En person tar et bilde med sin iPhone

Utnytt hele potensialet i en iPhone og bruk en fotoapp fra en tredjepart.

© Shutterstock

Dette er de beste appene til iPhone-kameraet ditt

Bruk kameraet i iPhone-en din til fulle ved å bruke en fotoapp som gir deg mer kontroll over kameraet. Vi har funnet de fire beste appene for å løfte iPhone-bildene dine til et nytt nivå.

30. september 2019 av Jeppe Vestergaard

Apples iPhone-mobiler er svært populære, og det kommer blant annet av at en iPhone har et av de beste mobilkameraene på markedet.

Imidlertid gir ikke iPhones egen kamera-app brukeren særlig mye kontroll. Vil du kunne stille inn lukkertid og ISO-verdi, legge fokus manuelt og fotografere i råformat, må du ha en fotoapp fra en tredjepart.

Det finnes veldig mange fotoapper å velge mellom. Vi har prøvd mange av dem og har valgt ut de fire beste fotoappene for fotoentusiasten, som gir deg større kontroll og dermed bedre bilder.

Alle de fire appene kan styre lukkertid, ISO-verdi, hvitbalanse og for eksempel knipse i råformat. Derfor er forskjellene på de fire appene små. De største forskjellene finner vi på brukervennlighet og design.

Les om hva de fire appene tilbyr, og se om en av dem er perfekt for nettopp dine behov.

> Les også: Bli en bedre fotograf med fotoskolen.

Perfekt belysning med ProCamera

ProCamera til iPhone.

ProCamera har et tydelig histogram som viser hvordan lyset blir i bildet.

© Digital FOTO

Appen ProCamera er en av de fire favorittene våre. Den er spesielt god når du vil skille lysmåling og fokus fra hverandre.

På skjermen får du nemlig opp to bokser. De viser henholdvis hvor du har fokus, og hvor kameraet måler lyset. Du kan velge at fokus og lys skal bli målt på samme sted, eller så kan du skille de to ved å trekke med fingrene.

Dette er smart hvis du for eksempel vil fotografere en person i silhuett mot himmelen, da du kan legge fokus på personen mens lyset blir målt på himmelen.

Det er også en fin detalj at utvikleren har lagt stor vekt på histogrammet i appen. Det gjør det veldig enkelt å se om bildet ditt er overeksponert eller undereksponert.

Du kan justere eksponeringen din med den innebygde eksponeringskompensasjonen, som også fungerer godt. ProCamera kan også vente med å ta et bilde til den registrerer at du holder telefonen helt stille, noe som minimerer risikoen for rystelser i svakt lys.

Appen er en betalingsapp.

> Les også: 5 gratisapper for bildebehandling på mobilen.

Hjelp til makro med Camera-M

Camera-M har mulighet for å ta både et råformat- og jpeg-bilde.

Camera-M har mulighet for å ta både et råformat- og jpeg-bilde.

© Digital FOTO

Liker du å ta makrobilder med iPhone-en din eller trenger å stille fokus manuelt, bør du  vurdere fotoappen Camera-M.

Appen har en smart detalj hvor du kan få såkalt focus peaking. Med funksjonen bruker appen farge for å vise deg hvor det er skarpt. Den hjelper deg med å få helt skarpt fokus, og du kan zoome inn og se nøyaktig hvor fokus ligger.

Liker du ikke å fokusere manuelt, har Camera-M også focus tracking. Her stiller du fokus ved å trykke på motivet ditt på skjermen, og så holder appen fokus på motivet du har valgt, uansett hvordan du beveger deg i forhold til det.

Vi liker også at du kan få appen som widget i smartmenyen på en iPhone. Her kan du for eksempel få appen til å vise deg når på dagen den gylne time er.

Har du en iPhone med flere objektiver, kan det imidlertid være litt kronglete å bytte mellom dem i appen. Noen av de andre appene gjør dette enklere.

Appen er en betalingsapp.

> Les også: 6 apper fotografen må ha på telefonen sin.

Stor kontroll med Camera+ 2 

Camera+ 2 viser fokuspeaking

Her viser Camera+ 2 blå streker der det som er i bildet, er i fokus. Dukker det opp røde streker, betyr det at høylysene er utbrente.

Camera+ var en av de første appene som bød på avanserte muligheter til kameraet på iPhone, og den nåværende versjonen heter Camera+ 2.

Vi liker spesielt godt mulighetene for å jobbe med dybden i bildet. Tar du et bilde med portrettfunksjonen, som lager en kunstig uskarp bakgrunn, lagrer appen opplysninger om dybden i bildet.

Det betyr at du kan åpne bildet i appens bildebehandlingsdel, The Lab, etterpå, hvor du for eksempel kan justere bakgrunnen separat og fjerne fargene, øke uskarpheten eller lignende, mens forgrunnen ikke blir påvirket.

Generelt gir appen brukeren mye kontroll, så du selv bestemmer innstillingene for kameraet på en iPhone. Appen også svært brukervennlig og enkel å finne fram i. 

Appen kan også vise deg forskjellige beskjæringer og formater som passer til de forskjellige sosiale mediene.

Appen er en betalingsapp.

> Les også: Overfør bilder fra mobilen på et blunk.

Fremtiden er sikret med Halide Camera

Appen Halides Depth Mode

Slik ser det ut når Halide analyserer et bilde i Depth Mode.

© Digital FOTO

Med appen Halide Camera, kan du alltid ha favorittinnstillingene dine lett tilgjengelig. Du kan nemlig stille inn appen slik at favorittinnstillingene dine ligger i hovedmenyen og mulig å finne fram på et blunk.

Derfor er det veldig enkelt å styre appen – også med bare én hånd – noe som er en stor fordel. Her er det fokus på ren fotografering, så brukergrensesnittet er enkelt og uten en drøss av forskjellige funksjoner.

Som i flere av de andre appene kan du få hjelp av focus peaking på manuell fokusering. Da blir de skarpe områdene vist med grønt på skjermen. Visuelt er funksjonen ganske så imponerende. 

Du finner funksjonen under manuelt fokus, hvor du så trykker på det runde ikonet med tre streker i.

Appen er en betalingsapp.

> Les også: De beste tipsene for bedre mobilbilder.

Kanskje du er interessert i...