Slik bruker du et plugin

Med programtillegg kan du gi bildene dine et helt nytt uttrykk med ett klikk.

© Digital FOTO

Slik bruker du et plug-in

Plug-ins er programtillegg som kan gi deg helt nye muligheter i Elements, Lightroom og Photoshop. Her kan du lese om hvordan du finner, installerer og bruker et plug-in.

12. april 2019 av Sarah Marie Winther

Hvis du ikke helt vet hva du må justere på for å få det uttrykket du vil ha, eller hvis du bare mangler inspirasjon til å behandle bildene dine, kan du vurdere å installere et programtillegg, et såkalt plug-in. 

Hva er en plug-in?

Et plug-in er enten et filter, en rekke filtre eller et helt program som kan aktiveres inni et annet program, som oftest Photoshop eller Lightroom. 

Plug-ins, eller programtillegg, kan hjelpe deg med alt fra flotte effekter og stilige svart-hvitt-konverteringer til behandling av støy i et bilde.

De fleste programtillegg kommer med flere forskellige presets, også kalt forhåndsinnstillinger, som ses på skjermen som en miniatyr som viser hvordan effekten vil ta seg ut. Klikker du på miniatyren, endrer det bildet du har åpent, seg tilsvarende. 

Presets kan med andre ord legges til med noen få klikk, noe som gjør at det går lynraskt å komme fram til et overbevisende resultat. 

Effekten blir lagt til på bildet som et lag som du kan justere gjennomsiktigheten på, slik at den passer til nettopp din smak. 

> Som abonnent kan du laste ned mange prosedyrer til Photoshop og forhåndsinnstillinger til Lightroom i Fordelssonen. 

Slik bruker du et plugin

Også svart-hvitt-bilder kan få en vitamininnsprøytning med et plug-in. Det eneste du må gjøre, er å klikke et par ganger med musen, og så har du en flott effekt. 

© Digital FOTO

Hvor finner jeg plug-ins?

Det finnes mange produsenter av programtillegg, men en av vi anbefaler varmest, er plug-in-pakken Nik Collection fra DxO. 

Den inneholder en lang rekke presets, deriblant såkalte filmsimuleringer, altså presets som gir en effekt som tilsvarer bestemte analoge filmtyper.

DxO Nik Collection koster cirka 700 kroner, men det finnes også mange gode gratisplug-ins du kan laste ned på nettet.

> Les også: 4 grunner til at du bør bruke Lightroom-presets

Hvordan installerer jeg plug-ins?

Når du skal installere et programtillegg, må du sørge for at bildebehandlingsprogrammet ditt er lukket. 

Deretter åpner du helt enkelt filen og følger installeringsveiledningen. Under installasjonen kan du velge om du vil bruke det valgte programtillegget med Elements, Photoshop eller Lightroom.

Når programtillegget er installert, kan du som regel også velge å bruke det som et selvstendig program, men det gir god mening å bruke den i forlengelsen av bildebehandlingen din i Photoshop eller Elements, hvor du lett kan jobbe videre med den samme filen etterpå. 

> Les også: Kursbok lærer deg bildebehandling på et blunk

Kanskje du er interessert i...