Svart-hvitt gatefoto
© Kristoffer Engbo

Slik får du bedre gatebilder i Lightroom

Gatebilder kommer først ordentlig til live i bildebehandlingen, hvor du kan eksperimentere med farger, kontrast og komposisjon. Her får du fem tips som får gatebildene dine opp og stå i Lightroom.

28. november 2019 av Kristoffer Engbo

1. Fremhev hovedmotivet med mørke hjørner

Vignettering er egentlig en objektivfeil som gir bildehjørner som er mørkere enn midten. Normalt vil man fjerne det, men i gatebilder kan det brukes som en effekt.

De mørke hjørnene retter nemlig øyet mot midten av bildet, så man på den måten kan fremheve viktige elementer, som f.eks. en person, i gatebilder.

I Lightroom tilføyer du mørke hjørner i panelet Effects under Post-Crop Vignetting. Trekk skyveknappen Amount mot venstre for å gjøre hjørnene mørkere.

Lær deg å bruke Lightroom - Digital FOTOs eksperter viser deg hvor lett det er

Central Station i New York

Her har vi gjort hjørnene betydelig mørkere enn bildemidten ved hjelp av Post-Crop Vignetting i Lightroom. 

© Kristoffer Engbo

2. Bruk ferdige justeringer til gatebilder

Presets i Lightroom er ferdige justeringer av blant annet farger og lys, som du kan legge til med et klikk. Ved å bruke samme preset i en serie bilder kan du sikre samme uttrykk i bildene.

Lightroom har en lang rekke gode, innebygde presets du kan bruke med en gang. Du finner dem i panelet Presets på venstre side i modulen Develop.

Du kan også hente og installere dine egne presets. Er du abonnent kan du hente våre presets helt gratis her.

Gatefoto fra Tokyo

Her har vi brukt et av Lightrooms medfølgende presets som gir et kjølig uttrykk med dempede farger. Preset´en heter Creative – Cool Light og ligger under Creative i panelet Presets.

© Kristoffer Engbo

3. Beskjær deg til et bedre gatefoto

Det må ofte gå fort når man tar gatebilder, så det er ikke sikkert at du rekker å velger riktig utsnitt. Dessuten skjer det mange ting rundt deg som du kanskje ikke rekker å fange opp når du tar bildet.

Derfor trenger du på ingen måte være redd for å beskjære bildet, slik at en bil som stikker inn fra siden eller rot som bare forstyrrer blir kappet bort.

>Les også: Få de beste tipsene til gatefoto

Du kan til og med forbedre komposisjonen og f.eks. plassere det viktige i det gyldne snitt. Med beskjæringsværktøyet Crop Overlay, som du aktiverer ved å taste R, kan du bla mellom hjelpelinjer med f.eks. det gyldne snitt ved å taste O flere ganger.

Er du abonnent på Digital FOTO, kan du i denne videoen, som er en del av serien “I dybden med Lightroom" se hvordan du bruker Crop Overlay til å forbedre komposisjonen.

4. Skru opp på kontrasten i Lightroom

Det gir et rått uttrykk når kontrasten er hard, og store deler av bildet blir helt svarte eller helt hvite. I stedet for bare å skru opp på Contrast er det bedre å justere på skyveknappene Blacks og White.

Flytt Blacks mot venstre og Whites mot høyre. Forsvinner det litt for mange detaljer i de mørke områdene, kan du løfte skyggene litt med Shadows, uten at de helt svarte områdene blir lysere.

 På samme måte kan du hente litt detaljer i lyse områder med Highlights.

>Les også: Slik fotograferer du ubemerket i gatebildet

Taxier i New York

Store deler av bildene er blitt helt svarte og himmelen hvit med den økte kontrasten. Vi har også skrudd opp på fargene med Vibrance og Saturation i LIghtroom.

© Kristoffer Engbo

5. Lag svart-hvitt med hard kontrast

Gatebilder gjør seg fantastisk bra i gråtoner, og som med fargebilder fungerer det godt å gå for en hard kontrast, hvor mørke toner blir helt svarte, og lyse toner blir hvite.

I panelet Basic velger du Adobe Monochrome ved Profile for å gjøre bildet om til svart-hvitt. Rull ned til panelet B&W, hvor du nå kan justere hvor lyse eller mørke de enkelte fargene i originalbildet skal bli i den svart-hvite utgaven. Det kan være at du vil gjøre de grønne tonene i trærne veldig mørke og den blå himmelen lys.

Deretter kan du justere kontrasten med Blacks, Whites, Shadows og Highlights.

>Les også: Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Svart-hvitt gatefoto

Konverteringen til gråtoner er med på å understreke linjer i bildet.

© Kristoffer Engbo

Kanskje du er interessert i...