fotograf med mobilkamera

Det er mange fordeler ved å optimalisere mobilkameraet.

© Ragnar Vorel // Unsplash

Derfor skal du fotografere med mobiltelefonen – noen ganger

Du har den alltid for hånden, den er lett å håndtere, og den tar faktisk ganske gode bilder. Her får du tre grunner til å fotografere med mobiltelefonen – og tre grunner til at den aldri vil kunne erstatte det ordentlige kameraet ditt.

11. september 2018

Det er ingen tvil om at kameraet i mobiltelefonen har endret fotografiet de siste 10 årene. Nå kan alle fotografere, og det tas bilder som aldri før.

Men for oss som gjerne vil litt mer enn bare å fange et snapshot til Instagram, er det ikke nok muligheter i mobilkameraet, selv om det blir bedre hver gang det kommer en ny modell. 

Heldigvis er det forskjellige typer ekstrautstyr og apper som gjør mobilkameraet både bedre og morsommere uten at det tar all verdens plass i vesken.

Akkurat nå kan du få tre objektiver til mobilen til spesialpris med Digital FOTO. Se dem her.

Her er mobiltelefonen det beste kameraet:

1. På festival og konserter

Her kan du som regel ikke ta med speilreflekskameraet, så mobiltelefonen er den eneste muligheten, og du kan ta gode bilder selv om du står litt langt borte fra scenen.

Sjekk denne artikkelen for å se hvordan du får mest mulig ut av mobilkameraet. 

Mobiltelefoner til konsert

Mobilkameraet er ofte det eneste kameraet du kan ta med på en konsert hvis ikke du har spesielle tillatelser. 

© Samuel Zeller // Unsplash

2. På tur med familien

Når du skal gå langt sammen med resten av familien og kanskje har bagasje på slep også, er det både upraktisk og tungt å ha det store kameraet med i vesken.

Det betyr ikke at du ikke kan være kreativ. Hvis du investerer i ekstra objektiver til mobilkameraet, kan du fortsatt ta for eksempel makrobilder i høy kvalitet.

Få tre objektiver til mobilen til spesialpris med Digital FOTO. Se dem her.

Mobilfotograf i vakkert landskap

Hvis du er på tur i fjellet, er det ikke sikkert du orker slepe rundt på det store kameraet. Men mobilen har du nesten alltid for hånden, slik at du kan ta vakre landskapsbilder som dette. 

© Adrian // Unsplash

3. På stranden

Sand og vann er ikke det beste selskapet for speilreflekskameraet. Selv om de større modellene ofte er værforseglede, hindrer det ikke sanden i å krype inn i kroker og kriker. Her er mobilkameraet perfekt.

Og du går jo uansett aldri på stranden uten telefonen, gjør du vel?

Du må selvfølgelig ikke ta med deg mobilen i vannet med mindre du har et undervannshus eller lignende som kan beskytte den. Det kan du kjøpe for 2–300 kroner.

Les mer om å ta mobilen med i vannet og få flere tips om hvordan du optimaliserer mobilkameraet her.

Solnedgang fotografert med mobiltelefon

Ofte er mobilkameraet det eneste du har når du står på stranden og solnedgangen er fantastisk. 

© Nigel Tadyanehondo // Unsplash

Selv om mobilkameraet er praktisk, enkelt og alltid tilgjengelig, kommer det aldri til å erstatte det "rette" kameraet – i alle fall ikke for oss som elsker å fotografere.

Vi har ikke de samme mulighetene når det gjelder brennvidder, blender og manuelle innstillinger, og det finnes situasjoner hvor mobilen rett og slett ikke holder tritt. 

Her kan ikke mobilkameraet erstatte det "rette" kameraet:

1. Lange eksponeringer

Mobilkameraets innstillingsmuligheter varierer fra merke til merke, men vi har ennå ikke kommet dit hvor du kan styre kameraet 100 % manuelt.

Derfor er det vanskelig å få gode resultater med mobilen om natten når lyset er svakt, eller hvis du vil ta kreative bilder av for eksempel stjerner og nordlys, som krever litt ekstra av kameraet.

Stjernehimmel fotografert med lang lukkertid

Et bilde som dette kan du ikke fotografere med kameraet i mobilen.

© Paul Morris // Unsplash

2. Dybdeskarphet

Du kan godt jobbe med litt dybdeskarphet på mobiltelefonen – altså ta et bilde med et skarpt motiv og sløret bakgrunn. Men siden mobilkameraet ikke gir deg muligheten til å justere blender og brennvidde, opplever du raskt begrensninger.

Motivet må derfor være svært tett på kameraet hvis du vil oppnå denne effekten med mobilen.

Med et eksternt objektiv til mobiltelefonen blir mulighetene bedre, men hvis dybdeskarphet er noe du streber etter, er mobilkameraet rett og slett ikke det rette kameraet.

Akkurat nå kan du få tre objektiver til mobilen til spesialpris med Digital FOTO. Se dem her.

Brudepar fotografert med litt dybdeskarphet

Du kan ikke ta et bilde som dette med litt dybdeskarphet og sløret bakgrunn med mobiltelefonen. Du kan oppnå effekten med mobilen, men det krever at du er svært tett på motivet eller at du redigerer deg til det. 

© Shutterstock

3. Kreativ med blits

Hvis du vil jobbe med blits – enten kreativt eller fordi du fotograferer under dårlige lysforhold – er ikke mobilkameraet godt nok.

De fleste mobiler har innebygd blits, men den har dårlig rekkevidde, og dermed har du ikke helt muligheten til å jobbe med ekstern blits.

Mobilen som supplement til det ordentlige kameraet

Det er situasjoner der vi vil at bildene skal være ekstra gode, f.eks. bryllup og konfirmasjon. Selvfølgelig kan mobilkameraet brukes i disse situasjonene også – men da som supplement til bedre utstyr.

Med et ordentlig digitalkamera kan du være sikker på at både bildekvaliteten og oppløsningen blir så god som mulig – ikke minst hvis du har en erfaren fotograf bak kameraet. 

Redaksjonen anbefaler: Objektiver for mobiltelefonen 

Du får mye mer ut av mobilkameraet ditt hvis du setter på eksterne objektiver. 

Da kan du blant annet få fiskeøyeeffekt, mer vidvinkel og mulighet for å komme helt nær blomster og dyr med makro. 

Dermed utvider du plutselig det kameraet du alltid har tilgjengelig, til å kunne håndtere nesten alle motivtyper. Og så blir det rett og slett litt morsommere fotografere med mobilen. 

Akkurat nå kan du få et 3 i 1-objektivsett til mobiltelefonen din med to utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...