Bilde laget med kunstig intelligens DALL·E 2 viser kvinne på klippe på Færøyene
© DALL·E 2

Hva er AI-genererte bilder, og bør du være nervøs?

Robotene vinner innpass på stadig flere områder i samfunnet vårt, og nå er tiden også kommet til bilder, der en kort tekstsnutt kan bli til et fantastisk bilde med kunstig intelligens. Men betyr det at tiden har løpt fra det menneskeskapte bildet?

I det siste har det dukket opp et nytt fenomen som kanskje kan revolusjonere måten vi skaper bilder på.

Fenomenet heter AI-genererte bilder, og dette begrepet omfatter bilder som lages av en AI, altså en kunstig intelligens, ut fra et tekstgrunnlag som du selv kan skrive til den. 

Du kan for eksempel skrive som vi gjorde til bildet øverst i artikkelen, som på norsk ble beskrivelsen: «En landskapsfotografs mesterverk som viser Færøyenes ville fjellformasjoner i gyllent lys fra en solnedgang».

Den kunstige intelligensen ga oss resultatet på under et minutt. 

Prøv å lage bilder med kunstig intelligens selv

Programmet vi brukte til å lage bildet heter DALL·E 2, og nå kan du faktisk registrere deg på denne nettsiden for å bruke det. 

Beskrivelsen du kan skrive til den kunstige intelligensen kalles også en prompt, og jo mer nøyaktig den er, desto bedre blir det ferdige resultatet. 

Du kan også få programmet til å skape forskjellige effekter, som f.eks. å få bildet til å se ut som et oljemaleri i stil med Van Gogh og andre kjente kunstnere. 

> Les også Gjør om bildet ditt til et vakker maleri

kunstig intelligens skaper bilde med oljemalerieffekt av Hans Christian Andersen som spiser hamburger i en moderne storby

Tekstsnutten som vi ga til datamaskinen, var: «Et oljemaleri av dikter og forfatter H. C. Andersen, som spiser hamburger midt i en moderne storby». 

© DALL·E 2

Hva kan AI-genererte bilder brukes til? 

Bildene som er laget med kunstig intelligens blir stadig bedre og skarpere, og på samme måte som argumentet tidligere har vært med Photoshop og lignende programmer, må vi i fremtiden ikke bare vurdere om et bilde er bildebehandlet, men også om det kan være laget av en kunstig intelligens. 

Vi har av samme grunn også vanskelig for å se en fremtid der bilder som er skapt av kunstig intelligens, vil bli brukt til å lage bilder til aviser og nyhetsmedier på nettet, som lever av troverdigheten sin.

Andre steder på nettet, derimot, vil bildene i blogger og reklame stå høyt i kurs, for en skribent kan lage bilder på få minutter som f.eks. kan illustrere hva et produkt eller lignende skal brukes til.

Robot fotograferer med stativ i blåtimen ut over europeiske fjellkjeder

Vi fikk dette bildet ved å gi den kunstige intelligensen beskrivelsen: «Robot fotograferer med stativ i blåtimen ut over europeiske fjellkjeder».

© DALL·E 2

AI-bilder har fortsatt en lang vei å gå

Selv om de nye kunstige intelligensene kan levere flotte og imponerende resultater, er det imidlertid fortsatt lenge til de kan erstatte dyktige fotografer. 

Store idrettskonkurranser, reportasjer til nyhetene og gatefotografering vil være blant de klassiske fotomotivene som sannsynligvis ikke blir berørt av denne nye typen bilder, og vi spår også at mange fotografer vil fortsette med å fotografere selv om robotene stadig forbedrer seg. 

Du kan heller ikke regne med gode resultater hver gang. Bare se på bildet nedenfor, der en beskrivelse eller prompt om en kjapp gateløpbil ble til en blanding av billignende elementer som ikke ser særlig realistiske ut.  

>Les også Kunstig intelligens hjelper fotografen fra start til mål

Kunstig intelligens skaper bilde av racerbiler som er blandet sammen, slik at det ser urealistisk og usammenhengende ut

Vi prøvde å lage en mindre nøyaktig melding som bare lød: «Gateløp, rask bil», og det ble et mindre heldig resultat.

© Dreamstudio Beta

Kanskje du er interessert i...