Landskapsbilde med nordlys i horisonten

Dehaze-funksjonen fjerner dis og tåke, men det er faktisk også mye annet du kan gjøre med den. Se under. 

© Digital FOTO

4 måter du kan bruke Dehaze-funksjonen på

Verktøyet Dehaze, som du finner både Lightroom og Photoshop, er ganske genialt når det gjelder å fjerne dis og tåke fra landskapsbilder. Men det kan faktisk også brukes til mye annet.

19. januar 2021 av Sarah Marie Winther

Selv den mest forbløffende utsikt kan resultere i kjedelige og flate bilder hvis det ligger en tykk, hvit hinne over himmelen og horisonten. 

Med den såkalte Dehaze-funksjonen, som du finner i både Lightroom og nyere versjoner av Photoshop, kan du raskt redusere dis og tåke i ethvert bilde, og ofte blir resultatet veldig bra.

Imidlertid er ikke dette det eneste du kan bruke Dehaze-funksjonen til. Den kan brukes på mange forskjellige måter, og under får du inspirasjon til hvordan. 

Vær oppmerksom på at vi utelukkende har brukt Dehaze til å justere de følgende bildene. Sannsynligvis vil du kunne få enda mer imponerende resultater ved å justere høylys, skygger, hvitbalanse, skarphet og så videre. 

1. Få fram tapte detaljer i himmelen 

Den mest opplagte måten å bruke Dehaze på er naturligvis å hente fram horistontdetaljer som har gått tapt på grunn av dis. 

Men du kan faktisk også bruke den til å få fram detaljer som har gått tapt på grunn av et for stort dynamisk område, for eksempel nyanser på en for lys himmel. 

Mange fotografer bruker bracketing-teknikken for å få flere nyanser enn det kameraene kan fange opp, men det er ikke alltid det er mulighet for det. 

> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Teknikken krever for eksempel et kamerastativ slik at du kan ta nøyaktig det samme bildet med forskjellige innstillinger. Det kan også være at du kommer over et eldre bilde som du vil ha fram flere detaljer i. 

Og her kan du altså bruke Dehaze. Som du kan se på det nederste bildet, fikk vi fram vi en flott, blånyanse i solnedgangen. 

Pass imidlertid på at effekten ikke blir for kraftig. Her er Dehaze satt til +40. 

Landskap med solnedgang og oransje toner

Her har ikke kameraet kunnet få med alle nyansene på himmelen. 

© Digital FOTO
Landskap med solnedgang og oransje og blå toner

Her er de blå nyansene gjenopprettet.

© Digital FOTO

2. Skap mer atmosfære med Dehaze

Når du bruker Dehaze, kan du trekke skyveknappen både fram og tilbake. Trekker du den tilbake, får du en negativ verdi, noe som betyr at du skaper mer dis i bildet. 

Det er sjeldent at du vil få bruk for det, men i noen bilder kan det faktisk skape mer atmosfære og stemning, og det kan jp hende at det er nettopp det bildet mangler. 

> Les også: Fire filtre alle fotografer bør kjenne til

Under kan du se et bilde fra en dag da været mildt sagt var litt trist. Ved å flytte skyveknappen til -60 har vi gitt bildet et mer mystisk uttrykk som passer perfekt til den grå himmelen. 

I motsetning til når du fjerner dis, blir det ikke mer støy av å tilføre dis, så du kan trekke skyveknappen så langt mot venstre du bare vil, uten å ødelegge bildekvaliteten. 

Kyststrekning med grå himmel

Dette bildet er i seg selv ikke så spesielt, fordi himmelen er grå og trist.

© Digital FOTO
Kyststrekning med grå himmel og dis

Med litt kunstig tåke blir plutselig bildet mer interessant. 

© Digital FOTO

3. Framhev nordlys med Dehaze

Det som skjer når du bruker Dehaze, er at bildebehandlingsprogrammet ditt forsterker kontrasten og fargemetningen i den delen av bildet ditt som består av himmel. 

Derfor er funksjonen også logisk nok veldig godt egnet for å forbedre bilder av nordlys. Under kan du se hvordan vi har fått en kraftigere grønnfarge samt en mørkere og flottere blå nattehimmel. 

> Les også: Slik fotograferer du fascinerende nordlys

Landskapsbilde med svakt nordlys

Vi kan se nordlyset tydelig i dette bildet, men det er ikke så imponerende. 

© Digital FOTO
Landskapsbilde med tydeligere nordlys

Her har nordlyset blitt grønnere, og himmelen har fått mer kontrast. 

© Digital FOTO

4. Gi et svart/hvitt-bilde det lille ekstra

Har du et bilde du vil konvertere til svart/hvitt, er Dehaze et virkelig enkelt og rask verktøy for å gi det det lille ekstra. 

Når det ikke er noen farger i et bilde, ser harde kontraster mindre kraftige og unaturlige ut, og støy blir mindre iøynefallende, så akkurat her kan du trygt styrke effekten skikkelig. 

> Les også: Kom i gang med svart/hvitt

Landskap i svart/hvitt uten kontrast

Mange bilder blir litt flate når de blir konvertert til svart/hvitt i Lightroom eller Photoshop.

© Digital FOTO
Landskap i svart/hvitt med kontrast

Ved å kjøre Dehaze skikkelig opp har bildet fått mye kontrast. 

© Digital FOTO

Prøv deg fram

Dette er forslagene vi hadde for alternativ bruk av Dehaze-funksjonen. Neste gang du åpner et bilde, kan du prøve å trekke skyveknappen forsiktig mot høyre og se hva som skjer.

Kanskje er det slett ikke det uttrykket du er ute etter – men kanskje er det nettopp det bildet ditt manglet. 

Får du et spennende resultat? Da håper vi at du vil sende inn bildet til fotokonkurransen vår her. 

Kanskje du er interessert i...