Ved hjelp av kunstig intelligens har det pikselerte bildet til venstre fått svært mange detaljer.

© Google Research

Ny teknologi øker oppløsningen med knivskarpe resultater

Med en ny metode gjør forskere fra Google om pikselerte bilder til bilder i høy oppløsning der forsvunne detaljer er gjenopprettet.

17. september 2021 av Kristoffer Engbo

Det ser ut som noe fra en amerikansk krimserie når Googles forskere gjør om et pikselert portrettbilde i lav oppløsning til et skarpt bilde i høy oppløsning.

I sin Google AI Blog viser Googles forskere hvordan de kan forstørre bilder i lav oppløsning ved hjelp av kunstig intelligens, noe vi håper kan finne veien til vanlige programmer.

>Les også: Skap realistiske animasjoner med Motionleap

Teknologiene som forskerne i Google Researchs Brain Team benytter seg av, kalles diffusjonsmodeller.

Google gjør bildene skarpere med støy

Først bruker de en teknologi kalt SR3, som i grove trekk gjør om det lavoppløselige bildet til støy i høy oppløsning. Deretter rekonstruerer støyreduksjonsteknologier bildet i høy oppløsning.


Her har teknologien forstørret bildet fra 64 x 64 piksler til 1024 x 1024 piksler.

© Google Research

Deretter brukes det en såkalt CDM-teknologi til å forbedre kvaliteten ytterligere ved bruk av støy og uskarphet i flere runder.

>Du kan også øke oppløsningen på bildene dine i Lightroom. Vi har laget en video i Fordelssonen som viser deg hvordan du gjør det. Se videoen her.

Ved hjelp av de smarte metodene har Googles forskere fått imponerende resultater der bilder er forstørret fra 64 x 64 piksler til 1024 x 1024 piksler, altså en oppløsning som er 256 ganger høyere enn den opprinnelige.

Du kan lese mer om Googles teknologi her.

Kanskje du er interessert i...