Få bedre lys i mobilbildene dine

En mobil er ikke det mest lyssterke kameraet du kan få tak i. Her ser du hvordan du får mer lys til for eksempel portretter. 

© Shutterstock

4 tips som gir bedre lys i mobilbildene dine

De nye mobilkameraene blir bedre og bedre på å håndtere dårlige lysforhold, men noen ganger kan du likevel trenge litt mer lys, for eksempel når du skal ta portrettbilder. Vi har funnet fire smarte hjelpemidler.

22. april 2019 av Sarah Marie Winther

De fleste av oss har opplevd det – vi vil gjerne bruke mobilen til å ta et bilde, men lysforholdene er så dårlige at ISO-verdien fyker i været og bildet blir fullt av støy.

Mange nyere mobilkameraer er gode på å håndtere vanskelige lysforhold, men det betyr ikke nødvendigvis at resultatet blir like godt som det du håpte på. 

Derfor har vi funnet fire enkle og smarte metoder du kan bruke for å skape bedre lys i mobilbildene dine. 

Du har kanskje allerede noen av hjelpemidlene, og andre kan du kjøpe billig – og alle får lett plass i lommene dine. 

> Se video: Slik fjerner du støy uten å miste detaljer i Photoshop

1. Bruk hvitt papir

Det er akkurat så enkelt som det høres ut. Trenger du litt mer lys i et portrettbilde, kan du bruke hvitt papir på akkurat samme måte som med en reflektor. 

Det eneste du må gjøre, er å holde opp et hvitt ark på motsatt side av der lyset ditt kommer fra. Så hvis du for eksempel fotograferer personen foran et vindu, holder du papiret opp mot den mørke siden av ansiktet. 

Papiret vil reflektere dagslyset og lyse opp den mørke siden – til og med på en veldig naturlig måte.

> Les også: Slik tar du optimale portrettbilder i dagslys

2. Bruk nettbrettet ditt

Trenger du mer lys, for eksempel hvis du fotograferer inne, kan du bruke nettbrettet ditt på samme måte som med det hvite papiret. Sett lysstyrken på skjermen til maks og hold den opp ved siden av ansiktet til modellen din. 

Hvis du står på kloss hold og bare fotograferer ansiktet, kan du også få modellen til å holde det mens du tar bilder.

Les også: Så flotte portrettbilder kan du ta med paraplyer 

Få bedre lys i mobilbildene dine

Når du fotograferer inne med mobilen, er det ofte begrensede mengder naturlig lys tilgjengelig. Heldigvis finnes det flere – og billige – metoder for å skape mer lys.

© Shutterstock

3. Bruk en powerbank med lys i

Er lysforholdene helt håpløse, trenger du kraftigere kunstig lys, og det er her Digital FOTOs smarte nye powerbank med fotolys kommer inn i bildet.

Den har nemlig 32 små, men kraftige, LED-lys på den ene siden, som kan lyse opp et ansikt på lang avstand. Med den i lommen er du sikret både strøm til telefonen din og rikelig med lys i mobilbildene dine.

Powerbanken har to styrker samt en "Emergency"-funksjon som får LED-lysene til å blinke raskt. Den er drevet av solceller og en full opplading vil typisk kunne lade for eksempel en iPhone tre ganger.

Hvis du vurderer å abonnere på Digital FOTO, er det nå du må slå til. Da får du nemlig powerbanken sammen med to magasiner for bare kroner 59,50. Bare powerbanken har en verdi på 499 kroner. Se tilbudet her. 

Digital FOTOs 3 i 1 foto-powerbank leveres med et robust gummideksel med karabinkrok så du kan henge den på fotovesken og på andre steder der du trenger strøm og lys.

4. Bruk en lommelykt og pappeske

Hvis du er i det kreative hjørnet, kan du også prøve deg på å lage en softboks selv. Det eneste du trenger, er en lommelykt, et sugerør og en pappboks av størrelsen du får hamurgeren din i, på MacDonald's eller Burger King.

Riv en liten åpning i bunnen, og plasser lommelykten slik at den lyser skrått opp mot lokket. Stikk sugerøret gjennom lokket så det hviler i bunnen og holder lokket halvveis åpent. Dermed kaster lokket lyset fra lommelykten ned på ansiktet, som en reflektor.

Hold boksen skrått foran motivet ditt, cirka 20 cm fra ansiktet, og knips med telefonen din.

> Les også: 5 gratis apps til å redigere bilder på mobilen

Kanskje du er interessert i...