Mann fotograferer ved stranden.

De ulike kameramerkene byr på helt forskjellige fotomuligheter. Her ser du eksempler på hvilke kameraer du kan få fra de vanligste merkene i forskjellige prisklasser.

© Shutterstock

Dette er de beste kameramerkene

Hvert år anmelder vi her i Digital FOTO mange hundre fotoprodukter. Det gjelder også de nyeste kameraene. I denne artikkelen kan du lese om de forskjellige kameramerkene på markedet og se eksempler på noen av deres beste modeller i forskjellige prisklasser.

Når du besøker en fotobutikk eller en nettside som selger kameraer, vil du raskt finne ut at valgmulighetene dine er tallrike. Det finnes mange kameramerker.

De mange kameramerkene og mange ulike modellene tilbyr noe forskjellig.

Noen kameraer er for eksempel gode til å ta raske serier, mens andre er bedre til å ta opp flott film.

I denne artikkelen går vi gjennom de forskjellige kameramerkene på markedet og lenker til anmeldelsene våre av de nyeste modellene.

Canon

Japanske Canon ble grunnlagt allerede i 1937, og kameramerket har i mange år vært det største kameramerket på markedet. 

Statistisk sett er det altså flest fotografer som velger Canon når de skal kjøpe seg et nytt kamera.

Canon lager raske kameraer, slik som Canon EOS R3 som takler en lukkertid på 1/64 000 sekund og kan fokusere i løpet av bare 0,03 sekunder.

I tillegg lager Canon naturligvis også speilløse systemkameraer som er ment for nybegynnere eller entusiaster som vil ha et kamera til en fornuftig pris og som tåler det meste. 

Det gjelder f.eks. Canon EOS R10, som koster rundt 10 800 kroner. 

Canons svar på et profesjonelt speilløst kamera er Canon EOS R5 med intet mindre enn 5940 fokuspunkter. Kameraet tar dessuten hele 20 bilder per sekund.

> Les også: Dette er de beste kameraene akkurat nå

Canon EOS R3

Canon EOS R3 har innebygd bildestabilisering på bildebrikken, og kombinert med objektiver med innebygd bildestabilisering kan du hente inn helt opptil åtte eksponeringstrinn. Det tilsvarer at du kan ta skarpe bilder håndholdt med en lukkertid på 1/2 sekund, der du ville måtte bruke 1/500 sekund for et skarpt bilde uten.

© Canon

Sony

Det nest største kameramerket på markedet er Sony, som de siste årene har imponert stadig flere fotografer med kameraene sine.

Sonys toppmodell er Sony A1. Kameraet flyttet grensene for hva du kan forvente av et kamera.

Med flaggskipet A1 får du nemlig et kamera som er bortimot perfekt til alle motiver. Det gjelder både landskap, sport, portretter og astro. 

Til gjengjeld er det også svimlende dyrt med en veiledende pris på hele 80 000 kroner. 

Sony lager også gode hybridkameraer – altså kameraer som leverer både god video og stillbilder. 

Det er Sony ZV-E10 et godt eksempel på. 

Her får du et kamera med en god innebygd mikrofon som kan ta opp i tre retninger. Du kan også sette på en vindhette når det blåser.

Sony A7 IV er etterfølgeren til det bestselgende kameraet A7 III. 

Sony A7 IV tar bilder på hele 32,7 megapiksler, og i tillegg til det har kameraet fugleøyefokus som stiller skarpt og låser bildet på fuglenes øyne.

Sony A7 IV

Sony A7 IV har en veiledende pris på 29 000 kroner og imponerer også med flott 4K-video med 60 bilder per sekund.

© Sony

Nikon

Nikon er det tredje største kameramerket på markedet og ble grunnlagt allerede i 1917. 

I likhet med de to tidligere nevnte kameramerkene byr også Nikons sortiment på veldig ulike kameramodeller. 

Et av de nyeste kameraene i rekken er Nikon Z 30, som er spesielt tiltenkt nybegynnere og fotografer som er opptatt av video.

Kameraet har en APS-C-bildebrikke og kan i tillegg ta opp i 4K-oppløsning. I Full HD kan det ta opptak på opptil 125 minutter uten stopp.

Nikons nyeste flaggskip heter Nikon Z 9, og kameraet har en veiledende pris på 65 000 kroner.

Z 9 ligger like godt i hånden som de store D-modellene (Nikons speilreflekskameraer), men det føles mer moderne. 

Sammenlignet med D6 og konkurrenten Canon EOS R3 er oppløsningen dobbelt så høy.

Nikon Z 9 har en hastighet på 20 bilder per sekund.

Nikon Z 6II er et bra kamera i mellomklassen. Prisen ligger på rundt 20 000 kr, og det er en oppgradert versjon av Z 6-modellen.

Under panseret har kameraet fått en ekstra prosessor som skal forbedre bufferen, øke hastigheten og gjøre slik at autofokuseringen jobber raskere og mer nøyaktig.

Følgefokus og øyefokus jobber sikrere enn på forgjengeren – også i svakt lys.

> Les også: Dette er de beste kameraene til gatebilder

Nikon Z6 II

Nikon Z 6 II kommer med forbedret øyefokus sammenlignet med forgjengeren Z 6. Det kan brukes på både mennesker og noen dyr.

© Nikon

Fujifilm

Det fjerde største kameramerket på markedet heter Fujifilm. 

Fujifilm er kanskje mest kjent for filmrullene sine til analoge kameraer, men produsenten lager faktisk også veldig gode kameraer. 

Fujifilm X-H2S er et godt eksempel på dette. Kameraet tar bilder i god kvalitet på 26,0 megapiksler.

Med en hastighet på 40 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus og elektronisk lukker er Fujifilms nye toppmodell med APS-C-brikke et av markedets raskeste kameraer.

Et bra nybegynnerkamera fra Fujifilm er modellen X-T30 II, som har samme gode APS-C-bildebrikke på 26,0 megapiksler som blant annet storebroren X-T4, men det lille og elegante kameraet koster bare halvparten.

Det speilløse systemkameraet, som er en mindre oppgradering av X-T30 fra 2019, er dermed en god og rimelig måte å komme i gang med Fujifilms X-system på.

Fujifilm X-T4 har derimot en innebygd bildestabilisering, og den er virkelig effektiv. Det er f.eks. mulig å ta skarpe bilder håndholdt på 1/10 sekund.

I tillegg er den nye lukkeren i X-T4 veldig lydsvak, noe som er spesielt tydelig på bildeserier. Her tar X-T4 15 raw-bilder i sekundet med mekanisk lukker og 20 med elektronisk lukker.

Fujifilm X-H2S

Søkeren i X-H2S er stor, klar og detaljert med sine 5,76 millioner punkter. Den oppfører seg nærmest som en optisk søker med alle fordelene til den elektroniske søkeren.

© Fujifilm

Panasonic

Panasonic er et av de minste kameramerkene i Statistas kakediagram. 

Panasonic Lumix DC-G100 er et bra nybegynnerkamera. Kameraet er spesielt tiltenkt vloggere, altså de med videoblogg eller YouTube-kanal. 

Derfor har kameraet tre innebygde mikrofoner og inngang til en fjerde. Det kan filme i 4K eller Full HD.

Panasonic Lumix DC-S5 er værtettet og har innebygd bildestabilisering som kan hente inn opptil fem eksponeringstrinn.

Da Panasonic lanserte sine første speilløse fullformatkameraer S1 og S1R i 2019, var alle tester og anmeldelser av den rimeligste modellen S1 stort sett samstemte. 

Et flott kamera, men det var stort og tungt og fokuserte for tregt. 

Panasonic har lyttet. S5 har nesten samme spesifikasjoner. Likevel har det nye speilløse systemkameraet fått barbert drøyt 20 prosent av vekten, og huset er blitt gjort vesentlig mindre.

> Les også: Husker du disse banebrytende kameraene? 

De andre kameramerkene

Canon, Sony, Nikon, Fujifilm og Panasonic er de fem største kameramerkene på markedet, men dette betyr på ingen måte at disse er de eneste.

Her må også OM System (tidligere Olympus), Pentax, Leica og Hasselblad nevnes.

I Fordelssonen finner du anmeldelser av alle de nyeste kameraene fra samtlige av disse.

Kanskje du er interessert i...