Hasselblad X1D II 50C

Hasselblad X1D II 50C er den svenske kameraprodusentens nyeste mellomformatkamera

© Hasselblad

Nytt mellomformatkamera: Hasselblad presser prisen

Den svenske kameraprodusenten er klar med et nytt mellomformatkamera, Hasselblad X1D II 50C, som byr på kompakt design, høyere hastighet og forbedret brukervennlighet – til og med til en vesentlig lavere pris.

19. juni 2019 av Poul Siersbæk

Ryktene har svirret lenge om et nytt superkamera fra Hasselblad – ikke minst etter at Fujifilm nylig lanserte mellomformatkameraet GFX 100 med en oppløsning på hele 102,0 megapiksler.

Nå har Hasselblad løftet på sløret for den nye modellen sin, og det mot våre forventninger ble det ikke en direkte konkurrent. 

Vi snakker nemlig om mellomformatkameraet X1D II 50C, som byr på 50,0 megapiksler.

> Les også: Så rått er Fujifilms nye superkamera

Samtidig kommer Hasselblad også med sitt første zoomobjektiv til X-serien og en splitter ny app. Dette kan du lese mer om lenger nede i artikkelen.

Hasselblad X1D II 50C

Med en vekt på bare 650 gram er mellomformatkameraet X1D II 50C lettere enn mange speilreflekser med mindre bildebrikke. Dessuten er det ekstremt kompakt.

© Hasselblad

Hasselblad presser prisen med X1D II 50C

Det er flere ting å glede seg over i det nye mellomformatkameraet.

Hasselblad har nemlig ikke bare oppdatert det gamle X1D med flere funksjoner og økt brukervennlighet – de har også kuttet prisen, så kameraet, som koster omkring 62 000 kroner, vil være interessant for langt flere fotografer. Forgjengeren kostet 93 300 kroner, så det vi snakker om en solid besparelse.

Kameraet er som sagt ikke en direkte konkurrent til Fujifilms nyeste lansering, GFX 100, men derimot til GFX 50R, som fås for 45 000 kroner. 

De lavere prisene på kameraer med store mellomformatbrikker tegner svært godt, og vi ser frem til et prisskred i mellomformatklassen som kommer oss fotoentusiaster til gode.

> Les også: Hasselblad setter piksel-rekord

Hasselblad X1D II 50C

Tross  størrelsen på bare 14,8 x 9,7 x 12,5 cm er det likevel blitt plass til en stor, berøringsfølsom skjerm på 3,7 tommer.

© Hasselblad

Hasselblad X1D II 50C er mer kompakt enn speilrefleks 

Noe som er spesielt forlokkende med det nye Hasselblad-kameraet, er den lave vekten på 650 gram og målene på 14,8 x 9,7 x 12,5 cm. 

Det gjør X1D II 50C både lettere og mindre enn mange av speilreflekskameraene på markedet. 

Et profesjonelt fullformatkamera som Nikon D5 veier til sammenligning 1415 gram. Det er et solid bevis på at mellomformat på ingen måte må være stort og uhåndterbart.

Mer brukervennlig og høyere hastighet

Når vi ser under panseret på det nye X1D II 50C, har kameraet fått en mer oversiktlig meny med et raskere operativsystem. Det har fått en større søker med 3,69 millioner punkter og en større skjerm på 3,7 tommer.

Nå kan du ta bildeserier på 2,7 bilder i sekundet – selv om dette ikke gjør kameraet til et actionkamera. Her vil et fullformatkamera fortsatt være overlegent, og på grunn av den mindre filstørrelsen kan det fotografere fem ganger så raskt.

X1D II 50C kan lades direkte via usb, eller så kan man lade batteriet i en separat lader.

I motsetning til forgjengeren, der en gps-enhet måtte settes i blitsskoen, er det innebygd gps i X1D II 50C. 


Prisen forventes som nevnt å ligge på rundt 62 000 kroner. Et stort, profesjonelt speilreflekskamera med fullformatbrikke, som Canon EOS-1D X Mark II, koster til sammenligning 56 500 kroner.

Hasselblad X1D II 50C vil være i salg i løpet av juli.

> Les også: Slik klarte forgjengeren Hasselblad X1D-50C seg

Hasselblad XCD 3,5-4,5/35-75

XCD 3.5-4.5/35-75 er Hasselblads første zoomobjektiv i X-serien. Det veier 1115 gram.

© Hasselblad

Nytt allroundobjektiv til det store formatet

Sammen med lanseringen av X1D II 50C har Hasselblad også offentliggjort det nye zoomobjektivet Hasselblad XCD 3.5-4.5/35-75mm, som omregnet tilsvarer 28-58 mm. Dette er det første zoomobjektivet i Hasselblads X-system. 

Objektivet forventes å koste rundt 55 000 kroner og er i butikkene i oktober.

Hasselblad Phocus Mobile 2

Med appen Phocus Mobile 2 kan man styre kameraet og håndtere raw-filene fra det.

© Hasselblad

Ny app takler Hasselblads raw-filer

Hasselblad er også klare med den ny appen Phocus Mobile 2 til iOS, hvor man ikke bare kan kontrollere kameraet og gi bildene stjerner. 

Nå kan man også laste ned raw-filer til iPad Pro eller iPad Air. Appen kan kommunisere med kameraet via wi-fi eller kabel, og det er mulig å utføre såkalt tethered shooting. Appen er gratis.

> Les også: Derfor skal du skyde i raw

Kanskje du er interessert i...