Dagen før lanseringen av Fujifilm X-H1 på torsdag var Digital FOTO invitert til Lisboa for å prøve det nye kameraet en hel dag.
Kameraet ligner på – og er – en mellomting mellom Fujifilm X-T2 og det langt dyrere helprofesjonelle mellomformatkameraet GFX 50S. Fra sistnevnte har X-H1 arvet den virkelig nyttige skjermen på toppen av kameraet, som kan programmeres til å vise en drøss med informasjon, selv når kameraet er slått av.
Skjermen har også mulighet for lys og fungerer virkelig godt.
> Les også om Fujifilm X-H1s tekniske spesifikasjoner her

Legg merke til de mange detaljene Fujifilm X-H1 fanger her i både forgrunn og bakgrunn.
© Klaus NygaardFujifilm X-H1 ligger godt i hånden
Den største nyheten er imidlertid den interne bildestabiliseringen i kamerahuset, som sikrer skarpe bilder på opptil 5,5 lengre lukkertrinn enn ellers. Vi klarte også å ta knivskarpe knivskarpe håndholdte bilder med en lukkertid på hele 0,4 sekunder.
Håndgrepet er det største noensinne på X-serien, og dette gjør ergonomien virkelig god. Utløseren er delikat fintfølende og jobber nærmest lydløst.
Dessverre må du klare deg uten en egen knapp for eksponeringskompensasjon i Fujifilm X-H1. Omvendt er de to hjulene for ISO-verdi og lukkertid oppå kameraet ytterligere forbedret og kan låses med en trykknapp.
Navigasjonsknappen bak er for liten og derfor litt knotete å bruke. Heldigvis har Fujifilm X-H1 en velfungerende styrespak.

Et godt eksempel på Fujifilm X-H1s innebygde bildestabilisering. Knivskarpt ved en lukkertid på hele 0,4 sekunder.
© Klaus NygaardGod videokvalitet i Fujifilm X-H1
Fujifilm har ikke satset skikkelig på video - før nå.
Kameraet filmer 4k med mange forskjellige innstillinger og et ekstra stort dynamisk område. Du kan også velge en bitrate på opptil 200 megabit per sekund for en mer flytende bildekvalitet.
Vi prøvde den nye filmsimuleringen kalt Eterna. Den ga oss fine opptak med dempede farger og kontrast, noe som er et godt utgangspunkt for videoredigering.

Her har vi brukt den innebygde filmsimuleringen Acros, som gir fremragende og konstrastfulle svart-hvite jpeg-filer.
© Klaus NygaardImponerende bildekvalitet i Fujifilm X-H1
Kvaliteten på stillbildene minner veldig om den vi har beskrevet i testen vår av Fujifilm X-Pro 2 og X-T2.
Bildebrikken på 24,0 megapiksler er jo også den samme. Det betyr skarpe, detaljerte bilder med flott kontrast og kraftfulle farger. Raw-filene kan redigeres til bortimot perfeksjon, og selv jpeg-filene direkte ut av kameraet er flotte.
Skjermen er berøringsfølsom, men ikke så responsiv som det vi er blitt vant til fra de beste mobiltelefonene.

Fotografert med blitsanlegg. Kontrasten er velbalansert på raw-filen, mens jpeg-en her er blitt svært kontrastfull.
© Klaus NygaardVi kommer selvfølgelig tilbake med en full anmeldelse av Fuji X-H1 i både magasinet og Utstyrsguiden her på nettsidene våre.
> Akkurat nå kan du få en god kikkert med 2 utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 996 kroner. Se mer her.