Selv den mest forbløffende utsikt kan resultere i kjedelige og flate bilder hvis det ligger en tykk, hvit hinne over himmelen og horisonten.
Med den såkalte Dehaze-funksjonen, som du finner i både Lightroom og nyere versjoner av Photoshop, kan du raskt redusere dis og tåke i ethvert bilde, og ofte blir resultatet veldig bra.
Imidlertid er ikke dette det eneste du kan bruke Dehaze-funksjonen til. Den kan brukes på mange forskjellige måter, og under får du inspirasjon til hvordan.
Vær oppmerksom på at vi utelukkende har brukt Dehaze til å justere de følgende bildene. Sannsynligvis vil du kunne få enda mer imponerende resultater ved å justere høylys, skygger, hvitbalanse, skarphet og så videre.
1. Få fram tapte detaljer i himmelen
Den mest opplagte måten å bruke Dehaze på er naturligvis å hente fram horistontdetaljer som har gått tapt på grunn av dis.
Men du kan faktisk også bruke den til å få fram detaljer som har gått tapt på grunn av et for stort dynamisk område, for eksempel nyanser på en for lys himmel.
Mange fotografer bruker bracketing-teknikken for å få flere nyanser enn det kameraene kan fange opp, men det er ikke alltid det er mulighet for det.
> Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder
Teknikken krever for eksempel et kamerastativ slik at du kan ta nøyaktig det samme bildet med forskjellige innstillinger. Det kan også være at du kommer over et eldre bilde som du vil ha fram flere detaljer i.
Og her kan du altså bruke Dehaze. Som du kan se på det nederste bildet, fikk vi fram vi en flott, blånyanse i solnedgangen.
Pass imidlertid på at effekten ikke blir for kraftig. Her er Dehaze satt til +40.

Her har ikke kameraet kunnet få med alle nyansene på himmelen.
© Digital FOTO
Her er de blå nyansene gjenopprettet.
© Digital FOTO2. Skap mer atmosfære med Dehaze
Når du bruker Dehaze, kan du trekke skyveknappen både fram og tilbake. Trekker du den tilbake, får du en negativ verdi, noe som betyr at du skaper mer dis i bildet.
Det er sjeldent at du vil få bruk for det, men i noen bilder kan det faktisk skape mer atmosfære og stemning, og det kan jp hende at det er nettopp det bildet mangler.
> Les også: Fire filtre alle fotografer bør kjenne til
Under kan du se et bilde fra en dag da været mildt sagt var litt trist. Ved å flytte skyveknappen til -60 har vi gitt bildet et mer mystisk uttrykk som passer perfekt til den grå himmelen.
I motsetning til når du fjerner dis, blir det ikke mer støy av å tilføre dis, så du kan trekke skyveknappen så langt mot venstre du bare vil, uten å ødelegge bildekvaliteten.

Dette bildet er i seg selv ikke så spesielt, fordi himmelen er grå og trist.
© Digital FOTO
Med litt kunstig tåke blir plutselig bildet mer interessant.
© Digital FOTO3. Framhev nordlys med Dehaze
Det som skjer når du bruker Dehaze, er at bildebehandlingsprogrammet ditt forsterker kontrasten og fargemetningen i den delen av bildet ditt som består av himmel.
Derfor er funksjonen også logisk nok veldig godt egnet for å forbedre bilder av nordlys. Under kan du se hvordan vi har fått en kraftigere grønnfarge samt en mørkere og flottere blå nattehimmel.
> Les også: Slik fotograferer du fascinerende nordlys

Vi kan se nordlyset tydelig i dette bildet, men det er ikke så imponerende.
© Digital FOTO
Her har nordlyset blitt grønnere, og himmelen har fått mer kontrast.
© Digital FOTO4. Gi et svart/hvitt-bilde det lille ekstra
Har du et bilde du vil konvertere til svart/hvitt, er Dehaze et virkelig enkelt og rask verktøy for å gi det det lille ekstra.
Når det ikke er noen farger i et bilde, ser harde kontraster mindre kraftige og unaturlige ut, og støy blir mindre iøynefallende, så akkurat her kan du trygt styrke effekten skikkelig.
> Les også: Kom i gang med svart/hvitt

Mange bilder blir litt flate når de blir konvertert til svart/hvitt i Lightroom eller Photoshop.
© Digital FOTO
Ved å kjøre Dehaze skikkelig opp har bildet fått mye kontrast.
© Digital FOTOPrøv deg fram
Dette er forslagene vi hadde for alternativ bruk av Dehaze-funksjonen. Neste gang du åpner et bilde, kan du prøve å trekke skyveknappen forsiktig mot høyre og se hva som skjer.
Kanskje er det slett ikke det uttrykket du er ute etter – men kanskje er det nettopp det bildet ditt manglet.
Får du et spennende resultat? Da håper vi at du vil sende inn bildet til fotokonkurransen vår her.