Canon Powershot G3
Første digitale kjærlighet

Redaksjonens første digitalkameraer hadde alt fra 0,3 megapiksler til utrolige 4 megapiksler.

Her er våre første digitalkameraer

Vi er blitt nostalgiske og husker tilbake til da det digitale gjorde sitt inntog i vår verden – nemlig til vårt første digitalkamera.

14. mai 2018 av Louise Hagemann

Kristoffer Engbo, teknisk redaktør, 43 år:

2002

Minolta DiMAGE S404
Godt grep

De to AA-batterier gjemte seg i det store grepet til høyre, og vekten var omkring 450 gram på kameraet. Skjermen var på 1,8 tommer.

Minolta DiMAGE S404

  • 4,0 megapiklser
  • ISO 64-400
  • Pris ca. 7000 kr.

“Det var ikke helt uproblematisk å jobbe med. Det brukte vanlige AA-batterier, og man måtte bytte dem svært ofte. Dessuten tok det bilder med en spesiell fargeprofil, så for at få helt korrekte farger måtte man konvertere bildene i et medfølgende program, når man hadde overført dem til datamaskinen. Det husket jeg ikke alltid.”

Frode Stie, redaktør, 43 år:

2003

Canon Powershot G3
Seks ganger mer video

Sammenlignet med forgjengeren kunne man ta videoklipp på hele tre minutter, mot tidligere bare 30 sekunder. Men da måtte du ha et high speed-minnekort.

Canon PowerShot G3

4,0 megapiksler

ISO 50-150

Et av de første kameraene med innebygd gråfilter.

Pris ca. 8000 kr.

“Jeg har alltid fotografert med speilrefleks og film. Da de første digitale speilreflekskameraene kom på markedet, var prisen skyhøy. Derfor ble jeg svært begeistret da Canon lanserte G-serien sin, som var kompaktkameraer med proff-følelse. 

Derfor ble det første digitalkameraet mitt PowerShot G3. Kameraet kunne fotografere i råformat og hadde et programhjul i speilrefleksklasse, og skjermen var fleksibel. Jeg digget det og tok mange bilder på reiser til fjerne strøk. 

I dag irriterer naturlig nok den lave oppløsningen meg, pluss den ikke særlig gode støyhåndteringen. Kameraet ligger fortsatt trygt i skuffen.”

Bilde med Powershot G3
God kvalitet

Dette er et av de tidligste bildene tatt med Powershot G3. Et godt bilde, men i dag hadde vi nok irritert oss over støyen.

Louise Hagemann, redaksjonssjef, 34 år:

2003

Powershot S45
Kontroll på retningen

Det var en ny funksjon at bilde automatisk snudde seg riktig vei når man spilte av bildene sine. Ganske rått.

© By © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0.

Canon Powershot S45

4,0 megapiksler

IS0 50-100

Pris ca. 6000 kr.

“Jeg jobbet i USA, hvor det var en del å spare på elektronikk på det tidspunktet. Sterkt oppfordret av min teknisk fremsynte svoger skaffet jeg meg et digitalkamera, selv om jeg må innrømme at jeg hadde vanskelig for å se poenget – der var jo lite som kunne overgå forventningens glede i å sende bilder til fremkalling, vente på dem sette dem i et album.


Men jeg ble veldig glad i kameraet og tok det med verden rundt. I Nepal mistet jeg det på bakken fra et par meters høyde. Det tålte det – sånn nesten. Alle fremtidige bilder var uskarpe på den ene siden, og hvis man satte fingeren på skyvedekslet mens man fotograferte, skrudde kameraet seg av. Det siste gjorde det ganske vanskelig å be andre om å ta bilder av seg.”

Sarah Marie Winther, redaksjonssekretær, 26 år:

2000

Canon Digital IXUS
Aller første IXUS

Det første IXUS-kameraet kom i 2000, men siden redaksjonssekretær Sarahs far ikke ble bitt av fotograferingsbasillen, ga han det videre til sin ni år gamle datter det samme året

Canon IXUS

2,1 megapiksler

ISO 100

På det tidspunktet det minste og letteste kameraet med 2,1 megapiksler – på størrelse med et kredittkort, altså et 2,7 cm tykt kredittkort, og med en vekt på ca. 190 gram.

Pris ca. 4700 kr.

“Jeg var bare ni år gammel da jeg fikk det første digitalkameraet mitt. Faktisk har jeg aldri hatt et analogt kamera. Jeg arvet det av faren min, og de første mange hundre bildene ble tatt av mine egne føtter, himmelen og blader på trærne.”


Klaus Nygaard, sjefredaktør, 46 år:

1997

HP Photosmart
Tidlig modell

I april 1997 lanserte HP sitt PhotoSmart System, som besto av både digitalkamera, fotoskanner og fotoskriver. Sjefredaktøren vår var tidlig ute og skaffet seg kameraet som var et av de første på markedet.

HP PhotoSmart

0,3 megapiksler

Pris: Rundt 3000 kr.

"De 0,3 megapikslene fikk medstudentene mine på Journalisthøgskolen til å stimle sammen. At man umiddelbart kunne se fargebildet sitt på en skjerm etter at det var tatt, var helt utrolig den gangen, og det ga meg full valuta for alle studielånkronene jeg kastet etter dette kameraet. 

I 1999 flottet jeg meg og kjøpte et Kodak med 0,9 megapiksler. Pikselracet var i gang. I 2004, et år etter at Digital FOTO var født, kjøpte jeg mitt første DSLR-kamera – et Canon EOS 10D med 6,3 megapiksler.”

1999

Første videokamera

Canon MV200

Blad med kamera
Les og kjøp

Sjefredaktøren stakk ut og kjøpte et digitalt videokamera etter at hadde lest en test om det. Ikke fordi han trengte det, men fordi han likte anmeldelsen så godt.

“Jeg hadde lest en test, kjøpte det og redigerte på PC, noe som
var ganske nytt og trendy da. Programmet kræsjet konstant, men begeistringen var så stor at jeg ikke brydde meg om å måtte restarte datamaskinen mange ganger og begynne på nytt.”

Dette ønsket vi oss den gang

Tidligere har vi sett på kameraene vi skrev om i bladet i årene 2004, 2007, 2011 og 2015.

Altså da vi drømte om 4 megapiksler og første versjon av Lightroom... 

Du kan lese videre her:

> Dette ønsket vi oss i 2004

> Dette ønsket vi oss i 2007

> Dette ønsket vi oss i 2011

> Dette ønsket vi oss i 2015

Kanskje du er interessert i...