Lightroom på smarttelefon

Alle justeringene du gjør på smarttelefon eller nettbrett, blir automatisk overført til bildene i Lightroom på datamaskinen.

© Shutterstock.com / Digital FOTO

Slik synkroniserer du Lightroom med mobilen

Med mobilversjonen av Lightroom kan du justere alle bildene dine fra speilrefleks eller speilløse systemkameraer på nettbrett og smarttelefoner, uansett hvor du er. Her ser du hvordan du gjør det.

3. juni 2020 av Kristoffer Engbo

Du må ikke sitte ved datamaskinen for å justere bilder fra speilrefleks og speilløse systemkameraer i Lightroom. Du kan nemlig enkelt synkronisere Lightroom Classic på datamaskinen med mobilversjonen til nettbrett og smarttelefoner.

Når de to Lightroom-versjonene er synkronisert, vil bilder fra mobilversjonen av Lightroom automatisk bli overført til Lightroom Classic på datamaskinen. Du kan også sende bilder den andre veien.

Dermed kan du overføre bilder du har tatt med kameraet ditt, til smarttelefonen eller nettbrettet og justere på farten.

Synkroniseringen gjøres via nettskyen, og du kan overføre både jpeg- og raw-bilder. Lightroom overfører imidlertid ikke hele filen, men Smart Previews som er langt mindre filer i redusert størrelse som brukes til justeringer.

>Lær deg alt det grunnleggende om Lightroom Classic i videoserien vår «Grunnkurs i Lightroom».

Gjør alle justeringer i Lightroom på mobilen

Du kan utføre stort sett alle de samme forbedringene og justeringene som du kan gjøre i Lightroom Classic på computeren. 

Og alle endringene dine fra mobilen blir umiddelbart synkronisert til den store versjonen av bildet i Lightroom Classic på datamaskinen din.

Justeringer i Lightroom på smarttelefon

Mulighetene på mobilen er de samme som i modulen Develop i Lightroom Classic. Du justerer for eksempel lys og farger med skyveknapper.

© Digital FOTO

Du må bare foreta noen få innstillinger, som vi viser under, og så laster du ned Lightroom til den mobile enheten din fra App Store eller Google Play.

Synkroniseringen krever at du har har et Lightroom-abonnement som inkluderer begge versjonene av programmet, og du må logge deg inn på begge versjonene med Adobe-kontoen din.

>Les også: Dette er forskjellene på Lightroom og Lightroom Classic

Slik synkroniserer du Lightroom

Åpne Lightroom Classic og sørg for at de to Lightroom-versjonene er synkronisert. Klikk på navnet ditt eller på teksten Lightroom Classic oppe til venstre. Klikk på Start ved Sync with Lightroom hvis de to versjonene ikke synkroniserer allerede.

Nå blir bilder fra den mobile versjonen overført til Lightroom Classic. For å synkronisere bilder den andre veien må du opprette en Collection, altså en samling, som du synkroniserer.

Velg modulen Library og finn panelet Collections på venstre side. Klikk på plusstegnet ved Collections og velg Create Collection.... Gi samlingen et navn og pass på at feltet Sync with Lightroom er markert. Klikk på Create.

Create Collection

Når feltet Sync with Lightroom er markert, blir alle bilder du legger i samlingen, sendt til den mobile versjonen av programmet over nettskyen.

Nå ligger samlingen din i panelet Collections, og du kan trekke bilder fra mapper over på din Collection, og så blir de synkronisert til den mobile versjonen.

>Les også: 5 gode grunner til å fotografere i råformat

Overfør bilder fra kamera til smarttelefon i Lightroom

Du kan også overføre bilder rett fra kameraet eller minnekortet ditt til for eksempel iPad og behandle i Lightroom mens du er på farten. I Digital FOTO nr. 9/2020 viser vi deg mulighetene.

Du kan også se hvordan du justerer bilder i Lightroom på iPad, og vi viser deg også hvordan du sikrer deg at alle bildene blir overført til Lightroom Classic

Kanskje du er interessert i...