Falmede farger, sterk vignettering og tydelige støvkorn – de fleste av oss husker nok småfeilene og skavankene som kjennetegnet bildene da de kom ut av kameraet på en filmrull.
De siste årene har analogfotografering opplevd en renessanse der mange etterstreber nettopp det uperfekte utseendet, enten ved hjelp av filtre og effekter i for eksempel Lightroom og Photoshop eller ved å fotografere med de gamle analoge kameraene igjen.
Av disse to mulighetene gir et analogkamera selvfølgelig det mest troverdige resultatet, og i tillegg er det både artig og spennende å fotografere med film.
Hvis du har mistet litt av gnisten, kan et analogkamera dessuten bidra til å vekke fotogleden igjen.
I denne guiden kan du blant annet lese om fordelene og ulempene med de tre typene analogkameraer, som er analoge speilreflekskameraer, analoge kompaktkameraer og analoge målsøkerkameraer.
Vi viser deg også de to tingene du alltid bør sjekke før du kjøper et analogt kamera.
Spørsmål og svar om analogt kamera
Her finner du noen av de vanligste spørsmålene:

Hvor kjøper jeg et analogkamera?
For å komme i gang med å fotografere analogt på film, må du selvfølgelig bruke et analogkamera. Mange eldre personer har kjelleren eller loftet fulle av ting, og ofte skjuler det seg kameraer der.
Har du en stor familie, kan det derfor hende at noen sitter på en liten skatt, og ofte kan du komme i gang helt gratis.
Og hvis ingen av dem gjør det, finnes det også mange andre muligheter. De billigste er bruktbutikker og loppemarkeder. Her kan du være heldig og finne et bra analogt kamera til under hundrelappen.
En annen mulighet er å lete på Finn.no eller eBay. Her er analogkameraene vanligvis dyrere, men hvis du er på jakt etter en bestemt modell, kan det være den beste – eller eneste – måten å finne det på.
Hvordan velger jeg riktig analogkamera?
Det finnes tre hovedtyper av analoge kameraer: Speilrefleks-, kompakt- og målsøkerkameraer.
Hvilken type du bør velge, avhenger mye av budsjettet, måten du fotograferer på og kravene til det analoge kameraets ytre.
Analoge kameraer er blitt populære igjen, så noen kameramodeller kan koste like mye eller noen ganger mer enn moderne speilløse systemkameraer.
I flere større byer er det butikker som kjøper og selger brukte analogkameraer, og her kan du be om råd og for eksempel spørre om det fortsatt finnes mange objektiver som passer til kameramodellen du ønsker deg og hva det generelle prisnivået på objektivene er.
Det finnes så klart også andre kameratyper, inkludert mellomformat-, storformat- og polaroidkameraer. Finner du et kamera som ser interessant ut, kan du for eksempel sjekke Camerapedia, som er fullt av nyttig informasjon om gamle kameraer.
1. Analoge speilreflekskameraer
Analoge speilreflekskameraer er det de fleste ser for seg når de tenker på et analogkamera. De har byttbare objektiver og optisk søker.
1. Hva er analoge speilreflekskameraer?
Analoge speilreflekskameraer er det de fleste ser for seg når de tenker på et analogt kamera. De har utskiftbart objektiv og optisk søker.
De har også et speil som raskt vippes opp når utløseren aktiveres, slik at filmen bak speilet lyses opp og bildet blir dannet.

De analoge speilreflekskameraene fra f.eks. Canon, Nikon og Pentax egner seg for deg som vil ha full kontroll over eksponeringen.
© Shutterstock2. Analoge kompaktkameraer
Analoge kompaktkameraer er små svarte eller sølvfargede kameraer på størrelse med et såpestykke.
De blir også kalt 'point-and-shoot'-kameraer, for de har ikke så mange manuelle innstillinger.
Fordeler med analoge speilreflekskameraer:
De er svært robuste og ser på mange måter ut som digitale speilreflekskameraer. Har du et digitalt speilreflekskamera, vil du derfor kjenne igjen mange elementer.
Hvis det digitale kameraet er av merker som Nikon eller Pentax, vil du også kunne bruke nyere objektiver på et eldre analogkamera. Du kan google deg frem til om objektivene dine er kompatible eller ikke.
Ulemper med analoge speilreflekskameraer:
De er store i forhold til andre analogkameraer.
I tillegg er det mange kameraer som ikke har automatisk eksponering, så du må kunne litt om blender og lukkertid.
Det er også mange av de rimeligere kameraene som har manuell fokusering, noe som betyr at du må vri på objektivet selv. Det finnes også modeller med autofokus, men de er vanligvis litt dyrere.
> Les også: Slik kommer du i gang med manuelt fokus
Hvilke analoge speilreflekskameraer bør du lete etter?
Se etter Canon AE-1, Pentax K1000 og Minolta SRT-101.
Dette er ikoniske analoge kameraer som er ideelle for nybegynnere. De har vært ekstremt populære, så det er produsert flere millioner av dem, og derfor kan du finne dem rimelig.
Er du villig til å betale litt mer, kan du også velge de analoge speilreflekskameraene Nikon F2 eller F3.
2. Hva er analoge kompaktkameraer?
Analoge kompaktkameraer er små sorte eller sølvfargede kameraer på størrelse med et såpestykke.
De blir også kalt «point-and-shoot»-kameraer fordi de ikke har så mange manuelle innstillinger.

Generelt har Olympus laget veldig mange gode, kompakte analoge kameraer. Kameraene er ofte solid laget og har i tillegg raskt og skarpt autofokus.
3. Analoge målsøkerkameraer
Analoge målsøkerkameraer plasserer seg et sted mellom de to andre typene analogkameraer, kompakt- og speilreflekskameraene.
Med et analog målsøkerkamera fokuserer du gjennom en søker du holder opp mot øyet, men du ser faktisk ikke gjennom kameralinsen som på et speilreflekskamera.
Objektivet er knyttet til søkeren slik at det vet når noe er i fokus.
Å fotografere med et målsøkerkamera vil mest sannsynlig føles annerledes enn å fotografere med digitalkameraet ditt, med mindre du har brukt for eksempel et Fujifilm X100F.
Derfor er det lurt å teste et før du går til innkjøp av det.
Fordeler med analoge kompaktkameraer
Hvis du bare vil ha «analogeffekten» uten å måtte sette deg inn i mange tekniske begreper, er et kompaktkamera midt i blinken. Her er det bare å trykke på en knapp, så tar mekanikken seg av resten.
Kompaktkameraer er i tillegg en del mindre og lettere enn andre typer analoge kameraer, så de får lett plass i lommen hvis du fotograferer på farten.
Til slutt bruker de vanligvis batterier som er rimelige og enkle å finne.
Ulemper med analoge kompaktkameraer
Bildekvaliteten er som regel ikke noe å rope hurra for.
I tillegg er objektivene konstruert slik at du i mange situasjoner vil trenge den innebygde blitsen, noe som tiltrekker seg en god del oppmerksomhet.
I likhet med digitale kompaktkameraer har analoge kompaktkameraer fast objektiv, så du kan ikke bytte objektiv hvis du blir lei av utsnittet.
Hvilke analoge kompaktkameraer bør du lete etter?
Følg med på Olympus MJU II, Yashica T5 og alle modellene i Ricoh GR-serien.
Det er gode analoge kompaktkameraer med raskt og skarpt autofokus.
Kompaktkameraene er blitt veldig populære de siste to til tre årene, og derfor er også prisene deres steget merkbart.
Du kan likevel være heldig og finne de nevnte modellene i bruktbutikker til 50–150 kroner.
Hvis du vil bruke noen kroner mer på et godt analogt kompaktkamera, kan du se etter Contax T2 eller T3. De er dessverre nesten umulig å finne til under 10 000 kroner, men de er også helt suverene analoge kameraer.
3. Hva er analoge målsøkerkameraer
Analoge målsøkerkameraer plasserer seg et sted mellom de to andre typene analoge kameraer, kompakt- og speilreflekskameraer.
Med et analogt målsøkerkamera fokuserer du gjennom en søker som du holder mot øyet, men du ser faktisk ikke gjennom kameralinsen som på et speilreflekskamera.
Objektivet er knyttet til søkeren, slik at det vet når noe er i fokus.
Det å fotografere med et målsøkerkamera vil sannsynligvis føles annerledes enn det å fotografere med et digitalkamera, med mindre du har brukt f.eks. Fujifilm X100F.
Derfor er det lurt å prøve et før du bestemmer deg for å kjøpe det.

Leica M6 er et av de beste målsøkerkameraene som finnes. Men det gode analogkameraet har også sin pris.
© ShutterstockFordeler med analoge målsøkerkameraer:
På noen målsøkerkameraer har du mulighet til å bytte objektiv.
De analoge målsøkerkameraene er vanligvis mindre enn speilreflekser, men har flere manuelle innstillinger enn kompaktkameraer.
De har også ofte et flottere og mer eksklusivt ytre.
Ulemper med analoge målsøkerkameraer:
Det kan ta tid å venne seg til måten det analoge målsøkerkameraet fokuserer på.
I tillegg er de bedre modellene forholdsvis dyre, og mange av de eldre modellene har ikke innebygd lysmåler, så du må skaffe deg en separat lysmåler eller bruke et digitalkamera til å sammenligne.
Hvilke typer analoge målsøkerkameraer bør du lete etter?
Mange anser Leica M-serien for å være det aller beste innenfor denne typen analoge kameraer.
Dessverre betyr dette at de fleste modellene er ekstremt dyre. Det gjelder for eksempel analogkameraet Leica M6, som ble det siste helautomatiske analogkameraet i M-serien og som sjelden koster under 15 000 kroner.
Av de mer realistiske har vi analogkameraet Canon QL17, som er ideelt til nybegynnere fordi det har et veldig skarpt, fast objektiv.
Yashica Electro 35 er en annen mulighet.
Dette må du sjekke før du kjøper et analogkamera

Når du har valgt en kameratype og modell, er det tid for begynne jakten. Under ser du hva du må være oppmerksom på.
© Shutterstock
Dette bør du sjekke før du kjøper et analogkamera
Når du har funnet et analogt kamera du vil kjøpe, er det viktig å sjekke det grundig, slik at du er sikker på at det fungerer som det skal.
Mange gamle analoge kameraer har ligget og samlet støv i årevis, og det kan bety problemer.
Sjekk kamerabatteriet for korrosjon
Det første du må sjekke, er batteriet. Hvis du åpner luken og det er grønn guffe der, bør du være oppmerksom, men ikke nødvendigvis legge tilbake kameraet. Kontroller at innmaten er intakt og at ingenting er i ferd med å falle av.
Hvis du vil teste et analogt kamera før du kjøper det, kan du ta med deg et batteri.
Mange gamle analoge kameraer bruker CR123- eller CR2-batterier, som du kan kjøpe i de fleste større dagligvarebutikker, men sjekk før du drar.
Sjekk de bevegelige delene på kameraet
Vri og skru på alt du kan vri og skru på, slik at du kan være sikker på at ingenting sitter fast. Hvis objektivet har en fokusring, vrir du den. Hvis den knirker, er det ikke så gøy å fotografere.
Hvis analogkameraet har manuell filmfremføring (altså et håndtak der du spoler frem filmen slik at du kan ta et nytt bilde), skyver du den frem. Håndtaket har en tendens til å sette seg fast, og hvis det skjer, kan du ikke bruke analogkameraet.
Sjekk til slutt objektivet. Bruk lommelykten på smarttelefonen til å se gjennom linsen. Hvis du ser en liten, hvit hinne rundt kantene, er det en risiko for at det er sopp i objektivet.
Det er ekstremt vanskelig å fjerne og kan påvirke bildene.
Kom i gang med analoge bilder!
Den nye trenden med analogfotograferingen har bidratt til at det er lettere å fotografere på film i dag enn for fem år siden.
Det betyr selvfølgelig ikke at det går like fort som å ta et bilde med smarttelefonen din – men det er jo heller ikke meningen. Du har nemlig gode muligheter til å eksperimentere med et analogkamera.
En ting du kan gjøre for å påvirke hvordan bildene ser ut, er å velge en spesialfilm.
Vanligvis kan du bruke både vanlig fargefilm, sort/hvitt-film, ekstra kornet, ekstra mettet, infrarød og mye annet.
Det er bare å kaste seg ut i det, fotografere mye og se resultatet.