Samling av gamle analogkameraer

Det finnes mange forskjellige typer analogkameraer der ute. I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne den perfekte modellen.

© Shutterstock

Dette må du vite om analogkameraer

Analogkameraer kan gi magiske bilder, men før du blakker deg på film, er det lurt å sette seg inn i hva de forskjellige typene analogkameraer kan - og ikke kan. Les alt det er bra å vite om analogkameraer, her. Vi veileder deg også til hvilke modeller du bør gå for.

27. november 2018

Falmede farger, kraftig vignettering og tydelige støvkorn – de fleste kan huske de små feilene og skavankene som kjennetegnet bildene, den gangen de kom ut av kameraet på en filmrull. 

De siste årene har analogfotografiet opplevd en renessanse, der mange etterstreber nettop det ikke-perfekte utseendet – enten ved hjelp av filtre og effekter i for eksempel Lightroom og Photoshop, eller ved ganske enkelt å fotografere med de gamle analogkameraene sine igjen. 

Av de to mulighetene gir et analogkamera selvfølgelig det mest troverdige resultatet, og det er både gøy og spennende å fotografere på film. 

Har du mistet litt av gnisten, kan et analogkamera også være med på å vekke fotogleden igjen.

I denne artikkelen kan du blant annet lese om fordelene og ulempene ved de tre typene analogkameraer analoge speilreflekskameraer, analoge kompaktkameraer og analoge målsøkerkameraer

Vi viser deg også, hvilke to ting du alltid må sjekke før du kjøper et analogkamera

Let etter analogkameraer i bruktbutikker og på nettet 

For å komme i gang med å fotografere analogt på film må du selvsagt bruke et analogkamera. Mange godt voksne har kjelleren eller loftet fullt av ting, og ofte er kameraer noe av det. 

Hvis det ikke er tilfelle, finnes det mange andre muligheter. Den billigste er gjenbruksbutikker og loppemarkeder. Her kan du være så heldig å finne et godt analogkamera til en femtilapp.

En annen mulighet er å lete på Finn eller eBay. Her er analogkameraerne typisk dyrere, men hvis du er på jakt etter en bestemt modell, kan det være den beste – eller eneste – måten å finne den på. 

Velg riktig type analogkamera

Det finnes tre hovedtyper analogkameraer: Speilrefleks-, kompakt- og målsøkerkameraer. 

Hvilken type du bør gå for, kommer an på budsettet ditt, måten du fotograferer og kravene dine til analogkameraets ytre. 

Det er selvfølgelig også andre typer kameraer, herunder mellomformat, storformat og polaroidkameraer. Hvis du kommer over et kamera som ser interesant ut, sjekker du for eksempel Camerapedia, som er proppfullt av nyttig informasjon om gamle kameraer.

> Les alt om polaroidkameraer her

1. Analoge speilreflekskameraer

Analoge speilreflekskameraer er det de fleste ser for seg når de tenker på et analogkamera. De har byttbare objektiver og optisk søker.

Canon AE-1 analog kamera

De analoge speilreflekskameraene fra for eksempel Canon, Nikon og Pentax passer til deg som vil ha full kontroll over eksponeringen. 

© Shutterstock

Fordeler med analoge speilreflekskameraer:

De er svært holdbare og ligner på mange måter på digitale speilreflekskameraer. Har du et digitalt speilreflekskamera, vil du derfor kunne kjenne igjen mange elementer.

Hvis det digitale kameraet ditt er av merker som for eksempel Nikon eller Pentax, vil du til og med kunne bruke de nye objektivene dine på et eldre analogkamera. Du kan google deg fram til om objektivene dine er kompatible eller ikke.

Ulemper med analoge speilreflekskameraer: 

De er store i forhold til andre analogkameraer. 

Dessuten er det mange kameraer som ikke har automatisk eksponering, så du må vite litt om blender og lukkertid.

I tillegg har mange av de billigere kameraene manuelt fokus, noe som gjør at du må vri på objektivet selv. Det finnes imidlertid modeller med autofokus, men de er som regel litt dyrere.

> Les også: Slik kommer du i gang med manuelt fokus

Disse analoge speilreflekskameraer bør du se etter:

Kikk etter Canon AE-1, Pentax K1000 og Minolta SRT-101. 

Dette er ikoniske analogkameraer som er ideelle for nybegynnere, og fordi de har vært ekstremt populære, er det blitt produsert millioner av dem. Derfor kan du finne dem billig.

Er du villig til å betale litt mer, kan du også gå for de analoge speilreflekskameraene Nikon F2 eller F3. 

2. Analoge kompaktkameraer

Analoge kompaktkameraer er små svarte eller sølvfargede kameraer på størrelse med et såpestykke. 

De blir også kalt 'point-and-shoot'-kameraer, for de har ikke så mange manuelle innstillinger.

Olympus analog kamera

Generelt har Olympus laget svært mange gode kompakte analogkameraer. De er ofte laget i et holdbart design og har raskt og skarpt autofokus. 

Fordeler med analoge kompaktkameraer

Hvis du bare vil ha "analogeffekten" uten å måtte sette deg inn i en haug av tekniske begreper, er et kompaktkamera tingen. Her må du bare trykke på en knapp, og så fikser mekanikken resten for deg.

Dessuten er kompaktkameraer en del mindre og lettere enn andre typer analogkameraer, så de får lett plass i lommen hvis du fotograferer på farten. 

Som regel bruker de også batterier som er billige og enkle å finne.

Ulemper med analoge kompaktkameraer

Som oftest er ikke bildekvaliteten noe å juble for. 

I tillegg er objektivene konstruert slik at du i mange situasjoner vil trenge internblitsen, og den tiltrekker seg en god del oppmerksomhet.

Som på digitale kompaktkameraer har de analoge kompaktkameraene fastoptikk, så du kan ikke bytte objektiv hvis du blir lei av utsnittet.

Se etter disse analoge kompaktkameraene:

Hold øye med Olympus MJU II, Yashica T5 og alle modeller i Ricoh GR-serien. 

Det er gode analoge kompaktkameraer med raskt og skarpt autofokus.

I løpet av de to til tre siste årene er kompaktkameraene over blitt svært populære, og derfor har prisene på dem også steget markant. 

Du kan likevel være så heldig å finne de nevnte modellene i bruktbutikker for et par hundrelapper.

Hvis du vil bruke litt mer penger på et godt analogt kompaktkamera, kan du se etter Contax T2 eller T3. Dessverre er det nesten umulig å finne dem til noe særlig under 10000 kroner i dag, men det er også helt sublime analogkameraer.

3. Analoge målsøkerkameraer

Analoge målsøkerkameraer plasserer seg et sted mellom de to andre typene analogkameraer, kompakt- og speilreflekskameraene. 

Med et analog målsøkerkamera fokuserer du gjennom en søker du holder opp mot øyet, men du ser faktisk ikke gjennom kameralinsen som på et speilreflekskamera.

Objektivet er knyttet til søkeren slik at det vet når noe er i fokus. 

Å fotografere med et målsøkerkamera vil mest sannsynlig føles annerledes enn å fotografere med digitalkameraet ditt, med mindre du har brukt for eksempel et Fujifilm X100F. 

Derfor er det lurt å teste et før du går til innkjøp av det.

Leica M6 målsøker analog kamera

Leica M6 er et av de beste målsøkerkameraene som finnes. Men det gode analogkamera har også en voksen pris.

© Shutterstock

Fordeler med analoge målsøkerkameraer:

Noen målsøkerkameraer gir mulighet for å bytte objektiv. 

De analoge målsøkerkameraene er typisk mindre enn speilreflekskameraer, men har flere manuelle innstillinger enn kompaktkameraer. 

Ofte har de også et flottere og mer eksklusivt ytre. 

Ulemper med analoge målsøkerkameraer:

Det kan ta tid å venne seg til måten det analoge målsøkerkameraet fokuserer på. 

I tillegg er de bedre modellene forholdsvis dyre, og mange av de eldre modellene har ikke innebygd lysmåler, så det må du skaffe deg en separat lysmåler for eller bruke et digitalkamera for å sammenligne. 

Se etter disse typene analoge målsøkerkameraer:

Mange anser Leica M-serien for å være den aller beste innen denne typen analogkameraer. 

Dessverre betyr det at de fleste av modellene er ekstremt dyre. Det gjelder for eksempel analogkameraet Leica M6, som var det siste helautomatiske analogkameraet i M-serien, og som kan koste flere titusener.

I det mer realistiske prisleiet har vi analogkameraet Canon QL17, som er ideelt for nybegynnere fordi det har et svært skarpt, fast objektiv. 

Yashica Electro 35 er en annen mulighet. 

Dette må du sjekke før du kjøper et analogkamera

Gamle analog kameraer

Når du har sett deg ut en kameratype og modell, er det tid for å gå på jakt. Under ser du hva du må være oppmerksom på. 

© Shutterstock

1. Sjekk analogkameraets batteri for korrosjon

Når du har funnet et analogkamera du vil kjøpe, er det viktig å undersøke det grundig slik at du er sikker på at det fungerer skikkelig. 

Mange gamle analogkameraer har ligget og samlet støv i årevis, og det kan bety problemer. 

Det første du må sjekke, er batteriet. Hvis du åpner lokket og det sitter grønt belegg der, bør du være oppmerksom, men ikke nødvendigvis legge tilbake kameraet. Sjekk at innmaten er intakt, og at det ikke er noe som er i ferd med å falle av. 

Hvis du vil teste analogkameraet før du kjøper det, kan du ta med et batteri. 

Mange gamle analogkameraer bruker CR123- eller CR2-batterier, som kan kjøpes i de fleste større supermarkeder, men sjekk før du drar. 

2. Sjekk de bevegelige delene av analogkameraet

Vri og skru på alt du kan vri og skru på, så du kan sikre deg at det ikke er noe som sitter fast. Hvis objektivet har en fokusring, vrir du på den. Hvis den knaker og gnisser, er det ikke særlig gøy å fotografere.

Hvis analogkameraet har manuel filmfremføring (altså et håndtak for å dra fram filmen og ta et nytt bilde), skyver du den fram. Håndtaket har en tendens til å sette seg fast, og hvis det skjer, kan du ikke bruke analogkameraet.

Til slutt sjekker du objektivet. Bruk lommelykten på smarttelefonen din til å se gjennom glasset. Hvis du kan se en liten hvit hinne rundt kantene, er det en risiko for at det er sopp i objektivet. 

Det er ekstremt vanskelig å fjerne og kan påvirke bildene dine. 

Kom i gang med analog fotografering!

Gjenopplivelsen av analogfotografiet gjør at det er blitt lettere å knipse på film i dag, enn det var for fem år siden. 

Det betyr selvfølgelig ikke at det går like fort som å ta et bilde med smarttelefonen din – men det er heller ikke meningen. Det er nemlig en god mulighet for å eksperimentere med et analogkamera.

En metode du kan bruke for å påvirke hvordan bildene dine blir seende ut, er å velge en spesialfilm. 

Det finnes både vanlig fargefilm, svart-hvitt, særlig kornete, særlig mettet, infrarød, og en helt masse annet. 

Det er bare å kaste seg ut i det, ta en haug av bilder og se resultatet. 

Redaksjonen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen 

Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter på eksterne objektiver. 

Da kan du blant annet få en fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å gå helt tett på blomster og dyr med makro. Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. 

I tillegg blir det bare litt morsommere å fotografere med mobilen. 

> Akkurat nå kan du få et 3-i-1-objektivsett til mobiltelefonen din med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...