Mann med kamera i hånden


© Shutterstock.com

Dette er de beste kameraene akkurat nå

Det finnes mange flotte speilløse systemkameraer på markedet, men hvilket bør du velge? Her får du kremen i tre prisklasser.

6. desember 2021 av Kristoffer Engbo

Her i Digital FOTO tester vi mange kameraer til entusiaster og fotonerder, og generelt er kvaliteten svært god.

Men det er selvfølgelig noen modeller som skiller seg ut med spesielle funksjoner eller god pris, og her kan du se favorittene våre i tre forskjellige prisklasser: Kameraer til under 10 000 kroner, under 20 000 kroner og til over 20 000 kroner.

Som alltid kan du lese hele anmeldelsen vår av kameraene i Utstyrsguiden.

Dette er de beste kameraene til under 10 000 kroner

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200 er et av de beste kameraene i sin prisklasse på grunn av den imponerende skjermen, overbevisende skarpheten og den sikre autofokuseringen. Det er imidlertid ikke tettet. 

© Fujifilm

Fujifilms minste speilløse systemkamera er laget i en flott og klassisk design med toppmoderne funksjoner. Det er likevel særlig den berøringsfølsomme skjermen som er sidehengslet, som gjør at vi digger dette kameraet.

Fujifilm X-T200 har en god styrespak som du kan bruke til å plassere fokuspunkter. Du bruker også styrespaken i kameramenyen, og dermed kan du raskt og enkelt navigere deg gjennom de ulike innstillingene.

Samtidig fungerer berøringsskjermen uvanlig bra sammen med resten av betjeningen av kameraet. Samspillet fungerer altså intuitivt når du bruker kameraet, og det er lett å forstå når du skal bruke styrespaken og når du skal bruke den berøringsfølsomme skjermen.

At skjermen på Fujifilm X-T200 er sidehengslet gjør at du for eksempel kan ta bilder over hodet ditt, ettersom du kan vippe skjermen nedover.

Da vi testet autofokuseringen, klarte den seg bra på raske motiver, og kameraets øyefokus gjør en god jobb på portrettbilder.

X-T200 selges i sett med det kompakte zoomobjektivet FUJINON XC 15–45 mm F3.5–5.6 OIS PZ. Du kan kjøpe X-T200 for cirka 8550 kroner.

> Les testen vår av Fujifilm X-T200 her.

Nikon Z 50

Nikon Z 50

Nikon Z 50 leverer god bildekvalitet på høy ISO-verdi. Det er imidlertid ingen stabilisering i kamerahuset.  

© Nikon

Nikon Z 50 er et speilløst systemkamera med APS-C-bildebrikke på 20,7 megapiksler. Det er et av de mest helstøpte kameraene i sin klasse, og det leverer godt på alle områder.

På Z 50 er samtlige knapper og selve innstillingshjulet plassert på høyre side, noe som gjør at du kan betjene alt med bare én hånd.

Den 3,2-tommer store berøringsskjermen er detaljert og viser bildene slik de faktisk blir. Knappene til zoom- og skjermvisning er berøringsfølsomme og integrert på høyre side av skjermen.

Autofokuseringen er rask og presis, og øyeregistreringen jobber bra på portrettbilder.

Du kan kjøpe Nikon Z 50 uten objektiv for cirka 9500 kroner.

> Les testen vår av Nikon Z 50 her.

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880 er et veldig lite og lett kamera med byttbart objektiv, men du må klare deg uten en søker.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-GX880 er det minste speilløse systemkameraet på markedet, og det selges i sett med et kompakt objektiv på 12–32 mm som tilsvarer 24–64 mm, ettersom kameraet har en Four Thirds-brikke.

GX880 ser ut som et kompaktkamera og glir lett ned i jakkelommen. Til gjengjeld må du klare deg uten elektronisk søker.

Den fleksible berøringsskjermen kan vippes loddrett opp, og kameraet bytter deretter automatisk til selfiemodus med nedtelling når du trykker utløserknappen helt ned.

Funksjonen gjør også kameraet til et godt valg for videoentusiaster som vil ha bedre 4K-film enn det en smarttelefon kan tilby.

Du kan kjøpe Panasonic Lumix DC-GX880 for rundt 4000 kroner inkludert objektivet.

> Les testen vår av Lumix DC-GX880 her.

De beste kameraene til under 20 000 kroner

Fujifilm X-S10

Fujifilm X-S10

Grepet er 2,4 cm dypt, noe som gjør at du får veldig godt tak på kameraet.

© Fujifilm

Dette lille speilløse systemkameraet gir deg langt på vei de samme mulighetene som den mye dyrere storebroren X-T4. Kameraet har innebygd bildestabilisering og den samme, gode APS-C-bildebrikken på 26,0 megapiksler.

Skjermen bak på kameraet er sidehengslet slik at du kan vri den i mange retninger, og Fujifilm X-S10 har en god innebygd søker med rask oppdatering og er fin og klar.

Du kan ta opptil 20 bilder per sekund, og autofokus holder godt følge. Det har også god øyefokusering.

Du kan kjøpe kamerahuset uten objektiv for rundt 11 000 kroner.

> Les testen vår av Fujifilm X-S10 her.

Vil du motta nyheter, tips og inspirasjon om foto i innboksen din? Da kan du melde deg på Digital FOTOs nyhetsbrev her. 

Nikon Z 5

Nikon Z 5

Nikon Z 5 har innebygd bildestabilisering på bildebrikken.

© Nikon

For under 17 500 kroner kan du få dette kraftige fullformatkameraet med 24,2 megapiksler. Den store bildebrikken sikrer deg flott bildekvalitet med god detaljgjengivelse.

Ergonomien er utmerket, og kameraet har raskt og presist autofokus med 273 punkter.

Opptakshastigheten er ikke av de beste, så du kan ta maksimalt 4,5 bilder i sekundet. Imidlertid får du mange avanserte muligheter med blant annet programmerbare knapper, og både søkeren og skjermen på Z 5 er tydelige og gode.

> Les testen vår av Nikon Z 5 her.

Sony A6600

Sony A6600

Selv om kameraet ikke er så høyt, har det innebygd elektronisk søker.

© Sony

Dette speilløse systemkameraet er Sonys toppmodell blant kameraer med APS-C-brikke. Det leverer flott bildekvalitet med den beste detaljgjengivelsen i sin klasse.

Sony A6600 ligger veldig godt i hendene, og det er raskt. Du kan ta 11 bilder i sekundet. I tillegg har kameraet innebygd bildestabilisering.

Autofokus følger motiver i bevegelse flott, og det har veldig god øyegjenkjenning som fungerer til både mennesker og dyr.

Kameraet koster omkring 16 000 kroner.

> Les testen vår av Sony A6600 her.

De beste kameraene til over 20 000 kroner

Canon EOS R5

Canon EOS R5

Canon EOS R5 er et av de første kameraene som kan filme i den ekstremt høye 8K-oppløsningen.

© Canon

Hastigheten kan komme opp i hele 20 bilder per sekund, og oppløsningen er oppe på 44,8 megapiksler i dette speilløse systemkameraet med fullformatbrikke til entusiaster og profesjonelle.

Du får mange detaljer, og kameraet håndterer støy på høye ISO-verdier veldig bra.

Autofokuseringen holder svært godt følge med motiver i bevegelse og kan låse seg fast på et øye med høy presisjon.

På videosiden kan du filme i suveren 8K-oppløsning, og den store kamerabufferen gjorde at vi kunne ta råformatbilder på topphastigheten på 20 bilder i sekundet uten at tempoet dalte.

Canon EOS R5 koster cirka 50 000 kroner.

> Les testen vår av Canon R5 her.

Nikon Z 711

Nikon Z 7II

Nikon Z 7II tar både SD-kort og de raske CFexpress-minnekortene.

© Nikon

Dette fullformatkameraet ligger suverent godt i hendene, og knappene er optimalt plassert slik at vi enkelt kan betjene kameraet med øyet mot den utmerkede søkeren.

Oppløsningen er oppe på 45,4 megapiksler, og Z 7II kan ta opptil ti bilder per sekund.

Sammenlignet med forgjengeren er autofokuseringen noe bedre, og det merket vi spesielt godt ved bruk av øyefokus og i svakt lys.

Nikon Z 7II koster rundt 37 000 kroner.

> Les testen vår av Nikon Z 7ii her.

Sony A7 IV

Sony A7 IV

Den innebygde bildestabiliseringen er forbedret i Sony A7 IV, og vi fikk skarpe, håndholdte bilder med en lukkertid på fire sekunder.

© Sony

Autofokuseringen i dette fullformatkameraet er lynrask og følger trygt motiver i bevegelse. Det har god øyefokusering til mennesker, dyr og fugler.

Du kan ta ti bilder i sekundet, og med et raskt CFexpress-kort i kameraet kan du nesten bare holde det gående på denne høye hastigheten.

Sony A7 IV takler også 4K-video veldig flott, og med en ny funksjon kan du få opp en visualisering på skjermen av hvor dybdeskarpheten i bildet ligger.

Oppløsningen er på 32,7 megapiksler, og du får svært mange detaljer fra dette kameraet, som koster rundt 29 000 kroner.

> Les testen vår av Sony A7 IV her.

Kanskje du er interessert i...