Windows Bilder bilderedigering

Direkte i Windows 10 kan du behandle bilder med programmet Bilder.

© Shutterstock

Slik får du bedre bilder med gratis bildebehandling i Windows 10

Windows 10 har integrert bildebehandling i programmet Bilder, som raskt fikser de viktigste justeringene. Her kan du se hvordan du bruker programmet.

Ofte er det bare noen få justeringer som må til, før et bilde blir betydelig bedre enn det som kom rett ut av kameraet eller telefonen. Og her er det ikke nødvendig med et stort bildebehandlingsprogram.

Microsoft har nemlig sørget for at du kan fikse den viktigste billedbehandlingen i Windows 10.

Windows 10 inneholder bildebehandlingsprogrammet Billder. Det skanner mappen Bilder for nye bilder automamatisk, og du kan legge til andre mapper ved å klikke på de tre prikkene oppe i høyre hjørne, velge Innstillinger og klikke på Legg til en mappe.

Microsoft bilder håndterer både jpg og raw-filer fra kameraet ditt, men det er ikke den mest avanserte raw-konverteren programmet kan by på.

Enkel bildebehandling i Windows 10

  • For å justere et bilde Microsoft Bilder i Windows 10 klikker du på bildet for å se det i stort format.
  • Øverst til høyre velger du Rediger og opprett og Rediger for å justere.
  • Under Forbedre kan du klikke på Forbedre bildet ditt, hvor programmet gir deg det beste forslaget sitt for justeringer.
  • Ofte kan du imidlertid få et bedre resultater ved å justere selv. Da må du klikke på Juster.

Avansert bildebehandling i Windows 10

Bildebehandling i Windows 10 - Microsoft Bilder
Bildebehandling i Windows 10

Du fikser den viktigste bildebehandlingen i Bilder med skyveknappene på høyre side.

© Digital FOTO

Slik justerer du lys i Microsoft Bilder:

Nå kan du endre lysforholdene ved å klikke på pilen ved Lyst.

Med Eksponering gjør du bildet mørkere eller lysere, og hvis de lyseste tonene blir nesten hvite, eller de mørke blir nesten svarte, kan du hente fram detaljer med skyveknappene Eksponering og Skygger.

Slik justerer du farger i Microsoft Bilder:

Klikk på pilen ved Farge for å justere fargene.

Fargetone bruker du hvis bildet er litt for grønt eller rødlig, men det er sjelden nødvendig å justere her. Under Varme kan du gjøre bildet litt kjøligere eller varmere. Hvis fargene trenger mer kraft, flytter du den hvite streken på bildet under Farge mot høyre.

Slik ordner du de siste detaljene i bildebehandlingen:

Øverst på høyre side kan du beskjære og rotere bildet hvis det er tatt litt skjevt.

Trenger du å fjerne småflekker, for eksempel urenheter i huden, velger du verktøyet Retusjer nederst og klikker på flekken. Da forsvinner den på magisk vis.

Når du er fornøyd, klikker du på Lagre nederst.

Vil du beholde det opprinnelige bildet, klikker du på Lagre en kopi.

> Se alternative programmer for gratis bildebehandling her

Til venstre kan du se det originale bildet, slik det så ut før vi begynte med bildebehandlingen i Windows 10. Til høyre ser du bildet etter redigering, hvor bildet på noen få minutter ble seende slik ut etter justering av farger og lys i Bilder i Windows 10.

Programmet Bilder i Windows 10 er et smart bildebehandlingsprogram for raske justeringer av bildene dine, men vil du utføre mer avansert billedbehandling, trenger du programmer som Photoshop og Lightroom.

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs om bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du kommer til å lære det.

Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet slik at den inneholder noe for alle nivåer. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Til sammen 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...