Digital FOTO tester 7 fullformatkameraer
TEST

I magasinet Digital FOTO 4/2107 tester vi 7 fullformatkameraer fra Canon, Nikon, Pentax og Sony - og vi ble overrasket over kvaliteten.

Fullformatkamera gir bildekvalitet i toppklasse

I mange år hadde Canon og Nikon fullformatmarkedet for seg selv. Den tiden er over. Pentax har meldt seg på med en avansert prisbombe, og Sonys systemkameraer har overrasket med veldig høy bildekvalitet.

15. februar 2017

Hvis en fotoentusiast spør om han eller hun vil få bedre bilder med et fullformatkamera, så er det korte svaret ja.

Det lange svaret er at du får bedre bilder fordi sensoren, og dermed de enkelte pikslene er markant større og derfor mindre plaget av bildestøy – ikke minst på høye ISO-verdier.

Fordi fullformat ikke har brennviddeforlengelse og derfor bruker lengre brennvidde, får du i tillegg bedre muligheter til å jobbe med uskarp bakgrunn, eller bokeh, som ses som fine, avrundede høylys i de uskarpe områdene.

For å få samme utsnitt som man får med et objektiv på 135 mm på et mindre APS-C-kamera, må man med fullformat ha en 200 mm, som gir vesentlig mindre dybdeskarphet.

Fullformat takler det meste

Med fullformat er du klar for alt. Du kan knipse landskapsbilder den ene dagen, portretter den neste og sport den tredje, og hver dag vil du komme hjem med et optimalt resultat, fordi både bildekvalitet og autofokus er på topp.

Imidlertid er ikke alle fullformatkameraer like gode. Vi har tidligere testet kameraene hver for seg, men da vi så nærmere på dem i sammenligning, var det tankevekkende hvor stor forskjellen egentlig er.

Billig kamera gjør det bra i testen

I magasinet Digital FOTO 4/2017 får du en grundig test, der vi har tatt for oss sju aktuelle kameraer med fullformatbrikke. Det gjelder modeller fra Canon, Nikon, Pentax og Sony.

Prisene på de testede kameraer spenner fra 17 678 kroner til 38 999 kroner, og vi kan røpe at det billigste kameraet klarer seg nesten like godt som det dyreste.

Som abonnent kan du lese hele testen på nettbrett og smarttelefon med Wype-appen, og hvis du tegner et abonnement nå, får du umiddelbar tilgang til de fem siste utgavene av magasinet Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...