Når kameraprodusentene lanserer nye toppmodeller, er stadig flere av dem utstyrt med en ny bildebrikketype, som på flere punkter er den tradisjonelle bildebrikken overlegen. Det gjelder spesielt store og dyre actionkameraer som Canon EOS R3, Nikon Z 9 og Sony A1, men nå har Fujifilm med sitt X-H2S også et kamera med stablet bildebrikke – til og med i en langt lavere prisklasse.
Det er vår vurdering at dette absolutt ikke er det siste kameraet i prisklassen som kommer med den nye bildebrikketypen, for perspektivene er innlysende.
>Les også: Så bra klarer Fujifilm X-H2S seg

Nikon Z 9 kan ta 30 bilder i sekundet til tross for en oppløsning på 45 megapiksler.
© NikonDerfor er en stablet bildebrikke suveren
En stablet – eller stacked – bildebrikke består av to eller flere kretser som er lagt oppå hverandre. Hver av kretsene produseres uavhengig og kobles til en hovedbildebrikke. En av kretsene inneholder piksler, mens en annen behandler signalene. På noen bildebrikker er det også en tredje krets som inneholder minne.
I tradisjonelle bildebrikker er alle kretsene samlet i ett lag. Teknologien med stablede bildebrikker har flere fordeler som i sum handler om hastighet, for den stablede bildebrikken håndterer ofte det innkommende lyset 20 ganger raskere. Nedenfor ser du de tre viktigste.
Serieopptak i rekordfart
Den høyere hastigheten har blant annet betydning når bilder i høy oppløsning skal tas med raske serieopptak, for eksempel 40 i sekundet.
Kortere lukkertider
Du kan velge lukkertider på for eksempel 1/64 000 sekund og knipse lydløst med elektronisk lukker uten såkalt rolling shutter, der objekter i bevegelse kan se buede ut.
Høyoppløst, problemfri video
Den stablede bildebrikken gir bedre kontroll over bildestøyen. I tillegg kan den gi deg problemfri filming i krevende 8K. Også her slipper du såkalt rolling shutter.
>Les også: Derfor er fullformatkamera best

Her ser du oppbygningen av en stablet bildebrikke fra Sony.
© Sony1: Krets med piksler.
2: Integrert minne.
3: Krets som lynraskt kan behandle signaler fra piksellaget.
4: Signalene sendes videre til kameraprosessoren.
>Les også: Slik tar du flotte actionbilder