Adobes Lightroom Mobile er en både gratis og lynrask app som gir kjempefine mobilbilder.

© Shutterstock / Welcomia

Gratis raw-bildebehandling på smarttelefonen

For bare noen få år siden var det utopi å både kunne fotografere og konvertere råformat på mobilen. Nå er det mulig – og i tillegg er det gratis.

28. mars 2017 av Niklas Majgaard

Før var raw-fotografering noe som var forbeholdt avanserte kameraer, men i dag kan du fotografere i råformat på de fleste nyere smarttelefoner. 

Det gir helt nye muligheter for mobilfotografen - særlig hvis du supplerer med en avansert - og gratis - bildebehandlings-app.

Lightroom Mobile er et gratisverktøy, og det bruker Adobes eget raw-format, Digital Negative, eller DNG, som mobilene i utgangspunktet lagrer i. 

Dessuten gir Adobe Lightroom Mobile iPhone-eiere muligheten til å fotografere i DNG-format, noe Apples egen kamera-app foreløpig ikke gjør - i motsetning til konkurrentene.

Utvidede muligheter med Creative Cloud

Hvis du også betaler for en Creative Cloud-konto hos Adobe, kan du oppgradere gratisversjonen din av Lightroom Mobile til å håndtere de samme formatene som datamaskinversjonen håndterer. 

Du kan også få et par tilleggsverktøy i programmet ved å logge inn med Creative Cloud. 

I tillegg kan du synkronisere mobilen din med samlingene dine i Lightroom, slik at du alltid har bildene dine tilgjengelig.

Små triks for Lightroom Mobile

  • Bruk Lightroom Mobile i breddeformat – det er lettere å få oversikt.

Ligrtroom Mobile på smarttelefon

Du får best mulig oversikt hvis du legger ned mobilen. Husk at utseendet på menyene kan variere litt fra mobil til mobil. Det er for eksempel forskjeller på Apple iOS og Android.

© Adobe
  • Pass på at skjermbelysningen er skrudd opp skikkelig. Det gir et bedre inntrykk av farger og lys.
  • Trykk på en funksjon, f.eks. temperature, og dra i skyveknappen for å justere verdien.
  • Underveis kan du sammenligne bildet ditt med utgangspunktet hvis du holder Hold med tre fingre samtidig på bildet, hvis du har Android, og hold én finger på bildet hvis du bruker iOS. 

Her kan du laste ned Lightroom Mobile:

Få Lightroom Mobile for Android her

Få Lightroom Mobile for iOS her

Kanskje du er interessert i...