Det finnes kameraer som best kan kategoriseres som hobbykameraer, men det finnes også sportskameraer som er laget spesielt for å ta fantastiske sportsbilder – men hva er egentlig forskjellen?
Vi ser nærmere på hvor det typiske hobbykameraet kommer til kort sammenlignet med nyere sportskameraer.
> Les også: Få bedre sportsbilder med disse 5 tipsene
Et godt sportskamera tar mange bilder i sekundet
Når hele stadion koker av spenning og spillerne kjemper alt de kan, så gjelder det for fotografen å få det ene fantastiske bildet som illustrerer kampens intensitet.
Derfor er det viktig at sportskameraet kan ta mange bilder i sekundet.
De nyeste kameraene som er laget spesielt for sport tar opp mot 14–20 bilder i sekundet, mens et hobbykamera vanligvis klarer rundt 3–7 bilder i sekundet.
Det er med andre ord stor forskjell mellom et sportskamera og et hobbykamera når det gjelder å ta raske bildeserier.
> Les også: 3 enkle triks gjør kameraet ditt lynraskt

Et sportskamera tar vanligvis mange flere bilder i sekundet enn et hobbykamera. Det gir fotografen et større utvalg av bilder, og dermed muligheten til å finne det ene vinnerbildet der bokserens slag treffer motstanderen.
© ShutterstockEn dedikert AF-motor følger motivets minste bevegelser
Nyere sportskameraer har opptil 105 fokuspunkter som fyller hele bildeflaten. Det betyr at du kan bruke autofokus helt ut i kanten av motivet.
De mange fokuspunktene hjelper sportsfotografen til å fokusere riktig slik at hele bildet blir skarpt, for eksempel når en tennisspiller og selve tennisballen er i hver sin ende av bildet.
Hobbykameraer har ikke på langt nær så mange fokuspunkter, og de er ofte sentrert mye mer i midten av bildet, noe som vil gi langt mindre skarphet.
> Les også: Finjuster autofokuset ditt

Flere fokuspunkt hjelper til med å få hele motivet skarpt, som her, hvor både tennisspilleren og ballen er knivskarpe.
© Shutterstock3D-tracking følger sportsmotiver i selv de vanskeligste situasjoner
Trackingsystemene i nye sportskameraer er svært intelligente, og kameraet kan selv følge motivet når det beveger seg.
Det samme kan ikke sies om de fleste hobbykameraer, der fotografen selv må sørge for at motivet er inne i kameraets fokuspunkter.
Når sportskameraet selv kan identifisere motivet, så må fotografen bare tenkte på komposisjonen, og det gjør livet litt enklere for fotografen.
> Les også: Få flotte bilder av biler i fart
Les reportasjen der vi tester det ultimate sportskameraet mot et vanlig hobbykamera i Digital FOTO
I Digital FOTO nr. 12/2020 har vi sendt våre nye unge medarbeidere ut for å prøve Nikons nye kamera, D6, som er det ultimate kameraet for sportsfotografen. Med seg har han også det gamle hobbykameraet Nikon D3100, men hva er egentlig forskjellen mellom de to kameraene? Det kan du lese mer om i det nye magasinet.
Hvis du ikke abonnerer enda, kan du nå få to magasiner og en fleksibel fotoryggsekk for kun 59 kr.! Ryggsekken er utstyrt med smarte justerbare skillerom, som du kan plassere etter behov, slik at du får plass til alt utstyret ditt.