Et kamera med knappene C1 og C2
© Shutterstock

Disse funksjonene må du stille inn på kameraknappene

La kameraet ditt hjelpe deg til å ta perfekte bilder ved å programmere det, slik at de viktige funksjonene aldri er lenger unna enn ett trykk.

12. november 2019 av Jeppe Vestergaard

Vi innrømmer glatt at et kamera kan være en komplisert affære når vi nettopp har fått det i hendene. Det har gjerne et utall knapper med mystiske navn og merkelige ikoner.

Noen av de mange kamerafunksjonene bruker vi aldri når vi fotograferer, mens andre bruker vi hele tiden.

Derfor tar vi en snarvei og programmerer knappene til de funksjonene som passer oss best. Dermed er favorittfunksjonene våre aldri mer enn et knappetrykk unna.

Dette er de tre funksjonene vi programmerer først på det nye kameraet vårt.

1. Få hjelp til å fokusere

Et øye fotografert med makroobjektiv

Kom deg helt innpå når du stiller skarpt med fokusforstørring.

© Shutterstock

Når du fokuserer manuelt, kan det være vanskelig å se når motivet ditt er helt i fokus.

Derfor setter vi alltid en knapp på kameraet vårt til en funksjon som zoomer helt inn i bildet i et par sekunder, så vi kan stille fokus helt nøyaktig.

På et Sony-kamera heter innstillingen for eksempel Focus Magnifier. 

Knappen er utrolig smart hvis du for eksempel tar makrobilder, noe som krever svært nøyaktig fokus. Du kan også bruke det til for eksempel portrettfotografering, hvor du vil forsikre deg om at øyet er helt skarpt i bildet.

> Her kan du lese om de beste innstillingene for portrettbilder

2. Smart innstilling holder på fokus

BMX-kjørere i full fart.

Sørg for at fokus alltid er på samme sted med funksjonen fokuslås.

© Shutterstock

Du har nok oppdaget at når du trykker utløserknappen halvveis ned, stiller kameraet ditt fokus automatisk. Deretter kan du så flytte kameraet slik at motivet ditt for eksemel ikke er helt i midten av bildet.

Noen ganger kan det imidlertid være smart å stille inn en av knappene dine dine til å holde på fokus. Derfor programmerer vi en knapp til å låse fokus – uansett hvordan vi flytter kameraet.

Funksjonen er smart for hvis du vil beholde samme fokus over lang tid, hvor du tar bilder i serier. Det kan for eksempel være BMX-kjørere som forløpende kommer over det samme hoppet. Har du programmert en knapp til å holde fokus og holder den inne, trenger du ikke finne fokus igjen selv om du har sluppet utløserknappen. Fokus forblir altså det samme.

Funksjonen heter Focus Hold og kan for eksempel stilles inn på en av knappene som er beregnet for å bli programmert med favorittinnstillingene dine.

3. Få sikker eksponering hver gang

En hund fotografert i morlys

Få riktig eksponering uansett endringer i bakgrunnen med eksponeringslås.

© Shutterstock

Du har kanskje opplevd å ta portretter ute i den fri naturen, der himmelen i bakgrunnen bytter mellom å være overskyet eller å by på sterk sol. Det kan gjøre at lysmålingen i kameraet endrer seg.

Resultatet kan bli at ansiktet til modellen din blir overbelyst eller underbelyst hvis kameraet for eksempel også måler lyset i bakgrunnen.

Hvis du vil være sikker på å få riktig eksponering, kan du også stille inn en knapp til å sørge for det.

Når du stiller inn knappen, kan du legge til funksjonen AEL Hold. Når du har målt lyset i for eksempel ansiktet til modellen din, kan du så holde knappen nede, og kameraet beholder lysmålingen. Det gjør den uansett om lyset i bakgrunnen endrer seg, eller om du flytter kameraet.

Vi bruker gjerne knappen hvis himmelen i bakgrunnen endrer seg ofte fra overskyet til sterk sol. Vi bruker også funksjonen til landskapsbilder der vi vil være sikre på at høylysene våre ikke brenner ut, selv om vi velger en ny komposisjon.

> Les også: Slik velger du riktig lysmåling i kameraet ditt

Hvis du ikke abonnererer ennå, har vi en rekke spennende tilbud til deg akkurat nå. Du finner dem her.

Så fort du har bestilt abonnementet ditt, får du umiddelbart tilgang til de mange videoene og veiledningene i Fordelssonen.

Du kan også lese de nyeste utgavene av Digital FOTO på nettbrett eller smarttelefon med appen Wype.

Kanskje du er interessert i...