Kamera omgitt av mønter etter salg av arkivbilde
© Shutterstock

Tjen penger på å selge bilder til arkiv

Ved å selge bilder til stocktjenester som Shutterstock, Fotolia og iStock, kan du tjene en god slump penger – hvis du er dyktig og heldig. Les om hvordan du optimerer mulighetene dine.

8. september 2023 av Jeppe Vestergaard

De siste 15 årene har stockfoto-selskapet Shutterstock sendt en halv milliard dollar ned i lommene på fotografer som har solgt bildene sine gjennom hjemmesiden deres.

Hvordan får du en bit av den kaken?

Det kan du finne ut her.

> Se også disse pussige og mislykkede arkivbildene og 7 arkivbilder som ikke gir mening.

kamera med en pengerull som objektiv

Dessverre er det ikke alltid du blir rik av å selge arkivbilder. Det krever både tålmodighet, flid og litt flaks. 

© Shutterstock

Slik er reglene for fotosalg til arkiv

Det første du må gjøre, er å lese deg opp på reglene når du vil selge bildene dine. Du kan nemlig komme galt avsted hvis du ikke har kontroll på reglene.

Du vil jo nødig at tante Henriette ender opp som reklameplakat for voksenbleier eller noe annet hun ikke vil bli assosiert med.

For å unngå akkurat det kan du alltid på diverse arkivbildetjenester hake av for at bildet bare kan brukes redaksjonelt, altså Editorial. Nå kan bildet bli brukt til reklame.

Du må også huske at i Norge og mange andre land kan du godt ta bilder av folk i offentlig rom. Det kan imidlertid være noen begrensninger.

Arkivbildetjenester krever samtykke fra alle personer i et bilde. Det gjelder også for hvis du har fotografert for eksempel et kunstverk eller en lett gjenkjennelig bygning som for eksempel Eiffeltårnet.

Er det unge under 18 år på bildene, kreves det tillatelse fra foreldrene – det gjelder også når det er ditt eget barn. Du kan heller ikke fotografere varemerker og firmanavn som Coca-Cola og Apple.

> Les også: Disse reglene må du huske når du tar gatebilder.

Hvor mye tjener jeg på å selge bilder til arkiv?

Arkivbilder handler selvfølgelig mest av alt om at du kommer til å tjene penger på bildene dine. Men hvor mye kan du egentlig tjene?

På den store fototjenesten Shutterstock må du sende inn 10 bilder, hvorav sju må godkjennes. Deretter får du mellom 2,23 kr. og 25,50 pr. nedlastede bilde avhengig av din totale inntjening. I tillegg er det mulig å få opptil 800 kroner for et enkelt bilde hvis du er på en utvidet lisens.

På iStock må du sende inn tre bilder til godkjenning, som minimum må være på 1,9 megapiksler. Du kan forvente å få rundt 17 kroner og 21 kroner pr. bilde, med mindre du selger eksklusivt til iStock, hvor du så får opptil 45% av stykkprisen.

Hos Adobe Stock gjennom fotolia.com må bildene være på minimum 3,8 megapiksler. Fortjenesten er mellom 1,8 kr. og cirka 30 kroner pr. nedlasting.

> Les også: De beste gratisprogrammene for bildebehandling.

Kvinnelig fotograf er glad og står med penger i hånden
© Shutterstock

Hvilke bilder er gode arkivbilder?

Hvis du vil optimere sjansene dine for å selge mange arkivbilder, er det en god ide å se på hva markedet for arkivbilder vil ha.

Generelt selger motiver av glade personer godt som arkivbilder. Du kan også velge å selge sjangerbilder, hvor du viser ensomhet eller noe annet mediene ofte mangler bilder av.

I tillegg er actionbilder, matbilder og arbeidssituasjoner klassikere som det blir lastet ned mange bilder av. Vurder å leke med perspektivene i bildene dine og sørg for at det ikke ser altfor oppstilt og perfekt ut.

Til slutt bør du selvfølgelig sjekke hvilke bilder det er manko på for tiden. Det undersøker du for eksempel ved å se på Shutterstock.com, hvor du kan se de mest populære søkene. Du kan også sjekke hvilke bilder norske medier bruker og med hvilket tema.

Det vil for eksempel ofte være etterspørsel for for eksempel bilder av politi og brannvesen som passer godt til nyhetssaker.

Husk å knipse flere vinkler

Når du har funnet et godt motiv, må du huske å knipse fra mange forskjellige vinkler.

Det er ikke usannsynlig at en kjøper kommer over et av motivene dine og deretter sjekker hvilke andre bilder du har tatt.

Da er det veldig bra hvis de kan velge en annen vinkel av det samme motivet – det kan hende at det passer helt perfekt for kjøperen.

> Les også: Dette er de beste innstillingene for portrettbilder.

Møde i åbent kontorlandskab

Ifølge mediet stockphotosecrets var denne motivtypen den mest nedlastede i 2018.

© Shutterstock

Dette må du unngå når du selger bilder til stock

Stockfoto-tjenestene tar ikke inn et hvilket som helst bilde. De har noen ganske strenge krav for om bildene dine lever opp til de tekniske standardene.

Derfor må du unngå bildestøy ved for eksempel høy ISO-verdi eller støv på bildebrikken. Husk også at motivet ditt må være knivskarpt i fokus – ellers blir det kassert.

Du må også unngå dårlig komposisjon, underbelysning av bildene og kjedelige matte farger.

Nå skal du være godt forberedt på å selge bildene dine til arkiv.

> Les også: 6 ting du ikke må gjøre når du redigerer portretter.

Kanskje du er interessert i...