Canon EOS R

Canons første speilløse fullformatkamera byr også på en helt ny RF-fatning.

© Canon

Canon EOS R er Canons første speilløse fullformatkamera

Med Canon EOS R tar Canon opp kampen med Nikon og Sony, og selskapet første speilløse fullformatkamera kan blant annet skryte av vanvittig autofokus.

Etter et langt tillløp er Canon endelig klare med et speilløst fullformatkamera. 

Den første modellen har samme navn som hele kamerasystemet, nemlig Canon EOS R, og systemet har en ny fatning kalt RF, med en indre diameter på 54 mm.

Vi er med på premieren på Canon EOS R i London, og vi følger selvfølgelig opp med inntrykket vårt når vi har hatt kameraet mellom hendene.

Rått autofokus i Canon EOS R

Canon EOS R

Til høyre for den elektroniske søkeren i Canon EOS R sitter det en touch bar som byr på en helt ny måte for å betjene et kamera.

© Canon

Autofokus i kameraet skiller seg virkelig ut. Det er av Dual Pixel-typen med såkalt fasedeteksjon på selve bildebrikken og har intet mindre enn 5655 fokuspunkter.

Autofokus kan til og med jobbe i lys helt ned til -6EV, noe som tilsvarer lyset fra halvmånen, og det kan stille skarpt på bare 0,05 sekund, noe som er raskest i klassen. 

Canon EOS R har også fått øyefokus, som altså finner og stiller skarpt på et øye automatisk.

Canon EOS R styres med touch bar

Ved siden av den elektroniske søkeren sitter det en såkalt touch bar. Det er en liten berøringsfølsom skjerm som kan endre funksjoner og både opptrer som for eksempel piltaster og som OK-knapp, og man kan både sveipe og trykke på den.

I videoen under kan du blant annet se mer om autofokus og Canons EOS Rs touch bar.

Vi har allerede lagt ut flere videoer om Canon EOS R og det nye kamerasystemet i Fordelssonen. Se videoene her.

Akkurat som speilreflekskameraet Canon EOS 5D Mark IV har Canon EOS R en oppløsning på 30,1 megapiksler, men siden speilet er borte, er det nye kameraet både mindre og lettere.

Canon EOS R har en Digic 8-bildeprosessor og kan ta opptil åtte bilder i sekundet, og ISO-verdien går opp til 102 400. Bildene blir lagret på et SD-kort, men det er bare plass til ett kort i kameraet om gangen.

Her er de nye objektivene til Canon EOS R

Canon RF 24-105 mm F4.0L IS USM

Canon RF 24-105mm F4.0L IS USM er et av fire nye objektiver til Canon EOS R.

© Canon

Det nye speilløse fullformatsystemet har også fått en ny fatning, og sammen med Canon EOS R har Canon lansert fire nye objektiver:

  • Canon RF 28-70 mm F2.0L USM
  • Canon RF 50 mm F1.2L USM
  • Canon RF 35 mm F1.8 Macro IS STM
  • Canon RF 24-105 mm F4.0L IS USM

På RF-objektivene sitter det en kontrollring som kan kontrollere lukkertid, blender, ISO-verdi eller eksponeringskompensasjon.

Canon er også klare med to EF-EOS R-adaptere, så du kan bruke EF- og EF-S-objektiver fra Canons speilreflekskameraer. Den ene adapteren har en kontrollring, som på RF-objektivene, mens den andre er uten.

Senere kommer det adaptere som gjør at du kan forskjellige polariserings- og ND-filtre som settes inn mellom kamerahuset og objektivet. 

Prisene for kamerahuset er oppgitt til å være 24 990 kroner, og det vil også bli solgt som forskjellige sett med objektiv. Salgsstart er oktober.

> Canon lanserer verdens letteste 400 mm- og 600 mm-objektiver

> Få full kontroll på Photoshop, Lightroom og Elements med kursboken vår "100 Tips og kurs." Få boken med to numre av Digital FOTO for bare 98 kroner inkl. porto. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...