Speilløse systemkameraer kan oppgraderes og er derfor et godt valg for nybegynnere.
Nybegynnerkamera.

Som nybegynner kan du starte med autofunksjonene i kameraet ditt. 

© Shutterstock.

Dette er de beste kameraene til nybegynnere

Hvis du vil begynne å fotografere med et skikkelig kamera, får du en god start med et av kameraene vi har med på denne listen

5. juni 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

Hvis fotomulighetene med mobiltelefonen begynner å føles for begrensede, er det på tide å prøve med et skikkelig kamera. 

Til fornuftige priser kan du få gode kameraer det er enkelt å komme i gang med, men det er stor forskjell på kameraene, så les videre og få hjelp til å finne kameraet som passer best til ditt behov.

Et bra kamera til nybegynnere.
Canon EOS R50.

Et utmerket valg som nybegynnerkamera.

© Canon.

Canon EOS R50: Lite speilløst systemkamera til nybegynnere

Til tross for den svært kompakte utformingen ligger R50 overraskende godt i hånden. Knappene er strategisk plassert, noe som gjør bruken enkel. Vi savnet imidlertid en styrespak til å flytte fokuspunktet. Med R50 kan du gjøre dette ved å trykke på en knapp og bruke navigeringsknappene, eller ved å trykke på skjermen.

Både detaljgjengivelsen og lysstyrken er god til prisen. Kameraet er et godt valg for ferske fotografer, mens mer krevende fotografer vil dra mer nytte av å gå et trinn eller to opp stigen.

PRIS: 9785 kr

Les anmeldelsen av Canon EOS R50 her

Sony ZV-E10.
Sony ZV-E10.© Sony.

Sony ZV-E10: Kompakt kamera til nettinnhold

ZV-E10 er et kamera for vloggere – de som lager innhold til Internett. Det er lagt vekt på video. Kameraet er dermed i stand til å filme i høy 4K-kvalitet. Ergonomien er ikke optimal på dette lille kameraet, men du får gode tilkoblingsmuligheter, innebygd retningsbestemt mikrofon, mange videoinnstillinger og muligheter til å strømme direkte.

PRIS: 7990 kr

Les hele anmeldelsen av Sony ZV-E10 her

Hvis du vil ta bilder under vann, er dette et godt valg når du kjøper ditt første kamera.
Ricoh WG-80

Et flott kamera til nybegynnere som vil ta bilder under vann. 

© Ricoh.

Ricoh WG-80: Undervannskamera til nybegynnere

Kameraet ligger godt i hånden, knappene er enkle å bruke, og på f.eks. en strand- eller mountainbiketur er kameraet et hyggelig selskap. Det tåler vanndybder på 14 meter, noe som holder til de fleste dykkerturer, og i tillegg er kameraet støvtett og tåler fall fra 1,6 meters høyde. Det gir deg god sikkerhet når omgivelsene er røffe.

WG-80 har 5x optisk zoom som dekker 28–140 mm, noe som holder til det meste. Satt til makrofotografering er nærgrensen nede på 1,0 cm. Det fungerer bra når du benytter deg av LED-lysene og dermed unngår skygger.

Angående bildekvalitet klarer det seg bra til å være et kompaktkamera, men uten å imponere. Med sin ekstremt lave hastighet på bildeserier og sitt trege følgefokus er WG-80 imidlertid håpløst til rask action.

Det er ingen tvil om at WG-80 gir deg mulighet til å ta bilder du ellers ikke ville få tatt med det dyre kamerautstyret ditt, men kameraet bærer mer preg av å være en leke med en solid prislapp.

PRIS: 3590 kr

Les hele anmeldelsen av Ricoh WG-80 her

Et godt kamera til nybegynnere som både vil filme og ta bilder.
Nikon Z 30.

Det ligger godt i hånden og har gode funksjoner til både film og bilder.

© Nikon.

Nikon Z 30: Prisgunstig speilløst kamera til nybegynnere

Det tredje speilløse Z-kameraet med APS-C-brikke er også Nikons hittil rimeligste i serien. Nikon retter det særlig mot vloggere – altså youtubere og andre som hovedsakelig lager innhold på nettet.

Ergonomien er god med et stort og behagelig grep, og både knapper og innstillingshjul er plassert der du trenger dem. Som med de fleste kameraer i denne klassen må du klare deg uten styrespak, noe som ellers fungerer veldig bra til plassering av blant annet fokuspunkter. I stedet måtte vi bruke den berøringsfølsomme skjermen eller navigasjonsknappene rundt OK-knappen bak.

Autofokuseringen er rask og sikker på rolige motiver, og funksjoner som øye- og dyrefokus fungerer veldig bra. Når det gjelder action, slet imidlertid kameraets følgefokus med å holde følge. Kameraet kan ta hederlige 11 bilder i sekundet.

Bildekvaliteten er, tross en relativt lav oppløsning på 20,7 megapiksler, fin med god eksponering og fargegjengivelse, og selv på ISO 25 600 blir det ganske mange detaljer.

PRIS: 7590 kr

Les hele anmeldelsen vår av Nikon Z 30 her

Polaroid er en artig måte for nybegynnere som vil komme i gang med fotografering.
Fujifilm Instax Mini 12.

Få bildene dine på papir umiddelbart med dette flotte polaroidkameraet. 

© Fujifilm.

Fujifilm Instax Mini 12: Nybegynnerkamera med høy retrofaktor 

Et klassisk polaroidkamera i moderne antrekk er det vi har å gjøre med her. Og la oss bare umiddelbart slå fast: Hvis du er ute etter det tradisjonelle med et enkelt og artig kamera, passer dette helt perfekt til deg. Ikke så mye om og men, bare gode bilder på utskrift.

Du finner ingen avanserte muligheter eller halvsprø påfunn, noe som faktisk er en lettelse. Du har bare to bildemoduser – vanlig og nærbilde. Du bytter mellom disse ved å vri på en krans rundt objektivet. Det er også her du slår kameraet av og på. Kransen er ny og god, og den eliminerer risikoen for å slå på kameraet ved et uhell. Derimot er utløserknappens plassering bare nyttig hvis du fotograferer på høykant.

Mini 12 leverer gode bilder, og i denne kategorien er de skarpe med utmerkede farger. Fujifilm har lansert en ny app der du kan skanne og dele instantbilder, men vi koste oss veldig med den originale opplevelsen.

PRIS: 913 kr

Les hele anmeldelsen av Fujifilm Instax Mini 12 her

Kanskje du er interessert i...