Streetphoto

Her får du de beste tipsene våre for å ta spennende gatebilder.

© Shutterstock

Bli en ekspert på gatefoto

Kom godt i gang med den spennende sjangeren gatefoto. Vi gir deg våre beste tips for å ta spennende gatebilder – uten å komme galt av sted.

11. september 2019 av Jeppe Vestergaard

Streetfoto eller gatefoto er betegnelsen for når du tar tilfeldige øyeblikksbilder i byen. Her handler det om å følge hjerte og ta bilder av motiver som på en eller annen måte snakker til oss og forteller en historie.

Dette er de beste tipsene våre for gatefotografering pluss et par regler du bør kjenne til:

1. Still inn kameraet hjemme
2. Velg riktig utstyr til gatefoto
3. Bruk følgefokus til gatefoto
4. Knips gatefoto fra hoften
5. Offentliggjør kun lovlige bilder
6. Gjør gatefoto til en opplevelse
7. Bruk dybdeskarphetsområde til gatefoto
8. Husk å følge reglene

1. Still inn kameraet hjemme

Gatefotografens kamera må alltid være klart og stilt inn til det aktuelle lyset. Derfor kan du optimere gatefotograferingen din allerede hjemme fra.

Til gatefoto er det nemlig en god ide at lukkertiden din er minst 1/125 sekund, så du får skarpe bilder av mennesker i bevegelse.

Lukkerprioritering (Tv/S) vil derfor være et godt program å jobbe med når du tar gatebilder. Deretter kan du også stille inn kameraet til den maksimale ISO-verdien.

> Les også: Slik bruker du lukkerprioritet.

2. Velg riktig utstyr til gatefoto

Prinsipielt er ikke fotoutstyret så viktigt i gatefoto. Det handler mer om å fange situasjonen enn om hvilken teknikk som fanger den.

Imidlertid får du en rekke fordeler ved å ha et lite og raskt kamera, gjerne kombinert med en god zoom – det er perfekt til gatefot.

Et lite kamera er, i tillegg til å være lett å gå rundt med, også godt egnet fordi det ikke vekker mye oppmerksomhet i bybildet. Gatefoto handler nemlig også om at du fanger øyeblikket der mennesker lever sitt vanlige byliv uten at bildet ditt blir oppstilt.

> Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

Street photography

Gatefoto handler om å ha øye for motivet.

© Verne Ho // Unsplash

3. Bruk følgefokus til gatefoto

Noen gatefotografer bruker kontinuerlig autofokus - eller følgefokus - og bildeserier til gatebildene sine.

På den måten følger fokus bevegelige objekter, som personer, og du får mange skarpe bilder å velge mellom.

> Les også: Slik bruker du følgefokus.

4. Knips gatefoto fra hoften

En mer diskret måte å fotografere på er å knipse fra rundt hoften og eventuelt bruke live view den vippbare skjermen på kameraet.

Du kan også slå av pip-lyden på kameraet så det ikke vekker oppmerksomhet. På denne måten vil du få gatebilder som er umiddelbare og har en spennende og annerledes vinkel.

> Les også: Se opp og fang byen fra en ny vinkel.

5. Offentliggjør kun lovlige bilder

I gatefoto er det vanskelig å unngå at det ikke kommer med fremmede mennesker. Menneskene gjør bildene dine interessante, men de gør også at du må følge noen regler hvis du vil offentliggjøre gatefotoene dine.

Har du fotografert en gruppe personer, kan du alltid offentliggjøre bildene. Portretter av enkeltpersoner er bare tillatt hvis du har fått lov. Likeledes krever barn under 18 år tillatelse fra foreldre.

Du må også huske at hvis du fotograferer for kommersielle formål, for eksempel reklamebilder, er det også helt andre regler som gjelder. Her kan det for eksempel være nødvendig med skriftlig aksept fra alle som er med i bildet.

> Les også: Tjen penger på å selge bilder til arkiv.

6. Gjør gatefoto til en opplevelse

Streetfotografi kan være en anelse grenseoverskridende, for i sakens natur ligger det jo at du tar bilder av fremmede mennesker.

Det kan hjelpe litt hvis du husker at de fleste mennesker er ikke bryr seg om om de blir fanget av objektivet ditt. Er de ikke likegyldige til det, har de en plikt til å fortelle deg det, hvis du ellers fotograferer grupper på et lovlig sted.

Har du likevel ikke nerver til gatefoto, tar du med den venn, for eksempel fra fotoklubben din. Å være flere som utforsker gatefoto sammen, demper som regel de verste øyeblikkene.

> Vil du ta bedre bilder med smarttelefonen din? Få 2 numre av Digital FOTO med det smarte 3 i 1-objektivsettet som du lett kan klikke på mobiltelefonen din, for bare 49 kroner

Street photography

Det er mange spennende motiver på gaten.

© Shutterstock

7. Bruk dybdeskarphetsområde til gatefoto

Gatefoto blir ofte gjort i en fart, og det er ikke nødvendigvis tid nok til å justere fokus helt nøyaktig når det perfekte motivet kommer gående i forbi.

Still derfor inn fokus hjemme og bruk i stedet bena dine til å endre fokusområde. Med dybdeskarphetsområde har du en fast fokusavstand til det du vil fange.

Derfor gjelder det å få riktig avstand til motivet når du bruker dybdeskarphetsområde. Da vet du alltid hvilken avstand det er best å ha til motivet ditt. Denne metoden vil være til stor hjelp for gatefoto.

> Se hvordan du stiller inn dybdeskarphetsområdet her.

8. Husk å følge reglene

En mann spiller cello i Romas gater

Få på det magiske øyeblikket i byen på nært hold. Dette er alltid vinnerbilder i porteføljen din eller i feriealbumet. 

© Shutterstock

Når du tar gatebilder i byen, finnes det noen regler det er lurt å lese seg opp på. Det kan nemlig gå galt hvis du beveger deg inn på feil område med kameraet ditt.

Du kan fotografere på alle fritt tilgjengelige steder, for eksempel på gater og i parker, men ikke på tog og fly. Du kan faktisk også fotografere i salgslokaler, for eksempel i en butikk, hvis eier ikke spesifikt har innført fotoforbud. Du kan bortvises, men ikke straffes hvis du fotograferer der, men det er uansett høflig å spørre først.

Du kan IKKE fotografere folk på privat grunn - dette gjelder selvfølgelig også over hekken og inn i andres hage.

> Les også: Nytt lettvektsactionkamera veier bare 20 gram.

Kanskje du er interessert i...