Sony har vokst til å bli en av de største produsentene av speilløse systemkameraer siden de lanserte de første modellene sine i 2010.
I dag har Sony kameraer til både nybegynnere, entusiaster og profesjonelle i sortimentet, og det finnes et bredt utvalg av objektiver fra både Sony og andre produsenter å velge mellom til Sonys E-fatning.
>Les også: Slik velger du riktig objektiv
Tidligere laget Sony også speilreflekskameraer og såkalte SLT-kameraer, som er en spesiell variant av speilreflekskameraet. Det siste av denne kameratypen ble imidlertid lansert i 2016, og siden da har Sony bare lansert speilløse systemkameraer. Som med speilreflekskameraer kan du bytte objektiv på de speilløse, som har noen fordeler sammenlignet med speilrefleks når det gjelder f.eks. autofokus.
Hva er Sony Alpha?

Sonys kameraer med byttbart objektiv har den greske bokstaven alfa som symbol.
Sony har kalt kameraene sine med byttbart objektiv for Alpha siden deres første speilreflekskamera kom i 2006. Serien kalles også bare A eller α. Sony overtok speilrefleksavdelingen til Konica Minolta, og derfor hadde kameraene samme A-fatning som Minoltas speilreflekskameraer.
Da Sony laget sine første speilløse systemkameraer, var det imidlertid med en ny E-fatning, så objektivene til de speilløse kameraene har en E i navnet. Sony lager speilløse kameraer med bildebrikkestørrelser i både APS-C-format og det større fullformatet.
>Les også: Bør jeg velge speilløst kamera eller speilrefleks?
Objektiver som passer til APS-C heter E, og objektiver som passer til fullformat heter FE. Fatningen er imidlertid den samme, så du kan bruke et E-objektiv på et Sony-kamera med fullformatbrikke. Du får imidlertid lavere oppløsning og en brennviddeforlengelse på 1,5x, så 100 mm tilsvarer 150 mm. Du kan også bruke FE-objektiver på et APS-C-kamera, der du også får en brennviddeforlengelse på 1,5x.
Kameraene med APS-C-brikke har fire sifre etter A-en, f.eks. A6400, mens fullformatkameraer har bare ett siffer, f.eks. A7 IV. Litt forvirrende bruker Sony for øvrig flere betegnelser om samme kamera. Sony A7R V omtales dermed også som Sony ILCE-7RM5.
>Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene
Nedenfor kan du se de beste Sony-systemkameraene og lese testen vår av de enkelte modellene.
Sony A6600

Flaggskipet blant Sonys speilløse kameraer med APS-C-brikke har innebygd bildestabilisering på bildebrikken og godt autofokus med øyeregistrering til både dyr og mennesker.
Spesifikasjoner – Sony A6600
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 11 bilder/sekund
Bildebrikketype: APS-C
Pris: 16 987 kroner
>Les hele anmeldelsen av Sony A6600 her.
Sony A7C

Kameraet er et av de minste med en stor fullformatbrikke på markedet, og likevel er det blitt plass til en elektronisk søker.
Spesifikasjoner – Sony A7C
Oppløsning: 24,0 megapiksler
Opptakshastighet: 10 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 19 987 kroner
>Les hele anmeldelsen av Sony A7C her.
Sony A7 IV

Dette fullformatkameraet har god autofokusering som blant annet kan finne fugleøyne. Bildekvaliteten er høy med mange detaljer.
Spesifikasjoner – Sony A7 IV
Oppløsning: 32,7 megapiksler
Opptakshastighet: 10 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 29 978 kroner
>Les hele anmeldelsen av Sony A7 IV her.
Sony A7R V

Her får du ekstremt høy oppløsning og autofokus som kan gjenkjenne insekter og sørge for å holde skarpheten på dem. Bildekvaliteten er noe av det beste vi har sett fra et fullformatkamera.
Spesifikasjoner – Sony A7R V
Oppløsning: 60,2 megapiksler
Opptakshastighet: 10 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 52 886 kroner
>Les hele anmeldelsen av Sony A7R V her.
Sony A1

Toppmodellen blant Sonys speilløse kameraer kan ta hele 30 bilder per sekund, oppløsningen er høy og bildekvaliteten er glimrende.
Spesifikasjoner – Sony A1
Oppløsning: 49,8 megapiksler
Opptakshastighet: 30 bilder/sekund
Bildebrikketype: Fullformat
Pris: 79 848 kroner
>Les hele anmeldelsen av Sony A1 her.