Programmet XnView MP gjør det mulig å åpne HEIF-filer i Windows.

Med gratisprogrammet XnView MP kan du nå åpne HEIF-filer på Windows-datamaskiner.

© Shutterstock

Gratisprogram viser iPhones nye HEIF-bildefiler på Windows

Med et gratisprogram kan du nå se på iPhones nye bildefiler i HEIF-format på Windows-maskiner.

Som standard lagrer de nyeste iPhonene nå bilder i filformatet HEIF (uttales hiif), som bare tar rundt halvparten av plassen som jpeg tar, uten at det går ut over kvaliteten. 

Dermed blir det plass til mange flere bilder i telefonminnet og på datamaskinen når man overfører filene.

Men hittil har du ikke kunnet dra nytte av det nye formatet på Windows-maskiner. Derfor gjør iPhone som standard om bildene til jpeg når de blir overført, men nå begynner det å dukke opp løsninger slik at du også kan spare plass på Windows-maskiner

Gratisprogram viser HEIF-bilder

Gratisprogrammet XnView MP, som er en god bildefremviser som kan lese en drøss formater, kan nå vise HEIF-bildene på en Windows-maskin, og du kan lagre dem i andre bildeformater hvis du trenger det.

XnView MP finnes i to versjoner til henholdsvis 32 og 64 bit-maskiner. Nå er de aller fleste nyere datamaskiner 64 bit, men vil du være på den sikre siden, kan du installere 32 bit-versjonen på både 32 og 64 bit-maskiner.

Slik bruker du programmet XnViews MP

Når programmet er installert, må du også laste ned en HEIF-plug-in fra XnViews hjemmeside. Her velger du et programtillegg for enten 32 bit eller 64 bit, avhengig av hvilken versjon av programmet du installerte. 

Dette programtillegget ligger i en zip-fil som du pakker ut, og deretter kopierer du innholdet til XnView MPs plugin-mappe.

Mappen ligger som standard i C:\Programmer\XnViewMP. Når du har kopiert filene og starter opp XnView MP igjen, kan du se HEIF-bildene. 

Det er foreløpig ikke mulig å lagre andre filer i HEIF-format for å spare plass.

Les også artikkelen vår om de beste kostnadsfrie bildebehandlingsprogrammene her. 

Kanskje du er interessert i...