Bedre levetid på batteriet

Slik øker du batteriets levetid

Les de beste tipsene våre til å forlenge levetiden på kamerabatteriet ditt, så du ikke går tom for strøm mens du er i felten.

25. april 2019 av Jeppe Vestergaard

1. Bytt kamerabatteri i tide

Hvis du ikke vil forkorte levetiden på batteriene dine, bør du unngå å lade batteriet helt ut. Det vil si at du bør bytte batteriet ditt når det er igjen rundt 20 prosent strøm på det.

Det er også dumt å lade batteriet ditt helt opp hver gang. Lad det gjerne til rundt 80 prosent, da vil batteriet ditt få økt levetid.

> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

2. Ikke la batteriene bli værende i kameraet

Det er en dårlige ide å la batteriet sitte i kameraet når du er ferdig med å fotografere. Ta det derfor alltid ut når du setter bort kameraet eller lar det ligge i vesken.

Samtidig bør du sette batteriene til lading så du har klare batterier når du skal ut og fotografere igjen.

kamerabatteri og oplader

Husk å bytte batteriene dine. Sett gjerne opp en egen ladestasjon, hvor du også har det andre fotoutstyret ditt. Da blir sjansene større for at du aldri går ut av døren med flate batterier.

© Shutterstock

3. Unngå at batteriet blir overopphetet

Batterienes levetid kommer mye an på temperaturene du bruker det i.

Undersøkelser tilsier at et varmt batteri eldes mer enn fire ganger så raskt hvis temperaturen i det kommer opp på 50 grader eller mer.

Derfor bør du unngå å la batteriene ligge i solen eller andre steder hvor det kan komme over den optimale temperaturen på mellom 15-30 °C.

> Les hvordan du får kameraet og utstyret ditt til å vare lenger her.

4. Pass på temperaturforskjeller

Akkurat som varme kan ha en negativ effekt på batteriene dine, så er heller ikke kulde gunstig for dem.

En grunnregel er at batteriene trives best mellom 15 og 30°C. Hvis temperaturen nærmer seg 0°C, kan det faktisk være lurt ikke å lade batteriene dine.

I verste fall kan en opplading i svært kalde temperaturer skape et ekstra metallag på elektrodene, noe som reduserer batteriets evne til å yte og ta opp energi.

Hvis batteriet ditt har vært utsatt for sterk kulde, venter du til det er blitt varmere før du setter det i laderen.

5. Legg kamerabatteriet i lommen

Siden batteriene ikke har godt av å bli ladet i kulde, har de heller ikke godt å å levere strøm i svært kjølige omgivelser.

Hvis du har med ekstrabatterier med ut i kulden, er det derfor lurt å legge dem i bukselomma eller under jakken, inntil kroppen, for kroppsvarmen holder dem varme.

fotograf i koldt vejr

Husk å holde deg selv OG batteriene varme.

© Shutterstock

6. Bruk en powerbank

Du kan lade de fleste kameraer gjennom en USB-kabel. Derfor har du en flott mulighet for å få mer strøm når du er på farten.

Med en batteribank, også kalt powerbank, kan du enkelt gi kameraet ditt en ekstra dose energi hvis de vanlige kamerabatteriene er blitt flate.

Du må bare ta med en usb-kabel som du setter i powerbanken og kameraet.

En powerbank virker best hvis kameraet ikke brukes samtidig, så det er en god mulighet for å ta deg en hvil på fototuren.

Du kan også lade noen powerbanker med solceller.

Akkurat nå kan du få en smart 3 i 1 foto-powerbank sammen med Digital FOTO. Powerbanken lades både med solceller og USB og har skarpt fotolys på baksiden.

Den kan lade både telefonen og kameraet ditt og har hele to USB-porter. Dermed kan du lade flere enheter samtidig.

Powerbanken har en verdi på 499 kroner, men du kan få den sammen med to numre av Digital FOTO for bare kroner 59,50 + porto og ekspedisjon. Se tilbudet her!

Digital FOTOs smarte powerbank kan lade kameraet ditt mens du er i felten. 

7. Hold batteriene rene

Batteriene er avhengige av at de kan avgi og motta energi. Det gjør de gjennom de strømførende kontaktene.

Derfor er det lurt å prøve å holde kontaktene rene og dermed sikre mest mulig effektiv lading og utlading av batteriet.

> Les også: Slik gjør du kamerautstyret ditt helt rent

8. Unngå av-på

Når du vil bytte batteriet ditt, må du alltid sørge for at kameraet er skrudd av før du tar ut batteriet.

Et annet tips i den forbindelse er at du kan få batteriene dine til å holde lenger hvis du ikke stadig vekk skrur kameraet av og på når du er ute og fotograferer.

De fleste nye kameraer går i dvale og bruker et minimum av strøm når det for eksempel henger over skulderen. Derfor bør du spare på kreftene og la kameraet være skrudd på.

Dermed er det også allerede skrudd på hvis en god fotomulighet plutselig skulle dukke opp.

9. Kjøl ned batteriet

Tidligere har vi fortalt at kulde ikke nødvendigvis er bra for batteriet ditt. Men kulde kan også hjelpe batteriet ditt til lengre levetid.

Ofte kan batteriene bli varme når du bruke kameraet til filming. Siden batteriene samtidig avgir mye strøm, må du bytte dem ofte.

Da er trikset å ikke lade et glovarmt batteri. Vent til batteriet har kommet seg ned til rundt 15 til 30°C, noe som er den optimale temperaturen for lading av batterier.

Kanskje du er interessert i...