Kvinne med iPhone

Du kan lagre bilder fra iPhone i iCloud og ha en sikkerhetskopi i nettskyen.

© Shutterstock.com

Slik frigjør du plass i iCloud

Med iCloud har du sikkerhetskopi og enkel tilgang til filer fra iPhone, iPad og datamaskin, men i nettskyen kan det bli fullt. Se hvordan du frigjør plass så det ikke blir fullt.

Tjenesten iCloud gir deg enkel backup av bilder og andre filer fra Apples enheter i skyen og tilgang til dem fra andre enheter. Plassen i nettskyen er imidlertid begrenset og hvis du fyller på, får du advarsler om at du snart går tom.

Her får du seks tips til å frigjøre plass i iCloud, slik at du ikke må oppgradere til en dyrere løsning. Vi tar utgangspunkt i en iPhone, men du kan gjøre mange av disse innstillingene på både iPad eller Mac.

I denne artikkelen kan du lese hva iCloud er, og du får de seks tipsene til å frigjøre plass i iCloud:

Hva er iCloud?

Tips 1: Slett duplikatene

Tips 2: Rydd opp i bilder og videoer

Tips 3: Tøm papirkurven

Tips 4: Rydd opp i meldinger

Tips 5: Slett gamle sikkerhetskopier

Tips 6: Gå gjennom plasskrevende apper

Hva er iCloud?

iCloud er Apples skytjeneste til lagring av bilder, videoer og andre filer. Det er altså en harddisk på nettet som du har tilgang til fra flere enheter, f.eks. både telefon, datamaskin og nettbrett. iPhone-er kan automatisk lagre alle bildene du tar med telefonen i nettskyen, slik at de er sikkerhetskopiert. Du kan også kopiere innstillinger, meldinger og andre filer fra telefonen.

Hender holder en iPhone

iCloud fungerer også som en harddisk i nettskyen, der du kan lagre vanlige dokumenter i f.eks. PDF-format.

© Shutterstock.com

Med en Apple-enhet, f.eks. en iPad eller iPhone, får du fem gigabyte plass i iCloud. Det blir imidlertid fort fullt med bilder, videoer og lignende, så du kan oppgradere til iCloud+ med 50 gigabyte for 10 kroner i måneden, 200 gigabyte for 29 kroner i måneden eller to terabyte for 99 kroner i måneden.

Tips 1: Slett duplikatene

Telefonen er vanligvis satt til å lagre alle bilder i iCloud, så det er lurt å rydde opp her hvis det er lite plass i nettskyen. I de nyeste versjonene av appen Bilder kan du enkelt finne duplikater av bilder og slette kopiene. Velg fanen Album og rull nedover. Har du duplikater, dukker de opp som et eget punkt under Annet nederst. Her kan du slette duplikatene ved å trykke på Slå sammen.

>Les også: Slik tar du den beste selfien

Tips 2: Rydd opp i bilder og videoer

Bilder og særlig videoopptak tar opp veldig mye plass, så det er en god idé å sjekke appen Bilder for bilder og videoer som du uansett aldri vil se på igjen. Slett opptakene du ikke trenger lenger ved å åpne bildet og trykke på papirkurven.

Fotoapp på iPhone
© Shutterstock.com

Tips 3: Tøm papirkurven

Når du sletter bilder i appen Bilder, blir de lagt i papirkurven, der de først etter 30 dager blir permanent slettet. Du kan imidlertid slette dem umiddelbart ved å velge papirkurven, trykke på Velg og velge Slett alle.

>Se også: Last ned e-boken vår for bedre bilder med mobilen

Tips 4: Rydd opp i meldinger

Også iMessage- og tekstmeldinger blir vanligvis lagret i iCloud, men kan ta opp mye plass, spesielt når de inneholder bilder, videoer og emojier. Du kan for eksempel slette bilder og videoer du ikke trenger i gamle meldinger ved å gå gjennom de enkelte meldingstrådene i Meldinger-appen.

Trykk og hold på f.eks. et bilde du vil slette i en melding, velg Mer…, og deretter kan du merke filer du vil slette. Trykk på papirkurven for å slette dem.

Tips 5: Slett gamle sikkerhetskopier

Har du tidligere hatt andre Apple-enheter som du ikke bruker lenger, kan det hende at det fortsatt ligger sikkerhetskopier av dem i iCloud. Åpne Innstillinger og trykk på det øverste punktet med navnet ditt på. Trykk deretter på iCloud og velg iCloud-sikkerhetskopi. 

>Les også: 8 apper du bør ha på smarttelefonen

Nederst kan du se hvilke enheter som er sikkerhetskopiert. Hvis det er noen gamle enheter du ikke bruker lenger, kan du trykke på dem og slette sikkerhetskopien.

Tips 6: Gå gjennom plasskrevende apper

Ved å velge Innstillinger og trykke på navnet ditt øverst kan du se hvilke apper som tar opp plass i iCloud Velg iCloud og Administrer kontolagring. Nå får du opp en liste der appene som tar mest plass i iCloud, ligger øverst.

>Les også: Hvilket GoPro-kamera bør jeg velge?

Du kan trykke på en app, og så kan du vanligvis se hvilke filer appen har lagret i iCloud. Sveip til venstre for å slette en fil. Husk at den ikke bare vil forsvinne fra iCloud, men også fra selve appen, slik at du ikke lenger har tilgang til den.

Kanskje du er interessert i...