Kanskje får du uskarpe bilder, kanskje får du dårlig skarphet eller kanskje er autofokuset ute av funksjon selv om alt ser ut til å være riktig innstilt.
Dette kan være tegn på feil i kameraet eller objektivet. Her viser vi deg hvordan du tester utstyret ditt for å finne ut av det.
1. Test bildebrikken
Bildebrikken er den mest sårbare delen i kameraet. Den er vanligvis godt beskyttet bak en hette eller et objektiv, men noen ganger må du åpne den, og da kan den bli utsatt for skitt og i verste fall uheldige slag.
En skadet bildebrikke leverer bilder av lavere kvalitet, men dette kan du teste selv.
Plasser kameraet på et stativ og ta bilder av objekter i ulike farger, for eksempel en blå himmel (men ikke mot solen), en gul vegg eller lignende. Kameraet bør være satt til manuell innstilling.
Sett ISO-verdien til 100 for å unngå forringelse av bildekvaliteten på grunn av støy. Velg også en liten blenderåpning, fordi det er lettere å oppdage feil i svakt lys.
Når du har tatt fem til seks bilder, åpner du dem i et bildebehandlingsprogram og zoomer inn. Hvis du ser horisontale linjer eller fargeflekker, betyr det at bildebrikken er skadet. I så fall må den skiftes ut.
Hvis du derimot ser mørke flekker og uskarpe sirkler, er bildebrikken sannsynligvis bare støvete eller skitten. Du kan rengjøre den selv.
2. Sjekk objektivet
Objektivet er like viktig for bildekvaliteten som det bildebrikken er, men på en annen måte. Hvis du konsekvent får uskarpe bilder eller overdreven vignettering, bør du sjekke om objektivet fungerer som det skal.
Plasser kameraet på et stativ foran et testmotiv. Motivet kan være et testdiagram, som nedenfor, eller et annet motiv som gir deg en klar følelse av skarphet og symmetri. En bokhylle eller en mursteinsvegg fungerer utmerket.
Ta bilder av testmotivet på alle blenderåpningene kameraet har. Hvis det er et zoomobjektiv, tar du også bilder på objektivets ytterste brennvidder og tre brennvidder i mellom. Åpne bildene i redigeringsprogrammet og se etter uoverensstemmelser i skarphet og vignettering.
Hvis du finner feil, returnerer du objektivet og ber om et nytt hvis du fortsatt har garanti. Hvis det er et eldre objektiv, bør du vurdere om du vil betale for en reparasjon, noe som kan være ganske dyrt.

Åpne blenderen helt og fokuser på punktet i midten for å se hvor jevnt skarpheten samler seg rundt punktet etter hvert som du sakte vrir på fokusringen.
© Pentax.3. Finn feil på autofokus
På samme måte er autofokus en sårbar del av kameraet som kan påvirkes av feil og mangler. Hvis kameraet sliter med å stille skarpt og du stadig opplever uskarphet i bilder som burde være knivskarpe, er det lurt å teste om autofokussystemet fungerer som det skal.
Problemer med autofokus skyldes ofte feilkommunikasjon mellom kameraet og objektivet. Det kan derfor være lurt å starte med å sjekke om feilen kan spores til noe fysisk, for eksempel smuss i koblingen mellom kamera og objektiv. Det kan også være skitt på autofokussensoren, som sitter sammen med bildebrikken bak objektivet. Rengjøring av disse delene kan være løsningen på problemet.
Problemer med autofokus kan også ligge i kalibreringen av objektivet. For å sjekke om objektivet er riktig kalibrert i forhold til kameraet kan du bruke et testdiagram. Dette viser om du fokuserer for langt forover eller bakover når du fokuserer på autofokusskiven. Ta noen bilder, åpne dem i et redigeringsprogram og zoom inn for å finne ut av det.
Når du har funnet ut om autofokusen er feilkalibrert, kan du justere for skjevheten i kameraets AF-mikrojusteringsinnstillinger. Hvis skarpheten er for langt fremme, kan du justere til en positiv verdi og omvendt hvis den er for langt bak.

Autofokusfeil kan ofte spores til forbindelsen mellom objektivet og kameraet.
© Shutterstock.