Panasonic Lumix DC-S1H

Panasonic Lumix DC-S1H er et av de speilløse systemkameraene med mange avanserte videofunksjoner.

Få kontroll på de kryptiske videobegrepene

Kameraprodusentene satser hardt på video og spesielle begrep når de lanserer nye speilløse systemkameraer. Vi tar for oss de kryptiske betegnelsene og forklarer hva de betyr for deg.

1. februar 2022 av Kristoffer Engbo

Nyere speilløse systemkameraer kan filme i ekstremt høy kvalitet, og produsentene er svært opptatt av å fortelle om videofunksjonene. Det er imidlertid mange begreper det umiddelbart kan være vanskelig å forstå.

Her går vi gjennom noen av de mest brukte slik at du kan se hva de betyr for opptakene.

4:2:2 10 bit

Denne tallrike betegnelsen handler om hvor mye fargeinformasjon som blir lagret. Vanligvis brukes 4:2:0 8 bit, men i noen kameraer kan du velge 4:2:2 10 bit. Dette gir deg særlig bedre muligheter i redigeringen, men tar opp mer plass.

All-I

Når opptakene lagres, kan de enkelte bildene komprimeres på ulike måter. Med All-I kodes hver enkelte frame omtrent på samme måte som enkeltbilder, noe som gir deg forholdsvis høy kvalitet, men det tar også opp mye plass.

DCI

4K-oppløsningen dekker et par nesten like, men forskjellige oppløsninger. TV er vanligvis 4K UHD på 2160 x 3840 piksler. 4K DCI, som også kalles C4K, er litt bredere og brukes for eksempel til 4K på kino. Her er oppløsningen 2160 x 4096 piksler.

DCI vs. UHD

4K-formatet DCI er noe bredere enn UHD. Her har vi markert ekstraområdene du får på sidene med DCI med en mørk tone.

H.264

En mye brukt metode for å kode video i filer. Gir god kvalitet, og filene er forholdsvis små. H.264 kalles også AVC.

>Les også: Tre komposisjonsregler du bør kjenne til

H.265

En nyere kodek som nå brukes i mange kameraer og telefoner og er enda mer effektiv enn H.264, slik at du får høy kvalitet på svært lite plass. Kalles også HEVC.

HLG

Står for Hybrid Log Gamma og er et format for HDR-opptak som kan brukes umiddelbart og som ikke krever justeringer i bildebehandlingen.

IPB

Som All-I er dette et komprimeringsformat. Her er det ikke hvert bilde som kodes, men områdene som endrer seg mellom bildene. Det tar opp mindre plass enn All-I, men kvaliteten er ikke fullt så høy.

Log

Dette er en såkalt gammakurve som gir et svært flatt uttrykk med dempede farger. Det er svært velegnet til etterfølgende videoredigering der du vil jobbe med farger og kontrast med såkalt colour grading. 

De forskjellige kameraprodusentene har vanligvis egne log-typer, for eksempel Nikon N-Log, Sony S-Log og Panasonic V-Log. Innstillingen skal kun brukes hvis du bruker colour grading i redigeringen.

Se også: Få tips til videoopptak i videoserien Fotoskolen

Long GOP

I likhet med IPB komprimerer Long GOP filene ved å se på hva som endres mellom hver frame. Betegnelsen står for Long Group of Pictures. Det tar opp mindre plass, men gir ikke like høy kvalitet.

XF-AVC

Et videoformat som Canon står bak, og som er utviklet spesielt for profesjonelle opptak i 4K.

XAVC

Sony står bak dette videoformatet, og det brukes blant annet til opptak i 4K. Den nye versjonen XAVC HS bruker den effektive H.265-kodingen.

Kanskje du er interessert i...