Dyr, dyrere og dyrest – kameraer kommer i mange forskjellige prisklasser, men hva får du egentlig når du velger et kamera fra aller øverste hylle?
Her får du tre grunner til at de dyreste kameramodellene koster så mye.
Til slutt kan du lese om hvilken fotograftype som bør vurdere å kjøpe et kamera fra aller øverste hylle.
1. Du får de nyeste funksjonene først
Når du går ut og bruker 70 000 kroner eller mer på et kamera, blir du en av de første som får den aller nyeste teknologien.
I de nyeste flaggskipmodellene har det medført at kameraene blant annet kommer med avansert øyefokus til både dyr og mennesker, flere kortplasser – eller for eksempel en bildebrikke som er større enn fullformat, noe som var tilfellet med Fujifilm GFX 100S.
GFX 100S var en av de første modellene med en mellomformatbrikke på hele 102,0 megapiksler, noe som gir bilder i høyere oppløsning.
Her kan du lese om det dyre Fujifilm GFX 100S, som har en stor mellomformatbrikke og leverer fantastisk detaljrik bildekvalitet.

Når du fotograferer med en stor mellomformatbrikke, er det lettere å beskjære bort uønskede detaljer og likevel få et kvalitetsbilde, siden du får med mer av motivet ditt i bildet.
© Shutterstock2. Du får et utrolig raskt kamera
Kameraer som koster over 70 000 kroner, tar ofte utrolig mange bilder per sekund, og de følger også raske motiver inngående, slik at fotografen stort sett alltid er sikret skarpe bilder.
Det betyr blant annet at sportsfotografer aldri går glipp av den brøkdelen av et sekund der kampen blir avgjort.
Nikon D6 er et godt eksempel på et lynraskt kamera. Det har dessuten en utrettelig fokuseringsevne med 105 aktive fokuspunkter, som garantert følger motivet i aller høyeste fart.
Her kan du lese om lynraske Nikon D6, som koster cirka 80 000 kroner.

Selv om løpere – eller andre idrettsutøvere – beveger seg utrolig fort, er du sikret skarpe bilder ettersom de dyre kameraene er raske og har en imponerende fokuseringsevne.
© Shutterstock3. Du får presisjon i verdensklasse
Noe annet de dyreste kameraene garanterer, er presisjon i verdensklasse.
Det gjelder blant annet kameraet Sony A1, der fokussystemet automatisk identifiserer fugleøyne – også selv om fuglen sitter langt der ute i det fjerne.
I tillegg tar kameraet 30 bilder i sekundet i full oppløsning uten blackout, noe som gir et stort utvalg av bilder, slik at fotografen kan velge det aller beste etterpå.
Du kan lese anmeldelsen vår av Sony A1 her.

Forskjellen er altså betydelig mellom et sportskamera og et hobbykamera når det gjelder å ta raske bildeserier.
© ShutterstockDe profesjonelle kameraene matcher den profesjonelle fotografens behov
Fotograferer du sport og action som de profesjonelle fotografene, er det nødvendig med et kamera som koster mer enn 70 000 kroner hvis du skal være konkurransedyktig og levere like gode bilder som de andre.
Her er det ikke et spørsmål om hvorvidt det kan lønne seg å kjøpe et kamera til over 70 000 kroner – her er det en nødvendighet.
Det samme gjelder hvis du vil ha det aller beste utstyret til fuglefotografering. Her kan du komme enda lenger enn de andre fotografene hvis du velger å kjøpe fra den dyreste enden av skalaen.
Hvis du derimot ikke har det samme behovet for et kamera som leverer hurtighet og presisjon i verdensklasse, kan du godt nøye deg med noe rimeligere.
I Utstyrsguiden kan du lese flere hundre anmeldelser av kameraer i samtlige klasser. Her kan du lære mer om hvilket kamera som passer til dine behov.
> Les også: Tre ting som gir sportsfotografen et urimelig forsprang til deg