7 tips til bedre Instagram-bilder

7 tips til bedre Instagram-bilder

Sju tips for å ta bedre Instagram-bilder

Mobiltelefonen din er kameraet du alltid har med deg. Her får du sju enkle tips til hvordan du bruker den til å ta flottere bilder til Instagram.

15. mai 2023 av Nicolai Knudsen

Husker du de aller første mobilkameraene – og de kornete bildene de leverte? 

Dette er lenge siden nå, og kameraene som sitter i mobiltelefonene i dag, er mye mer avanserte og kan levere fantastisk bildekvalitet. I tillegg er de, i motsetning til det tunge speilreflekskameraet ditt, alltid lett tilgjengelig. 

Men hvordan utnytter du potensialet i mobilkameraet og tar bilder som gir deg likes, kommentarer og følgere på Instagram? Det forklarer vi nedenfor. 

> Les også: Dette er den beste kameratelefonen akkurat nå

1. Snu telefonen på høykant
2. Bruk bare naturlig lys
3. Frem med nettet
4. Velg riktig app
5. Hold stilen
6. Bruk hashtags
7. Bruk statistikk

1. Snu telefonen på høykant

Det høres kanskje banalt ut, men mange snur telefonen horisontalt slik at de kan få et bredere utsnitt og for eksempel få med mer av storbyen, fjellandskapet, stranden eller lignende.

Men når du legger ut breddebilder på Instagram, blir de svært små og det blir vanskelig å forstå hva som skjer på dem. Det betyr at de blir sett av færre og får mindre oppmerksomhet.

Derimot blir bilder i høydeformat vist mye større på Instagram, og det gir bildene mer oppmerksomhet fordi det er lettere å se hva som skjer på dem. 

2. Bruk bare naturlig lys

Selv om mobiltelefonkameraene er gode, er det én ting på dem som fortsatt ikke fungerer så bra – nemlig blitsen. Den gir deg stort sett aldri bilder du kan bruke til noe, uansett om det er portretter, landskap eller blomster du vil lyse opp.

Hold deg derfor alltid til naturlig lys fra for eksempel vinduer – eller tilgjengelig lys, som gatelys. Hvis du ikke har lys til rådighet, lar du heller være å ta bildet.

Mobilkameraet overeksponerer ofte bildene, så husk å velge eksponeringen selv ved å trykke på det lyseste området på skjermen og dra eksponeringen nedover med fingeren.

3. Frem med nettet

Du kan også aktivere funksjonen «Net», som viser et rutenett på skjermen når du bruker kameraet. Det kan hjelpe deg med å komponere bildet ditt, for eksempel ut fra tredjedelsregelen.

Gå inn i Innstillinger og Kamera, eller Bilder og Kamera. Her kan du, vanligvis under Komposisjon, slå på funksjonen «Net». 

4. Velg riktig app

Velg redigeringsappen som passer til temperamentet ditt. VSCO er en favoritt for mange, for filtrene ikke er så kraftige, og her kan du lage «recipes» som du kan legge til på bildet med bare ett klikk. Det fungerer på samme måte som forhåndsinnstillinger eller handlinger.

Afterlight er en annen app som gir deg mulighet til å justere alt fra høylys og skygge til filtre og fargetoner, og også her kan du gi bildet diskré redigering.

Hvis du vil gå enda grundigere til verks med behandlingen og trenger mer avanserte verktøy, må du kanskje velge Lightroom eller Camera+ i stedet.

> Les også: Seks ting du må vite om kameraet i mobiltelefonen din

Trapp på strand fotografert med mobiltelefon

Flotte bilder i en lett gjenkjennelig stil bidrar til å gi deg flere følgere på Instagram. 

5. Hold stilen

En sammenhengende feed er mye mer harmonisk enn én som spriker i ti forskjellige retninger, og du vil oppleve at du får flere følgere på Instagram hvis du har en klar stil som går igjen i bildene. 

Unngå derfor å bytte altfor mye mellom filtre og stilarter. Du bør for eksempel ikke ha et bilde med et feminint, drømmende uttrykk ved siden av et bilde som er kontrastfylt og rått behandlet. 

Her kan det være til stor hjelp å bruke presets, actions eller hva de forhåndsinnstilte justeringene måtte hete i bildebehandlingsappen du bruker. På den måten kan du enkelt bevare for eksempel varme eller kalde fargetoner i bildene dine. 

6. Bruk hashtags

Hvis du vil at andre enn familiemedlemmer og venner skal finne bildene dine, må du bruke hashtags.

Prøv deg frem ved å søke på forskjellige hashtags og se om bildene dine faller innenfor den samme kategorien, for eksempel #landscapephotography eller #landscapelovers.

Det finnes også hashtags for kameramerker eller modeller, for eksempel #sonyalpha eller #alphacollective, og hvis du bruker dem, kan bildene dine bli oppdaget av andre brukere av de samme merkene. 

7. Bruk statistikk

Det kan lønne seg å ta en titt på klokken før du legger ut bildene dine på Instagram. Statistikk viser nemlig at det er mest aktivitet tidlig om morgenen, ved lunsjtider og etter middag.

Det betyr ikke nødvendigvis at du trenger å sitte klar med telefonen på disse tidspunktene, men du kan for eksempel droppe å poste et bilde klokken halv ett om natten, for oppmerksomheten det får, vil være begrenset.

Vil du bruke Instagram litt mer målrettet, er Iconosquare et nyttig verktøy å kjenne til. Her kan du registrere deg og undersøke når du bør poste bildene dine for å få flest likes, se hvilke av bildene dine som er populære og mye mer.

> Les flere tips og triks til Instagram her

Kanskje du er interessert i...