvalget av teknologi som selskapet har lansert opp gjennom årene.

Likevel har utrolig mange fotografer fått øynene opp for kameraene fra Sony de siste årene, og dette har gjort at selskapet har tatt en stor andel av markedet fra blant andre Nikon og Canon.

Det aller første Sony-kameraet ble lansert først i 1981, altså mye senere enn de konkurrerende selskapene.

Kameraet var modellen Mavica, som kunne lagre bilder direkte på en diskett, noe som var helt nytt da.  

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Sony Mavica

Sonys kameraproduksjon lå brakk etter lanseringen av Sony Mavica i 1981, og det var først i 1996 den neste modellen ble lansert.

© Shutterstock

Sony er i sterk vekst, og det ser ut til å fortsette

Når vi tenker på at Sony lanserte det første kameraet sitt nesten 40 år senere enn de største konkurrentene, er det imponerende at de i dag inntar en sterk andreplass når det gjelder salg av flest kameraer på verdensbasis.

I 2020 solgte Sony nest flest kameraer. Helt nøyaktig solgte de 20,2 prosent av alle kameraene som ble kjøpt det siste året – bare overgått av Canon.

Til gjengjeld sitter Canon trygt på førsteplassen med sine 45,4 prosent.

Canon og Nikon var lenge fotografenes favorittmerke, men i takt med at Nikon-andelen er blitt redusert, har Sonys andel økt kraftig i løpet av de siste årene.

> Les også: Verdenspremiere: Vi har testet nye Sony A1

Ifølge det tyske selskapet Statista, som spesialiserer seg på markeds- og forbruksdata, var Sony kameraselskapet som solgte nest flest kameraer i 2020. 

© Statista

Oversikt over Sonys kameraer

Sony produserer all mulig teknologi, men hvis vi bare fokuserer på kameraene deres, er selskapet best kjent for seriene: Alpha, RX og ZV.

Alpha-serien

Sonys Alpha-serie består av kameraer med byttbare objektiver, og det første kameraet ble  lansert i 2007.

Det var kameraet Alpha 900, som var det aller første i serien. Kameraet var nyskapende, og det hadde en helt ny forhåndsvisningsfunksjon.

Med Preview-funksjonen kunne fotografer få råd og tips om hvor de kunne optimere eksponeringen, blant annet ved hjelp av histogrammet i kameraet.

Dette var helt nytt i 2007 og noe som virkelig gjorde kameraet populært.

Senere har kameraer som blant andre Alpha 6000 og Alpha a7III kommet til, og de var noen av de mest solgte kameraene uavhengig av merke i 2020.  

Den nyeste Alpha-utgivelsen er modellen A1, som er det aller nyeste flaggskipet og som takler å fotografere både fugler, sport og action med høy presisjon. 

Du kan lese anmeldelsen vår av Sony A1 her.

Sony A1

Sony har ofte laget speilløse systemkameraer som enten er gode til sport, landskap eller noe annet. Med flaggskipet Sony A1 kan du nå få et kamera som er bortimot perfekt til alt.

© Sony

RX og ZV-serien

Denne serien består hovedsakelig av kompaktkameraer, men generelt er det et noe brokete kamerautvalg som er blitt lansert under disse aliasene. 

Utvalget er riktignok brokete, men likevel har kameraene fått mye ros fra mange fotografer og i anmeldelsene våre.

Det gjelder blant annet det lille, flotte kameraet ZV-1, som egner seg spesielt godt til filming.

Sony ZV-1

Vind skaper lett buldrende lyd på videoopptak, men den medfølgende vindhetten til ZV-1 forhindrer dette.

© Sony

Kanskje du er interessert i...