Få bedre lys i mobilbildene dine

En mobil er ikke det mest lyssterke kameraet du kan få tak i. Her ser du hvordan du kan få mer lys til for eksempel portretter. 

© Shutterstock

Tre tips som gir deg bedre lys i mobilbildene

De nye mobilkameraene blir stadig bedre på å håndtere svake lysforhold, men noen ganger kan du likevel få behov for litt ekstra lys, for eksempel når du skal ta portrettbilder. Vi har funnet tre smarte hjelpemidler.

De fleste av oss har opplevd det – vi har lyst til å bruke mobilen til å ta et bilde, men lysforholdene er så dårlige at ISO-verdien fyker i været og bildet blir fullt av støy.

Mange nyere mobilkameraer er gode på å håndtere krevende lysforhold, men det betyr ikke nødvendigvis at resultatet blir like bra som du hadde håpet på. 

Derfor har vi funnet tre enkle og smarte metoder for hvordan du skaper bedre lys i mobilbildene dine. 

Du har kanskje noen av hjelpemidlene allerede, og andre kan du kjøpe for en rimelig penge – og du får lett plass til alle i lomma. 

> Se video: Slik fjerner du støy uten å miste detaljer i Photoshop

1. Bruk et hvitt ark

Det er like enkelt som det høres ut. Trenger du litt mer lys i et portrett, kan du bruke et hvitt ark på akkurat samme måte som en reflektor. 

Alt du trenger å gjøre, er å holde opp et hvitt ark på motsatt side av der lyset ditt kommer fra. Så hvis du for eksempel fotograferer personen foran et vindu, må du holde opp papiret mot den mørke siden av ansiktet. 

Papiret vil reflektere dagslyset slik at den mørke siden blir lyst opp – og det på en svært naturlig måte.

> Les også: Slik får du best mulig portretter i dagslys

2. Bruk nettbrettet ditt

Hvis du trenger mer lys, for eksempel hvis du fotograferer innendørs, kan du bruke nettbrettet på samme måte som det hvite arket. Sett lysstyrken på skjermen til maks og hold den ved siden av ansiktet til modellen. 

Hvis du står helt tett på og bare fotograferer ansiktet, kan du også få modellen til å holde den mens du tar bildene.

Les også: Så flotte portretter kan du få med paraplyer 

Få bedre lys i mobilbildene dine

Når du fotograferer innendørs med mobilen, er det ofte begrenset hvor mye naturlig lys du har tilgjengelig. Heldigvis finnes det flere – og billige – måter å skape mer lys på.

© Shutterstock

3. Bruk en lommelykt og en pappeske

Hvis du er i det kreative hjørnet, kan du også prøve deg på å lage en softboks. Alt du trenger er en lommelykt, et sugerør og en pappeske i størrelsen du får burgeren i på MacDonald's eller Burger King.

Riv en liten åpning i bunnen, og plasser lommelykten slik at den lyser skrått opp mot lokket. Stikk sugerøret gjennom lokket slik at det hviler på bunnen og holder lokket halvveis åpent. På den måten kaster lokket lyset fra lommelykten ned på ansiktet, akkurat som en reflektor.

Hold boksen skrått foran motivet ditt cirka 20 centimeter fra ansiktet, og fotografer med telefonen.

> Les også: Fem gratis-apper til å behandle bilder på mobilen

Bonus: Sett telefonen på stativ

Vil du ta enda flottere mobilbilder i svakt lys, kan du sikre deg perfekte bilder med Digital FOTOs kamerastativ.

Med smarttelefonen din på stativ er det lettere å bruke lengre lukkertider, og det kan gi deg noen helt fantastiske portretter med mobilen din.

Du kan selvfølgelig bruke stativet til alle kameratyper med stativgjenger, og det følger med en smart holder slik at du også kan feste mobiltelefonen din på stativet.

Med den medfølgende fjernkontrollen kan du betjene telefonkameraet på avstand, og det gjør det lettere å fikle deg til perfekte lysforhold når du fotograferer. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...