Et lass med eldre kameratelefoner
© Shutterstock

3 tips gjør den gamle telefonen sexy igjen

De nye kameratelefonene har fått flere objektiver, bedre bildebrikker og annet rått utstyr, men de er også dyre. Her får du de beste tipsene for å optimere den gamle telefonen slik at bildene blir like så gode som med de nye.

Det er lett å bli grønn av misunnelse når man ser alle de nye kameratelefonene som blir lansert på rekke og rad.

De nye telefonene har fått flere objektiver, bedre bildebrikker og alle mulige andre oppgraderinger. Dessverre er også koster ny teknologi dyrt.

I stedet for å kaste ut den gamle telefonen og penger etter en ny gir vi deg tips for hvordan du optimerer kameraet i den gamle telefonen.

telefon tar bilde av fjell

Hvis du låser eksponeringen på telefonen din, får du ofte bedre bilder.

© Shutterstock

1. Få kontroll på lyset i den gamle telefonen

Nye telefoner slår ofte de gamle på lyshåndtering. De er mer lysfølsomme og har også høyere ISO-verdi. For eksempel har helt nye Huawei P30 en ISO som går opp til 409 600, og en nattfunksjon som er veldig imponerende.

Hvis du ikke har en ny telefon med skyhøy ISO-verdi, kan du i stedet ta kontroll over lyset på den gamle telefonen din.

Ved å justere lysmålingen på kameratelefonen din kan du få samme kvalitet som på de nye telefonene. På en iPhone holder du en finger på skjermen der du vil låse lysmålingen. Etter to sekunder vil telefonen din vise teksten AE-/AF-lås.

Nå har du låst eksponeringen og kan skyve fingeren opp for mer lys og ned for mindre. På Android-telefoner er det ofte nødvendig å bruke proff-funksjonen i kamera-appen.

Generelt bør mobilbilleder undereksponeres en anelse. Det er enklere å gjøre skyggene lysere enn å redde utbrente høylys.

> Les også: 4 tips som gir bedre lys i mobilbildene dine

Telefon med fullt batteri.

En ny telefon har ofte bedre batteri enn de gamle. Derfor bør du vurdere å bytte ut det gamle.

© Shutterstock

2. Bytt batteriet og få mer kraft

I dag må telefoner ha store strømmengder for å takle alt som kreves av dem. Derfor har en Samsung Galaxy A9 et batteri på hele 5000 mAh. Det er tre ganger mer enn i en iPhone SE.

Derfor kan de nye telefonene filme mer og ta flere bilder. I tillegg er de også raskere, for eldre telefoner blir tregere hvis batteriet er slitt.

For rundt 500 kroner kan du få byttet batteriet i de fleste eldre telefoner. Dette forlenger gleden av den gamle telefonen betraktelig, for telefonen åpner programmer raskere med et opplagt batteri.

Til slutt kan telefonen selvfølgelig filme og generelt brukes lenger tid. Kvaliteten er selvfølgelig den samme, men for få noen få kroner blir telefonen morsommere å bruke og mer anvendelig.

> Les også: Ny powerbank med innebygd fotolampe

klikk-på-objektiver

Med objektiver du kan feste på telefonen, får du langt flere muligheter for å ta stilige bilder.

© Shutterstock

3. Oppgrader den gamle telefonen med flere objektiver

De nye kameratelefonene har fått flere kameraer med forskjellige brennvidder. Samsungs Galaxy S10 har hele tre kameraer på baksiden, hvor man kan velge mellom ultravidvinkel, vidvinkel eller tele.

I stedet for å bruke cirka 9000 kroner på en ny telefon kan du kjøpe objektiver du kan sette på telefonkameraet.

Når objektivene er satt på, blir den gamle telefonens ene kamera til enten ultravidvinkel, tele- eller et makroobjektiv.

Akkurat nå kan du ta bedre bilder med et 3 i 1-objektivsett til telefonen din sammen med to numre av Digital FOTO for bare 98 kroner inkludert porto og ekspedisjon. Les mer om dette her!

Kanskje du er interessert i...